Capra Neagră cu trei iezi pozată în Munții Făgăraș. Or fi fost deja vânați?
Emil, un fotograf pasionat de frumusețea naturală a României, a postat pe pagina sa de Facebook o imagine mai rar întâlnită cu o capră neagră și cei trei iezi ai săi. Poza a fost făcută în luna iunie, 2020, în Munții Făgăraș.
Voi reveni cu o reactualizare (sau poate cu un nou articol) despre Capra Neagră. Teoretic este o specie protejată, practic mă întreb de ce încă se mai permite să fie vânată?! Cum explică decidenții politici, "slujbașii" cetățeanului, care aprobă an de an "cote de recoltare" (uciderea prin vânătoare) a acestor ființe nevinovate?! Ce se ascunde de fapt sub emiterea acestor ordine de către ministerul mediului pentru a le permite "vânătorilor" să-și facă poftele?! Încă nu m-am consultat cu specialiști de bună credință, dar am convingerea că NU este nevoie de nicio "recoltare" a caprelor negre și că omul poate să lase aceste ființe în pace, așa cum o poate face cu multe alte vietăți cu care împărțim acest colț de rai al Universului.

Deocamdată vânătorilor nu le-a fost pusă pofta-n cui

Pe portalul legislatie.just.ro apare așa:

ORDIN nr. 1.400 din 13 iulie 2020 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună de interes cinegetic, la care vânătoarea este permisă, pentru perioada 2020 - 14 mai 2021
EMITENT
MINISTERUL MEDIULUI, APELOR ȘI PĂDURILOR
Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 613 din 13 iulie 2020
Semnat
p. Ministrul mediului, apelor și pădurilor,
Mircea Fechet,
secretar de stat
Care cuprinde în ANEXA nr. 1, CENTRALIZATORUL nr. 1 cotele de recoltă aprobate pentru perioada de vânătoare 2020/2021, la speciile cerb comun, cerb lopătar și capră neagră.

Iar în centralizator, pe ultima coloană, este indicat numărul total al caprelor negre condamnate la recoltare prin împușcare: în total  510, din care 273 masculi și 237 femele și tineret. Cu alte cuvinte, Capra Neagră și cei trei iezișori fotografiați de către Emil în luna iunie 2020 s-ar putea ca azi să nu mai existe decât în spațiul virtual unde poza s-a propagat viral înregistrând mii de reacții, like-uri, love-uri și share-uri. Un scenariu foarte trist, nu-i așa?!

Am ales să scriu acest articol după ce am văzut câte mii de reacții și inimioare au primit Capra Neagră și cei trei iezișori fotografiate de către Emil când am redistribuit-o pe grupul de Facebook "Pe carari de munte". Dacă suntem atât de mulți cetățeni care iubesc aceste creaturi frumoase, am putea oare să ne unim și să nu le mai lăsăm vânate?