Certificată ecologic, mierea "Fagurele Auriu", 100% românească, este una dintre cele mai bune opțiuni găsite în supermarket la un preț absolut rezonabil.
Certificată ecologic, mierea "Fagurele Auriu", 100% românească, este una dintre cele mai bune oferte găsite în supermarket la un preț absolut rezonabil.

Polifloră, de floarea soarelui sau de tei, mierea "Fagurele Auriu" este disponibilă la raft în borcane din sticlă de 400g, cu capac metalic, sigilate cu o etichetă de carton lipit în partea de sus și în cea de jos cu un lipici care pare a fi tot ecologic, sau cel puțin non-toxic pe bază de apă, solid, ce poate fi desprins ușor cu unghia, fără a lăsa urme nici pe borcan, nici pe capac (urăsc etichetele care nu se pot curăța ușor de pe borcanele de sticlă pentru că e mai greu să fie refolosite).

Fagurele Auriu miere bio 100 românească pe care o cumpăr cu plăcere 3

Cartonul cu care sunt sigilate borcanele se poate recicla fără probleme (dacă nu-l murdăriți cu alimente, ulei etc. - lucru valabil la orice tip de hârtie), iar borcanul cu capac se spală foarte ușor și poate fi refolosit, donat țăranilor din piață sau, în cel mai "rău" caz reciclat. Unul dintre cele mai frumoase lucruri despre ambalajele de sticlă, pe lângă faptul că sunt non-toxice și păstrează cel mai bine alimentele, este faptul că se pot recicla la nesfârșit pentru că sticla nu-și pierde proprietățile ca și materie primă la prelucrare.


Fagurele Auriu miere bio 100 românească pe care o cumpăr cu plăcere 6
Mi-ar plăcea enorm să am posibilitatea să returnez aceste borcane din sticlă pentru a fi spălate, sterilizate și refolosite. Cu siguranță acest lucru ar fi posibil dacă producătorul, distribuitorul și comerciantul (supermarketul) ar sta la masa rotundă a discuțiilor și s-ar strădui un pic să implementeze infrastructura necesară pentru a recupera borcanele din sticlă, printr-o schemă de returnare cu depozit/garanție, în scopul de a fi refolosite. Având în vedere faptul că România este codașă la reciclare, din păcate, o mare parte, probabil undeva în jurul a 85% - 90% dintre aceste borcane ajung aruncate la gropile de gunoi sau cine știe pe unde. Prezența sticlei (cioburilor) la depozitele de deșeuri fiind una dintre cauzele auto-aprinderilor, provocând adevărate dezastre ecologice.

Fagurele Auriu miere bio 100 românească pe care o cumpăr cu plăcere 7

Fără albine, am avea grave probleme!

La expunerea de motive dintr-o rezoluție a Parlamentului European, adoptată la 1 martie 2018, referitoare la perspectivele și provocările pentru sectorul apicol din UE (2017/2115(INI)) se precizează, printre altele, faptul că sectorul apicol este vital pentru UE și contribuie în mod semnificativ la societate, atât economic, cu aproximativ 14,2 miliarde EUR pe an, cât și ecologic, prin menținerea echilibrului ecologic și a biodiversității, întrucât 84 % dintre speciile de plante și 76 % din producția alimentară din Europa depind de polenizarea efectuată de albinele sălbatice și domestice. Ori, în aceste condiții, fiecare borcan de miere produsă local și certificată ecologic contează pentru a sprijini acest domeniu agricol vital menținerii echilibrului ecologic și al biodiversității?!

Fagurele Auriu miere bio 100 românească pe care o cumpăr cu plăcere 2 Fagurele Auriu miere bio 100 românească pe care o cumpăr cu plăcere 1

Ce înseamnă miere ecologică?

Pe site-ul ecocert.ro, găsim ghidul "Reguli pentru apicultura ecologică în conformitate cu regulamentele UE (CE) nr. 834/2007 şi (CE) nr. 889/2008" unde putem remarca o serie de condiții importante care sunt cerute apicultorilor pentru a primi certificarea ecologică.

