Chocolates Solé, o ciocolata eco-prietenoasă greu de egalat
În afară de gustul delicios de ciocolată pură, dat de rețeta cu ingrediente ecologice simple și mai sănătoase (cacao, zahăr brut din trestie, unt de cacao, scorțișoară, vanilie și atât), ce altceva îmi mai place la ciocolata bio Chocolates Solé? Pe scurt, pentru că este: vegană, certificată ecologic, certificată "Fairtrade", ambalată exclusiv în hârtie certificată FSC, fără gluten, fără lecitină.
Chocolates Solé este o companie de familie, înființată în anul 1946 în cartierul El Clot din districtul Sant Martí din Barcelona, Catalonia (Spania), a cărei activitate s-a concentrat în totalitate pe producerea celei mai bune ciocolate încă de la începuturile sale. Astăzi, Chocolates Solé are o poziție consolidată pe piață, iar produsele sale sunt prezente în peste 20 de țări. Începând cu anul 1999, marca a devenit un pionier în producția de ciocolată ecologică.

"Ciocolatele noastre au fost întotdeauna făcute în conformitate cu trei premise de bază: tradiție, calitate și responsabilitate. Suntem capabili să experimentăm un amestec interesant de tendințe și tradiție, acesta fiind rezultatul pasiunii noastre pentru ciocolată. Totul a început în atelierul nostru de ciocolată cu afacerea familială situată în cartierul Clot din Barcelona. În prezent avem o echipă formată din peste 25 de persoane pasionate de lumea ciocolatei și ne implicăm la nivel social, colaborând cu întreprinderi sociale care se concentrează pe furnizarea de locuri de muncă pentru lucrătorii cu dizabilități." scrie pe site-ul oficial, chocolatessole.com, al companiei.

Dar ce înseamnă o ciocolată vegană, certificată ecologic, certificată "Fairtrade", ambalată exclusiv în hârtie certificată FSC, fără gluten, fără lecitină?

Chocolates Solé o ciocolata eco prietenoasă greu de egalat5

Ciocolata vegană

Dacă este vegană, înseamnă că nu conține niciun ingredient de origine animală. Acest lucru aduce în mod direct beneficii atât ție, consumatorului, fiind un produs mai sănătos întrucât multe din "bolile abundenței" sunt asociate cu consumul excesiv de proteină de origine animală, cât și planetei întrucât agricultura intensivă (obținerea unor cantități imense de produse agricole, atât de origine animală cât și vegetală, cu tehnologii sofisticate, prin aplicarea unor tratamente cu substanțe chimice, antibiotice etc.) are un impact devastator asupra mediului înconjurător, prin eliberarea unor cantități mari de CO2 și metan (gaze cu efect de seră) dar și prin distrugerea biodiversității (animale sălbatice, insecte, pești etc. care mor din cauza poluării cu pesticide sau suferă din cauza distrugerii habitatelor naturale pentru a crea noi terenuri agricole) și, nu în ultimul rând, poluarea apelor, solului și aerului.

În luna mai 2019, Națiunile Unite a publicat pe site-ul său un material despre criza climatică prin care a subliniat faptul că cea mai mare amenințare pentru păduri o reprezintă agricultura intensivă. Mulți oameni vor resimți efectele devastatoare pe care exploatările forestiere ilegale și nesustenabile le au asupra pădurilor. Cel mai mare motor global al defrișărilor este de fapt agricultura, din cauza ritmului în care pădurile sunt transformate în terenuri agricole și terenuri pentru pășunat pentru zootehnie, reprezintă o provocare la care omenirea trebuie să găsească urgent soluții viabile prin care să gestioneze tendința de creștere continuă a producției agricole și să îmbunătățească securitatea alimentară, fără a reduce suprafețele forestiere generale. Evident, o dietă vegetariană cât mai mult posibil reprezintă fără îndoială una dintre cele mai bune soluții pentru a stopa efectele devastatoare ale agriculturii intensive.

În concluzie, produsele vegane cu ingrediente simple comercializate în ambalaje eco-prietenoase, sunt mai bune și pentru tine și pentru mediul înconjurător.

Chocolates Solé o ciocolata eco prietenoasă greu de egalat 1 Chocolates Solé o ciocolata eco prietenoasă greu de egalat 2 Chocolates Solé o ciocolata eco prietenoasă greu de egalat 3 Chocolates Solé o ciocolata eco prietenoasă greu de egalat 6 
Chocolates Solé o ciocolata eco prietenoasă greu de egalat 4

Ciocolata Bio

Dacă este certificată ecologic, înseamnă, de asemenea, mai bine și pentru tine și pentru natură. Pe site-ul Ministerului Agriculturii, Agricultura Ecologică este descrisă astfel:
"„Agricultură ecologică”, termen protejat și atribuit de U.E României pentru definirea acestui sistem de agricultură și este similar cu termenii ,,agricultură organică” sau ,,agricultură biologică” utilizați în alte state membre.

Rolul sistemului de agricultură ecologică este de a produce hrană mai curată, mai potrivită metabolismului uman, în deplină corelație cu conservarea și dezvoltarea mediului. Unul dintre principalele scopuri ale agriculturii ecologice este producerea de produse agroalimentare proaspete și autentice, care să respecte factorii naturali și de mediu.

În perioada de producție la fermă se interzice utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri și derivatele acestora) a fertilizanților și pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor și regulatorilor de creştere, hormonilor, antibioticelor etc.

În etapa de procesare a alimentelor se interzice folosirea aditivilor alimentari, a substanțelor complementare și a substanțelor chimice de sinteză, pentru prepararea alimentelor ecologice. Agricultura ecologică are o contribuție majoră la dezvoltarea durabilă a agriculturii, la creșterea activităților economice cu o importantă valoare adăugată și la sporirea interesului pentru dezvoltarea spațiului rural."

