Un studiu, publicat în revista Atmospheric Environment, a demonstrat faptul că "barierele verzi" pot reduce semnificativ poluarea aerului.

Specialiștii recomandă administrațiilor publice locale și peisagiștilor urbani să înființeze "bariere verzi", alcătuite din copaci plus garduri vii cu o înălțime de cel puțin 1,7m la marginea drumurilor și în preajma locuințelor școlilor, grădinițelor, clădirilor în general.

Un studiu, publicat în revista Atmospheric Environment, a demonstrat faptul că "barierele verzi" pot reduce semnificativ poluarea aerului. Studiul a analizat modul în care copacii, gardurile vii și o combinație de copaci plus garduri vii și arbuști au afectat nivelurile de concentrare a poluării aerului. Acesta a folosit șase locații de la marginea drumului din Guildford (Anglia) ca site-uri de testare, unde "barierele verzi" se află la mai puțin de un metru de drum sau la peste doi metri de șosea. S-a analizat modul în care tulpina și coroanele au influențat concentrațiile de particule ≤10 μm (PM10), ≤2.5 μm (PM2.5), ≤1 μm (PM1), carbon negru (BC) și concentrațiile numărului de particule (PNC).

Timp de zece ore în fiecare zi, pe parcursul a trei luni, s-au măsurat simultan concentrațiile de poluanți din spatele și în fața "barierelor verzi" sau a zonei neprotejate adiacente, captând vârfurile de trafic de dimineață și de seară. Autorii studiului au concluzionat că cele mai mari scăderi de poluanți din aer (dintre cei monitorizați) au fost înregistrate în mod constant pentru configurația mixtă de copaci plus garduri vii, în zonele foarte apropiate de șosea și configurația „numai de gard viu” în zonele la distanță mai mare față de șosea.

Configurația „barieră verde" doar cu copaci a raportat creșteri în majoritatea concentrațiilor de poluanți, în timp ce combinația de copaci plus garduri vii a dus la reducerea concentrațiilor de poluanți în spatele "barierelor verzi". Dintre toți poluanții, cele mai mari modificări relative ale concentrației au fost observate pentru carbonul negru (până la 63%) și cele mai mici pentru PM2,5 (14%). Clasificarea datelor pe baza direcțiilor vântului a arătat cea mai mare reducere în timpul condițiilor de vânt de-a lungul drumului (adică paralel cu drumul). Acest lucru era de așteptat datorită dispersării emisiilor de către vânt și a noxelor, în timp ce efectul "barierelor verzi" a sporit această curățare, limitând difuzia laterală a poluanților. Cu toate acestea, vânturile încrucișate care au dus la trecerea emisiilor vehiculelor prin "barierele verzi" le-au permis să le evalueze influența, prezentând o reducere de până la 52%, 15%, 17%, 31% și 30% pentru BC, PM10, PM2.5, PM1 și respectiv PNC .

Câteva concluzii generale ale studiului privind beneficiile pentru reducerea poluării cu  "bariere verzi"

Bareierele verzi scad poluarea
  • "Barierele verzi" cu garduri vii (pentru zonele mai îndepărtate de șosea) și cele alcătuite din combinația de copaci + garduri vii (în apropierea șoselelor) au prezentat o eficiență constantă în ceea ce privește reducerea poluării aerului pentru spațiile protejate. Cu peste 50% în cazul particulelor în suspensie (PM10) și cu peste 63% din fumul negru provenit de la vehiculele cu motor diesel (acel fum plin de particule nocive cum ar fi carbonul negru și funinginea);
  • Reducerea procentuală a concentrațiilor a crescut odată cu creșterea densității frunzelor. Mai multe frunze, mai puțină poluare;
  • S-a demonstrat eficacitatea "barierelor verzi" în reducerea elementelor toxice induse de traficul rutier, precum Fe, Ba, Cr, Mn;
Citește și articolul în care am arătat cum am reușit, cu norocul unui începător, să obțin un gard viu înalt de aproximativ 1m înălțime, din crenguțe puse în borcane cu apă, așezate la fereastră peste iarnă Click aici!