Măcel în Parcul Herăstrău, arbori mari și sănătoși puși la pământ fără milă!
În plin scandal despre poluarea din capitală, sub mandatul de primar la Gabrielei Firea, în data de 4 februarie 2020 au fost efectiv măcelăriți mai mulți arbori mari, viguroși, sănătoși, crescuți în zeci de ani.

Imagini revoltătoare cu arborii masivi și sănătoși tăiați (încă nu se știe sub ce pretext și dacă operațiunea a fost legală) au fost postate pe Facebook de către "Grupul civic Aviatorilor" cu următorul mesaj:

"Ieri, în parcul Herăstrău, era măcel! Au fost tăiați multi arbori sănătoși iar inginerul care ar fi trebuit sa supravegheze acțiunea era în “pauza de masa”! Oamenii au spus ca sunt de la ADP S1 Administrația Domeniului Public Sector 1 dar nu aveau nici o legitimație. Cine permite acestor echipe sa intre cu mașina într-un parc Politia Locala Sector 1???!! Grupul Parcul Herăstrău știți ce se întâmplă aici?"

FireShot Screen Capture 018 Grupul civic Aviatorilor Home www facebook com
De remarcat afirmația aceasta "Oamenii au spus ca sunt de la ADP S1 Administrația Domeniului Public Sector 1" care, dacă se adeverește, ridică suspiciuni cu privire la părțile implicate la tăierea acestor arbori, întrucât Parcul Herăstrău este administrat de către Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București ce se află sub conducerea Primarului General al Municipiului București. Așa că, teoretic,  Primăria Sectorului 1 și Administrația Domeniului Public Sector 1 nu ar trebui să aibă voie să intervină în administrarea spațiilor verzi din acest parc.

Răspunzând la postarea Grupului civic Aviatorilor, Grupul Parcul Herăstrău confirmă prin comentariul său faptul că ADP S1 nu avea ce să caute să taie arbori în Parcul Herăstrău:

"Sectorul 1 nu are nicio autoritate în Parcul Herăstrău, care se află în administrarea ALPAB, recte Parcuri și Grădini Gabriela Firea. Aceasta din urmă nu a ținut vreodată audiențe. Am încercat fără succes să ne înscriem. I-am trimis memorii, în speranța să ia act. Poliția Locală a Mun. București, care are competențe, nu face nimic. Cu morile de vânt nu te poți lupta. Anul acesta sunt alegeri. Ne prezentăm la vot!"

Nu este pentru prima oară când astfel de tăieri haotice, chiar suspecte, au avut loc în Parcul Herăstrău din București sub mandatul Gabrielei Firea. În iulie 2017, aktual24.ro scria "Firea a băgat iar drujbele în parcurile Capitalei. Măcel în Herăstrău: „Oameni buni, treziți-vă. Asta înseamnă sfârșitul acestui parc”.

Galerie FOTO cu măcelul arborilor mari și sănătoși din Parcul Herăstrău postate pe pagina "Grupul civic Aviatorilor"

Arborii impresionanți din Herăstrău nu sunt pozați, ci doar tăiați!

Parcul Herăstrău este prezentat foarte sumar, cu un dezinteres evident, pe site-ul Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București, la secțiunea "Parcuri" de unde aflăm puține informații însoțite de 3 hărți și 10 poze DOAR cu flori. Probabil că așa se explică tăierea fără milă a arborilor viguroși și sănătoși. Actuala administrație, așa cum prezintă parcul pe site-ul oficial alpa.ro, vrea doar flori și probabil că arborii falnici "stau în calea" aranjamentelor florale.

De altfel, o dovadă a faptului că Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București pune accentul pe flori, arborii fiind probabil în opinia dânșilor doar "buni de tăiat", este dată și de ceea ce prezintă pe site-ul său la secțiunea "Specii plante". Da, ați ghicit! DOAR flori! Nicio poză, nicio vorbă despre arborii cu vârste de zeci ani, cu coronamente impresionante și cu un aspect superb. De ce să fie observați?! De ce să fie admirați?! De ce să fie puși în valoare și să devină puncte de atracție pentru cetățenii care caută o oază de natură în cea mai poluată capitală din Uniunea Europeană?!

Informațiile pe site-ul Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București la secțiunea "Parcuri" sunt DOAR următoarele:

Herăstrău
Delimitat de B-dul Prezan Constantin, B-dul Aviatorilor, Sos. Nordului, Str. Elena Văcărescu, Sos. București-Ploiești, Sos. Kiseleff

Herăstrăul vechi
A fost înființat în anul 1938 și inaugurat de Regele Carol al II-lea.
Suprafața parcului: 52,5 ha

Miorița
Suprafața parcului: 25,5 ha

Herăstrăul nou
A fost înființat în anul 1951
Suprafața parcului: 51,9 ha

ATÂT!

UPDATE - 21 februarie 2020
Ministerul Mediului a reacționat prompt și a comunicat printr-o postare pe pagina de Facebook măsurile ce au fost luate.

"Ca urmare a celor constatate, ADP sector 1, a fost sancţionat cu amendă contravenţională în cuantum de 50.000 lei. Totodată, au fost impuse măsuri prin care s-a interzis efectuarea oricăror lucrări de tăieri neautorizate a arborilor şi arbuştilor, s-a impus obligaţia întreţinerii spaţiilor verzi, a parcurilor, gardurilor vii, perdelelor şi aliniamentelor de protecţie, în scopul îmbunătăţirii capacităţii de regenerare a atmosferei. ADP Sector 1 îi revine obligaţia de a informa PMB – Direcţia de Mediu cu privire la lucrările de defrişare efectuate în cadrul amplasamentului ce a făcut obiectul controlului, pentru a i se stabili plantările în compensare conform actelor normative în vigoare."