Cetățeni îngrijorați de soarta arborilor din Sectorul 3, pe durata mandatului controversatului primar Robert Negoiță, au fotografiat sute de copaci asfixiați la bază cu asfalt, dale sau alte materiale sintetice în urma lucrărilor de pavelare și reamenajare a trotuarelor de pe bulevardul Camil Ressu. Imaginile surprinse ieri, 23 Mai 2019, demonstrează disprețul autorităților locale față de copacii de pe raza sectorului 3.

Nu trebuie să fii savant ca să înțelegi că acești copaci sunt sub asalt!

Oricâtă lipsă de pregătire ai avea în domeniu, nu ai cum să nu îți dai seama că acești copaci nu pot respira corespunzător, nu se pot hrăni corespunzător cu atâta asfalt de jur-împrejur, nu pot fi fertilizați și irigați corect și că, după ce că inhalează noxele orașului ca să ajute cetățenii să respire un aer puțin mai bun (dar încă departe de normele UE), mai sunt și intoxicați la baza trunchiului cu materiale de construcții toxice, indiferent de care ar fi acestea: asfalt, pavele vopsite sau covoare de exterior sintetice urât mirositoare.

La bază cu betoane, covoare și dale, copacii din "Sectorul Verde" au șanse maxime de uscare, pe primar unde-l doare?


Sperăm ca în urma acestui semnal de alarmă, primarul din Sectorul 3, Robert Negoiță, să pună de urgență echipele sale în mișcare și să înlocuiască betoanele, covoarele și dalele cu pământ vegetal sănătos la baza fiecărui copac și să-l înfrumusețeze cu iarbă sau alte plante care pot fi benefice arborilor. Și îl rugăm pe domnul primar Negoiță să ne scutească de explicațiile sau scuzele jenante precum că printre dale și prin covorul (toxic și urât mirositor) trece apa. Copacii au nevoie de o îngrijire ca la carte ca să reziste la poluarea orașului și să dea randament pentru purificarea aerului. Sau poate că există unele planuri secrete ca acești copaci adulți să se usuce. Nu știm, dar vom cerceta!

Galerie Foto - Dezastru! Sute de copaci din Sectorul 3 (cică Verde) sufocați în mandatul lui Robert Negoiță

 

Reluăm mai jos, în scop constructiv, fragmentul publicat și în articolul anterior, dintr-un suport de curs al Facultății de Silvicultură din cadrul Universității „ŞTEFAN CEL MARE” din Suceava (șef lucrare dr. ing. Cezar Valentin TOMESCU) din care primarul Robert Negoiță împreună cu echipa sa pot învăța cum să aibă grijă în mod corect de copacii din Sectorul 3:

7.3. Îngrijirea vegetaţiei lemnoase în spaţiile verzi - 7.3.1. Fertilizarea, irigarea şi întreţinerea solului

În foarte multe cazuri sunt necesare operaţiunile de mai sus pentru ca arborii şi arbuştii să se dezvolte normal. Îngrăşămintele stimulează creşterea şi sporesc rezistenţa plantelor la secetă şi la atacul agenţilor dăunători biotici (insecte, ciuperci). Se aplică de obicei îngrăşăminte complexe pe bază de N, P, K, cu o proporţie mai mare pentru unul din cele trei elemente: N pentru creşterea vegetativă, P pentru creşterea rezistenţei faţă de ger, secetă şi boli , şi K pentru fotosinteză şi respiraţie. Îngrăşămintele cu acţiune rapidă se vor aplica primăvara sau la începutul verii, pentru a permite lujerilor să se lignifice până la venirea iernii.

Aceste îngrăşăminte nu se vor distribui dispersat, uniform, ci se vor poziţiona în gropi mici dispuse în zona sistemului radicular, gropi din care substanţele se vor difuza în soluţia solului. Se recomandă ca împrăştierea îngrăşămintelor să nu se realizeze pe suprafaţa solului, iar administrarea acestora să se realizeze în strânsă legătură cu nevoile plantelor, fiind necesară realizarea analizei solului respectiv, pentru a elimina riscul transformării îngrăşământului în factor poluant.

Se recomandă fertilizarea biologică bazată fie pe îngrăşăminte naturale, fie pe capacitatea unor plante de a realiza micoze. Irigarea se recomandă a se realiza în perioadele lipsite de precipitaţii, în medie de două ori pe săptămână prin aspersiune, cu norme bine stabilite, timp de 2-4 ore. Solul se mobilizează primăvara şi toamna, la o adâncime de 20-25 cm.