Colectarea sortată a deșeurilor municipale: un dezastru național!

De la raftul din supermarket și până la gropile de gunoi (legale și ilegale) sau până în pădurile, râurile, pe câmpiile și în lacurile pline de gunoaie, fluxul neîntrerupt al deșeurilor transformă din ce în ce mai mult România într-o mare "groapă de gunoi". Este una dintre problemele cele mai grave de mediu cu care ne confruntăm și față de care autoritățile publice locale și centrale se dovedesc a fi incapabile să găsească soluții încă din anul 2011. Gunoiul ar trebui sortat începând din fiecare gospodărie dar ghenele supra-pline cu deșeuri de tot felul, gropile de gunoi care au devenit "munți de gunoi", unele depășind 40 de metri în înălțime, și ambalajele de tot felul care se pot observa cu ușurință peste tot, la marginea drumurilor și chiar și în cele mai îndepărtate locuri din natură reprezintă dovada incontestabilă că statul român este "repetent" la protecția mediului.

Plasticul, sticla, metalul, hârtia, electronicele mici sau mari și orice alt produs din materiale sintetice, nu au ce să caute la gropile de gunoi și cu atât mai puțin în natură. Pe lângă reducerea semnificativă a utilizării ambalajelor din magazine, în special a celor din plastic, autoritățile ar fi trebuit să implementeze sisteme eficiente de colectare a tot ceea ce însemnă material sintetic provenit din comerțul cu bunuri de larg consum, să le sorteze și să le recicleze într-un mod cât mai bun posibil pentru mediul înconjurător protejând astfel și sănătatea cetățenilor și viitorul generațiilor următoare.

Legea nu este respectată chiar de către autoritatea publică
Din păcate realitatea este cruntă: colectarea sortată a deșeurilor municipale și reciclarea sunt un dezastru național și principalul vinovat nu este nimeni altul decât statul. Legea este clară, atât educația și informarea populației cât și implementarea unor mecanisme eficiente de colectare sortată și reciclarea sunt obligațiile pe care autoritățile publice ar trebui să le respecte cu strictețe. Dar lucrurile nu stau deloc așa și atunci este datoria noastră, a cetățenilor, să ne implicăm mai mult în această problemă și să obligăm primarii și celelalte autorități să rezolve corespunzător problema gestionării deșeurilor municipale.

gunoi sectorul 3 la 17 Septembrie 2018 gunoi sectorul 3 la 17 Septembrie 2018 poza 2 S6 brancusi 2

S6 brancusi 4

 

Deși Directiva cadru privind gestionarea deșeurilor, care impune țărilor UE să atingă ținte de reciclare a deșeurilor municipale foarte ambițioase și anume, 55% până în 2025, 60% până în 2030 și 65% până în 2035, a fost preluată în legislația națională, primarii și autoritățile publice locale nu se deranjează să le respecte.

 

s4 S5 garoafei neprelucrat gunoi sectorul 3 la 17 Septembrie 2018 poza 2

gunoi sector 2 S6 brancusi 3 s5 mega

S6 urban cluj lugos


Legea 211/2011 reactualizată în 2018
"Art. 17
(1) Autoritățile administrației publice locale ale unităților administrativ-teritoriale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociațiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, au următoarele obligații:
a) să asigure colectarea separată pentru cel puțin deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă din deșeurile municipale;"

Comisia Europeană spune că România ocupă penultimul loc la reciclare în rândul țărilor membre U.E., după Malta. Dacă acest clasament se bazează pe informațiile primite de la autoritățile statului român atunci, având în vedere realitatea pe care toți o putem observa în jurul nostru, putem crede la fel de bine că suntem în continuare pe ultimul loc.

poluare cu plastic supermarket

Dar nu avem nevoie de studii de amploare pentru a realiza cât este de gravă situația gestionării deșeurilor municipale și cât de prost se colectează și cât de puțin se reciclează în România, este de ajuns să facem un mic exercițiu urmând câțiva pași simpli:

1. Mergeți la orice supermarket și priviți cu atenție rafturile. Câte ambalaje predominant din plastic îmbracă produsele pe care doriți să le cumpărați? Răspunsul este descurajant chiar și pentru cea mai optimistă persoană: majoritatea.
Mai departe încercați să faceți cumpărături fără plastic.
Încă un șoc: este imposibil de evitat plasticul la majoritatea produselor de larg consum.

2. Strângeți într-un sac separat de gunoiul menajer, timp de o săptămână, toate ambalajele care vă trec prin mână: plastic, sticlă, metal (conserve, doze etc.), hârtie și așa mai departe. Când se împlinește o săptămână încercați să le duceți la un centru de colectare unde se sortează pe cel puțin următoarele tipuri de deșeuri, așa cum prevede legea, plastic&metal, hârtie&carton, sticlă și unde aveți certitudinea că vor fi transportate separat, tot așa cum prevede legea, la o stație de sortare, respectiv o fabrică de reciclare. Prea puțin ne mai surprinde în această etapă a exercițiului nostru să aflăm că nu există o infrastructură eficientă, cu acces facil pentru populație, în cea mai mare parte a țării.

Click aici pentru a afla cum am obligat Primăria sectorului 6 să înființeze 12 centre de colectare sortată
precum cel din imaginea de mai jos.

colectare sortata S6