De ce ați omorât albinele domn' Primar? Și de ce nu respectați legile în vigoare?!
Apicultor: "Toată albina culegătoare a venit în stupi murind la urdiniș sau cazând jos în fața stupului."
Primar: "Nu renunț la stropiri (n.r. pesticide) de dragul albinelor".
Primarul comunei Ștefan cel Mare, Mihai Moraru, din județul Vaslui și-a stropit cultura de rapiță cu pesticide fără să anunțe, așa cum prevede legea, și a omorât albinele unui apicultor din zonă. Gestul primarului ignoră atât normele legale în vigoare cât și faptul că cel puțin 20% - 30% din producția de rapiță se datorează albinelor, un lucru banal pe care orice fermier ar trebui să-l știe.

Ieri am îmbătrânit cu 10 ani. Aflându-ma la pus caturile la stupi am văzut pe dealul din fața stupinei galben de rapiță, tractorul și cisterna cu stația de stropire în plină acțiune. La câteva minute, DEZASTRU! Toată albina culegătoare a venit în stupi murind la urdiniș sau cazând jos în fata stupului. Am luat imediat mașina și m-am deplasat la fata locului.Proprietarul terenului este, culmea, primarul comunei Ștefan cel Mare care este obligat prin lege sa anunțe stropirile fitosanitare. Întrebându-l de ce nu a făcut-o mi-a replicat ca el nu are timp sa meargă din poartă în poarta să anunțe apicultorii, că substanța cu care a stropit nu este toxică pentru albine, că el nu renunță la stropiri de dragul albinelor.

- scrie într-o postare pe Facebook Mihai Viorel, apicultorul rămas fără albine, din județul Vaslui.

 Mihai Viorel, apicultorul rămas fără albine, din județul Vaslui
Mihai Viorel, apicultorul rămas fără albine, din județul Vaslui. sursa foto: FACEBOOK

Pentru că incompetența domină România, după 30 de ani de la revoluție, în urma lor, a majorității primarilor, nu va mai rămâne decât "praf și pulbere"

Prea mult și prea des primarii din România încalcă legislația în vigoare privind protecția mediului înconjurător. Probabil că nu mai este mult până când din fruntașii Europei la producția de miere de calitate vom devenii codașii, sau rușinea Europei, așa cum suntem deja la gestionarea deșeurilor municipale (a gunoiului) și la reciclare din cauza acelorași primari ignoranți, incompetenți, subjugați politic și cu aspirații (personale) mărunte.
Primarul comunei Ștefan cel Mare din județul Vaslui
Primarul comunei Ștefan cel Mare, Mihai Moraru, din județul Vaslui. FOTO: STEFANCELMAREVASLUI.RO
Mai jos redăm integral mesajul postat pe Facebook de către domnul Mihai Viorel, apicultorul din din județul Vaslui

Ieri am îmbătrânit cu 10 ani. Aflându-ma la pus caturile la stupi am văzut pe dealul din fata stupinei galben de rapiță,tractorul și cisterna cu stația de stropire în plina acțiune. La câteva minute, DEZASTRU! Toată albina culegătoare a venit în stupi murind la urdiniș sau cazând jos în fata stupului.

Am luat imediat mașina și m-am deplasat la fata locului. Proprietarul terenului este,culmea,primarul comunei Ștefan cel Mare care este obligat prin lege sa anunțe stropirile fitosanitare.Întrebându-l de ce nu a făcut-o,mi-a replicat ca el nu are timp sa meargă din poarta în poarta sa anunțe apicultorii,ca substanța cu care a stropit nu este toxica pentru albine,ca el nu renunță la stropiri de dragul albinelor.

Domnule primar,am întrebat prin sat cate ceva de trecutul dvs. Mi s-a spus ca după revoluție ați făcut o școala de tractoriști în orașul unde se spune ca e polul sărăciei, Negrești.Sunt sigur ca acolo nu ați învățat ca 20..30 la suta din producția de rapiță se datorează albinei. Sunt sigur ca pe vremea aceea nu se învăța codul bunelor maniere unde spune ca unei persoane necunoscute se adresează cu,dumneavoastră.Sau poate aveați ocazia în liceu sa învățați asta. Pe care l-ați făcut cu siguranță la fără frecventa.Sau cel mai indicat era sa învățați atunci cand ați făcut facultatea impusa candidaților la funcții publice.

Ati distrus munca câtorva apicultori prin neglijența dumneavoastră de a anunța ca se fac stropiri.Nu recunoașteți ca ați greșit neanuntand. Vă las mai jos conținutul legii și articolul.

Locuitorii comunei vă laudă pentru realizările dumneavoastră. Jos pălăria! Trec zilnic prin satele dvs de la sosea și se vede. Sunt comune mult mai sărace care nu au avantajul ca pe raza teritoriului sa aibe ferma și pământuri în arenda,insu-și șeful cel mare de la partid care răspunde de ani de zile de destinele celui mai blamat județ.

Să fie oare un scop plecarea romanilor din țară lor și acordarea ajutoarelor sociale,pentru ca pământurile sa rămână nemuncite și apoi luate către arendare? Am vizionat pagina de facebook a comunei dvs.Felicit realizările comunei și consilierul ce va scrie textele!

Succes pe mai departe domnule primar! Succes in alegeri! Recolte bune pe sutele de hectare din arenda. Multi turiști la pensiunea dvs! Pești multi si fir întins la iazul dumneavoastră!Flori multe și frumoase de-a lungul șoselei. Succes firmei Transmir în executarea asfaltării din satul Maraseni. Felicitări firmei care a câștigat licitația. S-aveți o prietenie lunga cu șeful dvs direct. In concluzie, toate bune!

Legea 383 din 2013 republicata.
Art. 15. - (1) Pentru prevenirea intoxicațiilor la albine, deținătorii de suprafețe agricole și silvice care efectuează tratamente chimice la culturile agricole şi silvice pe care le dețin sunt obligați să anunțe, în scris, consiliile locale cu cel puțin 48 de ore înainte de efectuarea tratamentului, precum și denumirea produsului folosit.
(2) Consiliile locale, precum și administratorii terenurilor agricole sau silvice trebuie să anunțe, în scris sau telefonic, apicultorii care au vatră de stupină staționară/permanentă sau temporară/pastorală, cu cel puțin 24 de ore înaintea efectuării de către deținătorii de terenuri agricole sau silvice a tratamentelor cu substanțe chimice, în vederea prevenirii intoxicațiilor la albine.
Stupii de albine și florile de Iris din gospodăria apicultorului Mihai Viorel
Stupii de albine și florile de Iris din gospodăria apicultorului Mihai Viorel. Sursa: FACEBOOK

#RomâniaEcologică

reactualizat 06.05.2019