Ciocolata "Fairtrade"

Orice produs alimentar certificat "Fairtrade" este o dovadă de responsabilitate și corectitudine față de fermieri și față de țăranii care-și lucrează pământul, în special în țările mai slab dezvoltate unde adesea oamenii săraci sunt exploatați prin muncă incorect plătită. Pe site-ul fairtrade.net este descris destul de clar ce înseamnă această certificare:
"Fairtrade este mult mai mult decât o schemă de certificare. În spatele celebrei etichete Fairtrade se află una dintre cele mai mari și mai diverse mișcări globale de schimbare, care lucrează cu 1,7 milioane de fermieri și muncitori, precum și o bază globală de susținere a mai mult de 2000 de orașe de comerț echitabil din 28 de țări și nenumărate școli, universități. și grupuri de credință. Oferim o plasă esențială de siguranță pentru producători, prin stabilirea prețurilor minime pentru toate mărfurile majore, în timp ce Fairtrade Premium unic oferă fonduri suplimentare pentru fermieri și lucrători ca să investească, după cum consideră că este potrivit. Din 2014, producătorii și fermierii Fairtrade premium au primit fonduri cu mult peste 500 de milioane de euro. Fairtrade consideră că cel mai bun mod de a elimina sărăcia este de a plăti fermierilor un preț corect pentru produsele lor, iar lucrătorilor un salariu corect pentru munca lor. Punem prețuri corecte în primul rând pentru ca fermierii și lucrătorii din țările în curs de dezvoltare merită un venit decent și o muncă decentă.

Suntem singurul standard de durabilitate global, care este în același timp deținut și gestionat de producători, pentru producători, în timp ce lucrătorii Fairtrade sunt protejați de standarde puternice și transparente. Sprijinim femeile să-și înființeze propriile afaceri și le instruim pentru a deveni antreprenori și lideri ai comunității. Fairtrade ajută la îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă. Scopul general, de a pune capăt sărăciei în toate formele sale peste tot, este esențial pentru Fairtrade. Standardele noastre sunt un instrument esențial de dezvoltare, care depășește certificarea. Dacă sunteți serios în ceea ce privește sustenabilitatea, Fairtrade este un partener de afaceri independent, pragmatic, flexibil. Pentru consumatorii care au sute de etichete din care să aleagă, Fairtrade oferă încredere și convingere pentru a face alegeri de cumpărături durabile."

Ciocolata ambalată exclusiv în hârtie certificată FSC

Pe site-ul fsc.org scrie așa:
"Impresionant despre etichetele produselor cu marcate FSC este că, odată ce afli despre ele, le vei vedea peste tot. Dar obținerea lemnului este complexă și trebuie să urmărim cu atenție modul în care lemnul ajunge din pădure în depozit. Deci, în spatele fiecărei etichete, lucrăm pentru a ne asigura că produsul a fost realizat cu materiale forestiere din surse aprobate.

Într-o zi, sperăm că fiecare produs va fi etichetat FSC 100%. Cu cât alegeți mai multe produse certificate FSC, cu atât mai multe companii vor dori să răspundă acestei cerințe și vor lucra pentru a deveni certificate FSC.

Orice etichetă cu sigla FSC de pe produsul dvs., vă asigură că achiziționați un produs care nu a fost fabricat în detrimentul pădurii sau animalelor, plantelor și oamenilor care. Așa că urmăriți eticheta FSC în următoarea dvs. călătorie la supermarket, magazin de mobilă sau cafenea.

Cu toții facem alegeri în fiecare zi - și acum, când vedeți oricare dintre cele trei etichete FSC, puteți face o alegere care să vă ajute să aveți grijă de pădurile lumii."

FSC 100%
Eticheta FSC 100% înseamnă că lemnul provine în totalitate din păduri bine gestionate, certificate FSC.

FSC reciclat
Eticheta FSC reciclat înseamnă că tot lemnul sau hârtia provine din materiale recuperate sau reutilizate.

FSC Mix
Eticheta FSC Mix înseamnă că lemnul provine din păduri certificate FSC, material reciclat sau lemn controlat.

Ciocolata fără gluten

Însemnă că este o ciocolată care a fost produsă și pentru persoanele care au intoleranța la gluten. Din păcate numărul acestora fiind în creștere.

Cicolata fără lecitină

Înseamnă, pentru sănătate, că e mai bine dat fiind faptul că lecitina este acum un ingredient folosit la un număr foarte mare de produse alimentare și poți face exces fără să îți dai seama. Unele cercetări recente indică faptul că fosfatidilcolina (PC) găsită în lecitină este transformată de bacteriile din intestin în trimetilamină-N-oxid (TMAO). În timp, TMAO poate contribui la întărirea arterelor sau ateroscleroză și atac de cord.

Pe site-ul csid.ro scrie că suplimentele de lecitină sunt de obicei derivate din ouă, soia sau semințe de floarea-soarelui. Lecitina este de asemenea obținută din canola, semințe de bumbac sau grăsimile animale. Soia este una dintre cele mai răspândite culturi din Statele Unite, iar 94% din acestea sunt modificate genetic. Soia este o sursă eficientă de lecitină. Chimicalele, inclusiv acetona și hexanul, sunt folosite pentru a extrage lecitina din uleiul de soia.

De unde putem deduce cu ușurință faptul că lecitina, acest ingredient atât de des întâlnit, are și un impact negativ asupra mediului înconjurător, mai mare sau mai mic în funcție de sursele din care este obținută.

Nu uita! Produsul eco-prietenos este întotdeauna mai sănătos, #AlegeECO!