Amplasarea stupinei
În timpul perioadei de înflorire și atunci când stupii sunt activi: pe o rază de 3 km de la zona unde este amplasată stupina, sursele de nectar și polen trebuie să provină în principal din culturi ecologice, vegetație spontană sau din culturi tratate prin metode cu impact ecologic scăzut (pajiști, zone cu umiditate ridicată, păduri etc.). Tipurile de miere produse în zonele unde stupina este amplasată în apropierea culturilor convenționale nu se califică pentru certificare ecologică. Amplasarea stupinelor trebuie să mențină o distanță suficientă față de orice sursă care ar putea duce eventual la contaminarea produselor apicole sau să fie dăunătoare pentru sănătatea și bunăstarea albinelor.

Condițiile de adăpostire
A. Materialele stupului
Stupii trebuie sa fie realizați în principal din materiale naturale care nu prezintă niciun risc de contaminare pentru mediu sau pentru produsele apicole. Cu excepția substanţelor autorizate pentru prevenirea bolilor și îngrijirea veterinară, doar materialele naturale (de ex. propolis, ceară și uleiuri de plante – NB: uleiurile minerale nu sunt permise) pot fi utilizate pentru protecția lemnului folosit în stupi.
B. Gestionarea albinelor
Este strict interzisă orice fel de mutilare, precum tăierea aripilor la albinele regine.

Hrana
A. Reguli generale: La sfârșitul sezonului de producție stupii trebuie să fie lăsați cu rezerve suficiente de miere și polen pentru a asigura supraviețuirea albinelor peste iarnă.
B. Reguli speciale: Hrănirea „artificială” a coloniilor de albine este permisă numai în condiții speciale: cu miere ecologică, zahăr sau sirop de zahăr ecologic doar atunci când supraviețuirea stupilor este pusă în pericol din cauza condițiilor climatice.

Extragerea mierii
Utilizarea mijloacelor cum ar fi distrugerea albinelor și paralizia temporară în timpul procesului de extragere a mierii este interzisă. Utilizarea substanțelor chimice de sinteză pentru alungarea albinelor, este de asemenea interzisă în timpul extragerii mierii. Cu toate acestea, sunt premise tehnici cum sunt utilizarea suflantei, periilor și alungarea albinelor. Extragerea mierii din fagurii cu larve este interzisă.

Ce reprezintă sigla ecologică a UE

EU Organic Logo Colour OuterLine rgb
Sigla (logo) ecologică a UE este introdusă prin Regulamentul (UE) 271/2010 al Comisiei din data de 24 martie 2010. Utilizarea acestuia este reglementată prin articolul 57 din Regulamentul (CE) 889/2008 al Comisiei. Logo-ul ecologic al UE dă o identitate vizuală coerentă produselor ecologice produse de Uniunea Europeană. Acest lucru face mai ușor pentru consumatori să identifice produsele ecologice și îi ajută pe fermieri să le comercializeze pe teritoriul UE. Acesta poate fi utilizat numai pentru produsele care au fost certificate ca fiind organice (bio) de către o agenție sau organism autorizat de control. Și înseamnă că au îndeplinit condiții stricte cu privire la modul în care trebuie produse, prelucrate, transportate și depozitate. Logo-ul poate fi utilizat numai pe produse atunci când conțin cel puțin 95% ingrediente organice și, în plus, respectă alte condiții stricte pentru restul de 5%. Același ingredient nu poate fi prezent sub formă organică și non-organică. Lângă sigla organică a UE, trebuie să fie afișat un număr de cod al organismului de control, precum și locul în care au fost crescute materiile prime agricole care compun produsul.

Ce înseamnă agricultura ecologică?

Potrivit site-ului Comisiei Europene, obiectivele agriculturii ecologice sunt producerea de alimente folosind substanțe și procese naturale care tinde să aibă un impact limitat asupra mediului, deoarece încurajează utilizarea responsabilă a energiei și a resurselor naturale, menținerea biodiversității, conservarea echilibrelor ecologice regionale, îmbunătățirea fertilității solului, menținerea calității apei
În plus, normele privind agricultura ecologică încurajează un standard ridicat de bunăstare a animalelor și impun fermierilor să răspundă nevoilor comportamentale specifice ale animalelor.

Reglementările Uniunii Europene (UE) privind agricultura ecologică sunt concepute pentru a oferi o structură clară pentru producția de mărfuri ecologice pe întreg teritoriul UE. Aceasta va satisface cererea consumatorilor de produse ecologice de încredere, oferind în același timp o piață echitabilă pentru producători, distribuitori și comercianți.

Nu uita! Produsul eco-prietenos este întotdeauna mai sănătos, #AlegeECO!