Se usucă copacii din București, Gabriela Firea și autoritățile locale tac! Nimic eficient nu fac!

Aerul poluat, toaletarea meschină, proasta administrare și îngrijirea necorespunzătoare a spațiilor verzi usucă copacii și împuținează numărul arborilor din București, una dintre cele mai poluate capitale din Uniunea Europeană. Nu trebuie să facem investigații cu comisii de specializate. Este de ajuns să facem un tur al orașului cu bicicleta (o altă provocare pentru Bucureșteni) sau pe jos. Vom observa mii de copaci uscați de toate vârstele.

În loc să planteze o centură verde (perdele forestiere) și să îmbogățească de zeci de ori spațiile verzi din interiorul capitalei, Primăria Municipiului București și primarii de sector se întreg care mai de care în betonarea spațiilor verzi și în toaletarea copacilor existenți în mod barbar și omoară, la propriu, arborii din București.


Se usucă copacii din București autoritățile tac Nimic nu fac 7 Se usucă copacii din București autoritățile tac Nimic nu fac 8 Se usucă copacii din București autoritățile tac Nimic nu fac 1 Se usucă copacii din București autoritățile tac Nimic nu fac 2 Se usucă copacii din București autoritățile tac Nimic nu fac 3 Se usucă copacii din București autoritățile tac Nimic nu fac 4 Se usucă copacii din București autoritățile tac Nimic nu fac 5

Ce spun specialiștii despre modul în care spațiile verzi suferă din cauza poluării

Impactul negativ al poluării atmosferice asupra zonelor verzi
Zonele verzi pot suferi din cauza poluanților atmosferici, funingine, gaze, gudroane, acizi etc. (în jurul termocentralelor electrice, uzinelor chimice, metalurgice, de ciment, plantele sunt puternic afectate). Aerosolii industriali acționează asupra plantelor pe distanțe de sute de metri sau zeci de km. Sunt nocivi mai ales oxizii de sulf și de azot, fluorul, clorul, praful și cenușa. Gazele toxice: bioxidul de sulf, acționează asupra protoplasmei celulelor vegetale pe care le lezează și distrug, chiar în concentrație de 1 mg/m3 .

Praful și cenușa, acoperă orificiile respiratorii și limitează pătrunderea razelor solare spre clorofila frunzelor, perturbă creșterea, modifică culoarea frunzelor , care se usucă mai devreme și cad. Coniferele și pomii fructiferi sunt cei mai sensibili. Nucul-Juglans regia și mărul Malus domestica, prezintă uscarea vârfurilor ramurilor și căderea florilor; Gorunul-Quercus petraea și plopul-Populus nigra, prezintă deformări ale coronamentului și uscarea masivă a ramurilor, în zona siderurgică Hunedoara, Călan. Arborii: ulmul, frasinul, pinul sunt atât de sensibili la SO2, încât pot constitui indicatori de poluare a aerului la această substanță.

Dacă vegetația suferă și oamenii suferă, chiar mai rău! Arborii purifică aerul și ne protejează de radiațiile solare