6! Vine Garda! PRIMĂRIA OBLIGATĂ! Echipa România Ecologică are 100% dreptate!
Răspuns oficial de la Garda Națională de Mediu: “PRIMĂRIA SECTOR 6 A FOST OBLIGATĂ să asigure spațiile necesare colectării selective a deșeurilor și dotarea acestor centre cu containere speciale pentru colectarea și stocarea temporară a deșeurilor reciclabile în vederea valorificării.”

După ce reprezentanții URBAN SA și cei ai Primăriei S6, au încercat să nege în fel și chip obligativitatea autorităților publice locale de a asigura spațiile necesare colectării selective, cu explicații care mai de care mai sclifosite și schimonosite, ba pe Facebook ba pe blogurile unor simpatizanți, Garda Națională de Mediu a trimis astăzi un răspuns oficial echipei România Ecologică, prin care ne dă 100% dreptate.

6! Vine Garda! PRIMĂRIA OBLIGATĂ! Echipa România Ecologică are 100% dreptate!

Este rușinos că circa 5 luni de zile a trebuit să facem multiple sesizări mai multor instituții publice abilitate și că autoritățile publice locale din Sectorul 6 și URBAN SA a trebuit să fie OBLIGATE să înțeleagă că trebuie să respecte legea! Deocamdată lucrurile s-au schimbat doar la nivel teoretic întrucât cele 12 centre de colectare selectivă pe 4 fracții promise încă NU există în Sectorul 6.

De asemenea este revoltător faptul că, din informațiile noastre, decizia de a retrage containerele pentru reciclare de tip IGLU din Sectorul 6 a fost transmisă exclusiv verbal de către primarul Gabriel Mutu unui reprezentant al Urban SA pe motiv că ar fi fost inestetice. Cu alte cuvinte, conform spuselor cetățenilor, au fost retase după "bunul plac" precum făceau pe vremuri moșierii pe propria lor "tarla", și nu pentru că ar fi fost deja implementat un alt sistem de colectare mai eficient prin care să se atingă obiectivele de reciclare cerute de legea nr. 211/2011 art. 17:

(2) Producătorii de deșeuri și autoritățile administrației publice locale au următoarele îndatoriri:
a) să atingă, până în anul 2020, un nivel de pregătire pentru reutilizare și reciclare de minimum 50% din masa totală a cantităților de deșeuri, cum ar fi hârtie, metal, plastic și sticlă provenind din deșeurile menajere și, după caz, provenind din alte surse, în măsura în care aceste fluxuri de deșeuri sunt similare deșeurilor care provin din deșeurile menajere;
b) să atingă, până în anul 2020, un nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare și alte operațiuni de valorificare materială, inclusiv operațiuni de umplere rambleiere care utilizează deșeuri pentru a înlocui alte materiale, de minimum 70% din masa cantităților de deșeuri nepericuloase provenite din activități de construcție și demolări, cu excepția materialelor geologice naturale definite la categoria 17 05 04 din Hotărârea Guvernului nr. 856/2002, cu completările ulterioare.

Solicităm pe această cale tuturor autorităților responsabile să verifice și să se clarifice public cum a fost luată decizia de a retrage containerele de tip IGLU destinate sortării gunoiului pentru reciclare din Sectorul 6 și, dacă este o decizie votată în Consiliul Local al Sectorului 6, să fie prezentat public documentul aferent care să ateste acest lucru.

De asemenea cerem tuturor autorităților responsabile să fie comunicată public data limită până la care cele 12 centre de colectare selectivă pe 4 fracții vor deveni funcționale în Sectorul 6.

Cerem implicare și din partea Cornel Pieptea, PNL Sector 6, Consilieri Locali USR Sector 6, Alin Ionuț Arsu - Consilier General, Vlad Alexandrescu, Cristian Ghinea, Cristian Seidler pentru a primi răspunsurile la aceste două întrebări cât mai rapid:
1. Cum a fost luată decizia de a retrage containerele de tip IGLU din Sectorul 6? Solicităm prezentarea publică a documentului oficial aferent!
2. Care este data limită până la care cele 12 centre de colectare selectivă pe 4 fracții vor deveni funcționale în Sectorul 6?

Stimați reprezentanți ai Ministerul Mediului - România, doamna ministru Gratiela Gavrilescu și doamna primar general al capitalei Gabriela Firea vă solicităm public să verificați situația actuală privind colectarea selectivă a deșeurilor municipale la nivelul fiecărui sector din București și să luați măsuri imediate astfel încât să se implice toate autoritățile publice locale cu maximă seriozitate. Ne dorim ca în loc să continuăm să sesizăm insituții abilitate și să-i criticăm pe domnii primari, să le mulțumim public și să avem motive întemeiate și dovezi cu care să-i putem da drept exemplu în restul țării în această privință! Câte tone de deșeuri reciclabilele au fost cărate la gropile de gunoi în toată această perioadă în loc să fie valorificate?! Cât de mult au contribuit aceste deșeuri la poluarea aerului în București?!

Cele întâmplate în Sectorul 6 pe parcurusul ultimelor 5 luni este doar unul dintre multele exemple negative care ne arată cum România a ajuns pe ultimul loc în Europa la reciclare riscând o amendă de peste 100.000 Euro pe zi în timp ce țara este din ce ce în ce mai poluată.

Indiferent de motivele invocate de către primari, primării sau de către operatorii serviciilor de salubrizare, legea spune că autoritățile administrației publice locale au obligația ca începând cu anul 2012 să asigure colectarea separată pentru cel puțin următoarele tipuri de deșeuri: hârtie, metal, plastic și sticlă.

Echipa România Ecologică a demarat o inițiativă civică pentru a prezenta realitatea exact așa cum este în acest moment. Și vom continua până când, cel puțin la nivelul capitalei, se vor lua toate măsurile necesare îndeplinirii obiectivelor prevăzute de legislația Română în vigoare și de către Directiva Europeană în ceea ce privește problema reciclării.

Mulțumim cetățenilor de bună credință care ne-au trimis informații în privat și îi îndemnăm în continuare pe bucureșteni să ne trimită imagini și informații cu privire la această situație.