Dacă Master Planul pentru Deșeuri al Primăriei Capitalei care cuprinde și incinerarea deșeurilor va reuși atunci Bucureștenii și cetățenii din zonele limitrofe vor respira și mai mult aer otrăvit. Primarii de sector obligați să-și facă norma de gunoi ca să fie ars sau vor fi amendați pentru fiecare tonă lipsă.
Dar cât gunoi sunt obligați primarii de sector să asigure pentru incineratorul doamnei Primar?
Sectorul 1 - 28.130 tone
Sectorul 2 - 43.100 tone
Sectorul 3 - 48.100 tone
Sectorul 4 - 36.000 tone
Sectorul 5 - 33.900 tone
Sectorul 6 - 45.900 tone
Total: 235.130 de tone de gunoi dorește Primăria Capitalei să fie ars în fiecare an la incineratorul din București.
Master Plan PMB incinerare gunoaie 1 Master Plan PMB incinerare gunoaie 2 Master Plan PMB incinerare gunoaie 3

Câtă otravă va fi eliberată în aer de incineratorul de deșeuri din București  probabil ca nimeni nu știe cu adevărat.

Să arzi gunoaie, indiferent în ce scop, este pe cât de nociv pentru om pe atât de dăunător pentru Economia Circulară. Asta nu înțelege primărița noastră! Iată mai jos o listă scurtă cu 10 motive pentru care arderea deșeurilor pentru energie este o idee proastă realizată de către National Toxics Network (NTN) din Australia.

Master Plan PMB incinerare gunoaie Anexa 1De ce arderea deșeurilor este o idee rea?

Incinerarea deșeurilor este o tehnologie poluantă, costisitoare și nesustenabilă care subminează strategia Zero Waste, concept ce promovează zero risipă privind deșeurile prin metode cum ar fi reciclarea și compostarea, și pune o piedică inovației în sectoarele gestionării deșeurilor și energiei.

În urma arderii gunoiului rezultă întotdeauna o poluare toxică, indiferent dacă această metodă este implementată pentru producerea de energie, sau doar pentru gestionarea deșeurilor.

Dacă ne dorim o abordare responsabilă în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și schimbările climatice, nu are niciun sens să implementăm tehnologii de ardere a deșeurilor.

  1. Prin arderea deșeurilor se eliberează poluanți toxici în aer;
  2. Produce cenușă toxică;
  3. Este cea mai murdară metodă de a produce energie;
  4. Prin arderea deșeurilor se elimină orice șansă de a recupera (ca atunci când se reciclează) o parte din energia consumată în extragerea de resurse, prelucrarea, fabricarea și transportul produsului până la punct de vânzare;
  5. Subminează eforturile de reciclare;
  6. Distruge resursele;
  7. Împiedică inovația. Incineratoarele de deșeuri necesită contracte de furnizare a deșeurilor care să dureze 25-30 de ani ca să devină viabile din punct de vedere financiar și să asigure alimentarea cu combustibil. Guvernele trebuie să furnizeze Incineratoarelor un flux constant de deșeuri cu un anumit volum pentru această perioadă de timp. Dacă fluxul de deșeuri este blocat pe zeci de ani, tehnologiile alternative de tratare a deșeurilor, inclusiv reciclare, reutilizare, compostare și digestia anaerobă, sunt blocate;
  8. Se pierd locuri de muncă;
  9. Incinerarea deșeurilor subminează adevăratele tehnologii de obținere a energiei regenerabile cum ar fi energia eoliană, energia valurilor și energia solară;
  10. Incinerarea deșeurilor introduce o economie liniară în societate care se bazează pe extragerea materiei prime și stimulează consumerismul și risipa ca de stil de viață.
#RomâniaEcologică NU susține tehnologia poluantă, costisitoare și nesustenabilă de incinerare a deșeurilor!