Măsurile luate în magazinul Carrefour Băneasa pentru a reduce poluarea cu plastic: 1 PET pentru un fruct sau o legumă și propria caserolă la raioanele de gastronomie, mezeluri, brânzeturi, măsline, brutărie, cofetărie, patiserie, măcelărie, pește.
Da, da și iar da! Este foarte bine să ne exprimăm public, cât mai des și cât mai mult, nemulțumirea față de poluarea cu ambalajele din plastic pe care supermarket-urile o generează. Indiferent ce vor spune unii sau alții, mai mult sau mai puțin susținători ai industriei maselor plastice, adevărul este unul singur: Răul trebuie tăiat de la rădăcină! Și, atunci când vorbim de poluarea cu plastic de unică folosință, rădăcina este la raft în supermarketuri și în fabricile producătorilor. Ambele fiind direct răspunzătoare de cantitatea imensă de deșeuri din plastic generată anual care poluează tot! Plasticul NU se poate recicla la nesfârșit. Odată produs și folosit, devine o problemă de mediu pentru sute sau chiar mii de ani. Cea mai bună cale împotriva poluării cu plastic fiind reducerea utilizării acestuia până la eliminarea completă de la raft. Pe parcursul acestui traseu reciclarea joacă un rol important.
I-am criticat, i-am blamat și au dat startul la schimbare pentru mai puțină poluare! Dar trebuie să continuăm să strigăm și mai tare, doar așa vom obține cu adevărat o reală schimbare!
Carrefour Băneasa 1

Deși măsurile Carrefour luate în magazinul Carrefour Băneasa din București sună promițător, sunt rezervat pentru că știu că schimbări semnificative la raft nu se fac cu prea mult elan din partea marilor comercianți. Și mai știu că, așa cum a dovedit-o istoria recentă, există șanse ca 99.99% dintre aceste măsuri să fie doar simple exerciții de imagine (Greenwashing) și că în termeni reali, pentru mediu, rezultatele pot fi zero sau insignifiante. Așadar, e un bun început, aparent, dar rămâne să urmărim cu atenție evoluția.

Măsurile luate în magazinul Carrefour Băneasa pentru a reduce poluarea cu plastic

Așa cum sunt prezentate astăzi lucrurile pe pagina de Facebook "Carrefour Băneasa", comerciantul promovează reducerea ambalajelor din plastic la raioanele: gastronomie, mezeluri, brânzeturi, măsline, brutărie, cofetărie, patiserie, măcelărie, pește, sugerând clienților să-și aducă propriile caserole de acasă. Se acceptă caserole din plastic, sticlă și borcane care trebuie să fie prevăzute cu capac și în mod OBLIGATORIU transparente, curate și uscate pentru a se asigura siguranța alimentară. Personalul magazinului va verifica aceste aspecte înainte de a se folosi recipientele clienților aduse de acasă, și e firesc să fie așa.
Carrefour Băneasa 5

De asemenea, Carrefour mai vine cu o propunere, despre care personal cred că e mai mult marketing, chiar dacă se promovează într-o anumită măsură reciclarea. Mesajul sună cam așa: "Vino cu ambalaje de plastic de tip PET la standul special amenajat la Carrefour Băneasa, între 9 și 14 iulie! Cumperi fructe sau legume, la 1 PET reciclat și participi la tombola cu premii speciale!" M-ar fi convins că este o măsură pentru natură dacă se amenaja câte un stand special de acest gen în fiecare magazin Carrefour și dacă clienții erau invitați să vină cu PET-uri recuperate din natură (în primul rând) și de oriunde din altă parte ca să poată plăti pentru legume și fructe neambalate în plastic, evident.

Grațiela întinde mâna, reprezentantul Carrefour îi ține caserola!

Carrefour Băneasa 4

Evident că de la lansarea acestor inițiative nu putea să lipsească doamna petrochimist, Grațiela Gavrilescu, politician și, pur conjunctural, deținătoare cu titlu temporar a funcției de Ministru al Mediului. Dar oare, când a întins caserola cu care se presupune că ar fi venit de acasă, de ce-i tremura mâna? Emoții mari pentru industria petrolieră în care a fost școlită și producătoare de deșeuri din plastic pe bandă rulantă? Sau pur și simplu era copleșită de atâta grijă pentru natură pe care (nu) vrea să ne-o arate, măsuri eficiente și adevărate, de când primește leafa de Ministru al Mediului?

Sursa foto: Facebook "Carrefour Baneasa"