O zonă din Sectorul 4, special amenajată pentru prelevarea de apă în scopul potabilizării, este transformată într-un focar de infecție. Apa Nova, Veolia și Primăria Sectorului 4, principalele vinovate!
Imaginile acestea, surprinse de către cititorii noștri în Sectorul 4 din capitală, concentrează atât indolența companiilor private, Apa Nova și Evolia, indiferența locuitorilor din zonă, cât și incompetența autorităților statului. Începând cu Primăria Sectorului 4, Poliția Locală S4, Garda Națională de Mediu, Agenția Naționala pentru Protecția Mediului și până la Direcția de Sănătate Publică București toate sunt vinovate pentru că o zonă special amenajată pentru prelevarea de apă în scopul potabilizării este transformată într-un focar de infecție, unde oricine poate arunca sau deversa orice, chiar acolo, "sub ochii lor", pentru că nimeni nu face absolut nimic.


Am trimis acest mesaj tuturor autorităților competente și vom reveni cu o actualizare după ce primim răspunsurile cu măsurile luate. Ar fi bine ca Apa Nova, Veolia și Primăria Sectorului 4 să fie amendate de către GNM și DSP București, deșeurile fiind depozitate ilegal atât în incinta zonei protejate cât și pe carosabil. Evident, în scop constructiv, cu speranța ca pe viitor nicio zonă de protecție sanitară să nu mai devină loc de depozitat deșeuri sau focare de infecție.

Legea nr. 107 din 25 septembrie 1996 (legea apelor)

Articolul 5
(1) Apele utilizate pentru prelevarea de apă în scopul potabilizării, identificate conform art. 2^6, se protejează pentru evitarea alterării calității acestora, pentru a reduce nivelul de tratare în procesul de producere a apei potabile, în vederea menținerii parametrilor de calitate prevăzuți în Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru îndeplinirea obiectivelor de mediu pentru corpurile de apă de suprafață și subterane stabilite la art. 2^1. În jurul surselor și instalațiilor de alimentare cu apă potabilă, al surselor de ape minerale și al lacurilor terapeutice se instituie zone de protecție sanitară cu regim sever sau cu regim de restricții, precum și perimetre de protecție hidrogeologică. Dreptul de proprietate asupra surselor și instalațiilor de alimentare cu apă potabilă, surselor de ape minerale și lacurilor și nămolurilor terapeutice se extinde și asupra zonelor de protecție sanitară cu regim sever.

Aici se află pe hartă acea zonă administrată de către Apa Nova și Veolia din Sectorul 4, special amenajată pentru prelevarea de apă în scopul potabilizării. 


UPDATE 15 Octombrie 2019

Puține sunt cazurile în care instituțiile publice reacționează extrem de rapid și răspund la fel de repede. Cu privire la cele semnalate mai sus, Garda Națională de Mediu, Pimăria Minicipilui București și Apa Nova Bucureșri au reacționat exemplar sesizării noastre. 
Ce s-a întâmplat următoarele 7 zile după ce am sesizat GNM și Primăria Municipiului Bucureşti în legătură cu deșeurile de la această stație de pompare apă din rețeaua Apa Nova Bucureşti?
1. Garda Națională de Mediu a mers în teren și i-a pus să curețe (click aici pentru a citi răspunsul oficial);
2. PMB a trimis echipe în teren și i-a pus să facă dezinsecție;
3. Apa Nova a făcut curat și a îmbunătățit gardul;
4. Locuitorii din zonă au aruncat IAR deșeuri în acel loc;
5. Apa Nova a făcut iar curat... (click aici pentru a citi răspunsul oficial)

Ce ar fi trebui să urmeze: Amenzi, multe amenzi. De data asta cu concursul Primaria Sectorului 4. Principalii vinovați pentru lipsa oricăror măsuri preventive. Polițiștii locali trebuie să învețe să stea la pândă!