Planul primarului Gabriela Firea de a incinera anual 235.130 de tone de gunoi este toxic pentru mediu și poate submina Economia Circulară. Argumentele Parlamentului European.
Incinerarea deșeurilor este greșită din toate punctele de vedere și are impact negativ asupra mai multor domenii: sănătate publică, mediu, economic și social. În loc să se valorifice materia primă prin reciclare, reducând poluarea, economisând resursele naturale și bani publici, creând noi locuri de muncă și stimulând inovația pentru a reduce impactul asupra mediului înconjurător, așa cum ar putea fi în cazul unei Economii Circulare, tehnologia incinerării deșeurilor este păguboasă în toate aceste privințe.

Dacă Master Planul pentru Deșeuri al Primăriei Capitalei care cuprinde și incinerarea deșeurilor va reuși atunci Bucureștenii și cetățenii din zonele limitrofe vor respira și mai mult aer otrăvit. Primarii de sector obligați să-și facă norma de gunoi ca să fie ars sau vor fi amendați pentru fiecare tonă lipsă.

Dar cât gunoi sunt obligați primarii de sector să asigure pentru incineratorul doamnei Primar?
Sectorul 1 - 28.130 tone
Sectorul 2 - 43.100 tone
Sectorul 3 - 48.100 tone
Sectorul 4 - 36.000 tone
Sectorul 5 - 33.900 tone
Sectorul 6 - 45.900 tone
În total 235.130 de tone de gunoi ar putea fi incinerate la incineratorul din București.
Master Planul diabolic al Gabrielei Firea Bucureștenii vor respira și mai mult aer otrăvit

235.130 de tone de gunoi dorește Primăria Capitalei să fie ars în fiecare an la incineratorul din București.

Master Plan PMB incinerare gunoaie 1 Master Plan PMB incinerare gunoaie 2 Master Plan PMB incinerare gunoaie 3Master Plan PMB incinerare gunoaie Anexa 1

Iată argumentele prezentate de către Parlamentul European pentru promovarea unei Economii Circulare din care oricine, fără studii de specialitate, poate înțelege cu ușurință de ce este greșit să arzi deșeurile, așa cum dorește doamna Primar General să facă prin deschiderea incineratorului din București, în loc să încerci, în primul rând, să diminuezi cantitatea acestora și, în al doilea rând, să-l refolosești prin reciclare.

Economia circulară: definiție, importanță și beneficii

(European Parliament - 11 Aprile 2018)

Economia circulară: aflați ce înseamnă, ce beneficii aduce oamenilor, mediului și economiei, din videoclipurile noastre și din infografic.

Parlamentul dorește ca europenii să treacă la o economie circulară, utilizând mai eficient materiile prime și reducând pierderile.

Uniunea Europeană produce anual peste 2,5 miliarde de tone de deșeuri. În prezent, își actualizează legislația privind gestionarea deșeurilor pentru a promova trecerea la un model mai durabil, cunoscut sub numele de economia circulară.

Ce este economia circulară?

Economia circulară este un model de producție și consum care implică partajarea, reutilizarea, repararea, renovarea și reciclarea materialelor și produselor existente cât mai mult posibil. În acest fel, ciclul de viață al produselor este extins.

În practică, aceasta implică reducerea la minimum a deșeurilor. Când un produs ajunge la sfârșitul duratei sale de viață, materialele din care este făcut sunt păstrate în cadrul economiei de câte ori este posibil. Acestea pot fi folosite din nou și din nou, creând astfel o valoare suplimentară.

Economia circulară se abate de la modelul economic tradițional, liniar, care se bazează pe un model de ia-fă-consumă-aruncă. Acest model se bazează pe cantități mari de materiale și energie ieftine, ușor accesibile.

De asemenea, o parte a acestui model este programarea uzurii - conceperea unui produs pentru a avea o durată limitată de viață pentru a încuraja consumatorii să cumpere unul nou. Parlamentul European a solicitat măsuri de combatere a acestei practici.

De ce trebuie să trecem la o economie circulară?

Populația mondială este în creștere, la fel și cererea de materii prime. Cu toate acestea, aprovizionarea cu materii prime cruciale este limitată.

Aprovizionările finite înseamnă că unele țări din UE depind de alte țări pentru materiile prime.

În plus, extracția și utilizarea materiilor prime au un impact major asupra mediului. De asemenea, cresc consumul de energie și emisiile de CO2. O utilizare mai inteligentă a materiilor prime poate reduce emisiile de CO2.

Care sunt beneficiile?

Măsuri precum prevenirea deșeurilor, proiectarea ecologică și reutilizarea ar putea economisi în companiile din UE 600 de miliarde de euro - echivalentul a 8% din cifra de afaceri anuală - reducând totodată emisiile totale de gaze cu efect de seră cu 2-4%.

Trecerea la o economie mai circulară ar putea aduce beneficii cum ar fi reducerea presiunii asupra mediului, îmbunătățirea securității aprovizionării cu materii prime, creșterea competitivității, stimularea inovării, stimularea creșterii economice, crearea de locuri de muncă (580.000 de locuri de muncă numai în UE).

De asemenea, consumatorii vor beneficia de produse mai durabile și inovatoare, care vor spori calitatea vieții și îi vor ajuta să economisească bani pe termen lung.
sursa: europarl.europa.eu

#RomâniaEcologică