Gesturi simple, precum sacoșa din pânză adusă de acasă la cumpărături, multiplicate de miliarde de oameni, pot salva și proteja ceea ce cu adevărat contează.

Sacoșa din pânză pe care o iei cu tine la cumpărături de acasă, salvează planeta! Pungile de plastic se dezintegrează în sute sau mii de ani și poluează tot: solul, apa și aerul.

Până în 2050 se estimează că va fi mai mult plastic decât pește în mări și oceane.

Peste 100.000 de creaturi marine mor anual din cauza plasticului. Aproximativ 1 milion de păsări de mare mor de asemenea din cauza plasticului. Plasticul nu se poate recicla  la nesfârșit.

Planeta este sufocată cu deșeurile noastre din plastic. Consumul excesiv, abundența și modul în care societatea se aprovizionează astăzi cu bunuri de larg consum vine la pachet cu poluarea cu ambalaje din plastic. Este de ajuns să te uiți la rafturile din supermarket ca să realizezi că o cantitate enormă de plastic ambalează marfa pusă la vânzare. A devenit aproape "misiune imposibilă" să cumperi bunuri de larg consum fără plastic. Și ca întreg tabloul să fie complet, la final, după ce îți plătești produsele, îți mai cumperi și o pungă (sau mai multe) de plastic - credeați că sunt gratis? - ca să ai în ce să le duci acasă.

Gesturi simple, precum sacoșa din pânză adusă de acasă la cumpărături, multiplicate de miliarde de oameni, pot salva și proteja ceea ce cu adevărat contează.
Statisticile despre utilizarea pungilor de plastic care ar trebui să ne pună serios pe gânduri și să ne convingă să mergem la cumpărături întotdeauna cu sacoșa din pânză naturală (cânepă, in, iută, bumbac organic) și să refuzăm mândri, pentru că suntem mai responsabili față de mediu, pungile din plastic

160.000 de pungi de plastic pe secundă

Anual se consumă circa 5 trilioane de pungi din plastic. Ceea ce înseamnă aproximativ 160.000 de pungi pe secundă! Pune una după alta și vei face înconjurul lumii de 7 ori la fiecare oră sau poți acoperi o zonă de două ori mai mare decât Franța.

Majoritatea pungilor sunt pur și simplu aruncate

Mai puțin de 1 la sută sunt reciclate. Acestea sunt cel mai adesea confecționate din polietilenă care durează secole până la degradare. Fiecare tonă de pungi din plastic reciclate economisește echivalentul energetic de 11 barili de de petrol.

Ce se întâmplă cu pungile de plastic?

În total, folosim 100 de milioane de tone de plastic în fiecare an. Aproximativ 10% din acest plastic ajunge în oceane - dar nu fără consecințe.

Supa de plastic

În ocean, plasticul este descompus în bucăți minuscule. Aceste bucăți sunt consumate de pește și nu pot fi digerate. În consecință, plasticul se acumulează și intră în lanțul alimentar. Practic, peștele pe care îl pui pe masă capturat în mări și oceane poate conține particule din punga ta de plastic pe care ai preferat să o iei de la magazin, în loc să îți aduci sacoșa din pânză de acasă

Sute de specii sunt afectate

Păsări de mare, broaște țestoase, foci, leii de mare, balene și pești mănâncă materialele plastice. Moartea unei balene găsită în California (SUA) în 2008 a fost cauzată de 22,2 kilograme de plastic pe care aceasta le-a mâncat. Vizualizați videoclipul de pe pungile de plastic și drumul lor către „Pachetul de gunoi din Pacific”.
sursa: theworldcounts.com