Legume și fructe bio vândute exclusiv vrac, fără plastic, cumpărate în propriile ambalaje sau, în cel mai "rău" caz, în pungile de hârtie puse la dispoziția clienților. Marfă certificată ecologic, produsă în mare parte local. Returnarea ambalajelor în mod gratuit pentru a fi refolosite.
Legume și fructe bio vândute exclusiv vrac, fără plastic, cumpărate în propriile ambalaje sau, în cel mai "rău" caz, în pungile de hârtie puse la dispoziția clienților. Marfă certificată ecologic, produsă în mare parte local. Returnarea ambalajelor în mod gratuit pentru a fi refolosite. Peste 30.000 de copaci plantați și kilometri de gard viu înființat în doar doi ani pentru a reda sănătatea solului fermei după ani de exploatare în agricultura intensivă și multe zeci de premii câștigate. Așa arată, descrisă pe scurt, ferma și magazinul cu livrări la domiciliu Eversfield Organic, din sudul Angliei. Un exemplu demn de urmat pentru toți comercianții și producătorii de fructe, legume și produse produse zootehnice.

Putem produce fructe, legume, lactate și carne în deplină armonie cu natura? Răspunsul este, categoric, da! Putem reduce poluarea cu plastic și amprenta de carbon pentru a comercializa aceste produse? Răspunsul este iar, da! 


Eversfield Organic, o afacere de familie începută în anul 2004, orientată către agricultura ecologică și comerțul sustenabil, pune accentul pe protecția mediului înconjurător și ne arată, concret, că se poate. De asemenea, Eversfield Organic este în momentul de față în proces de implementare a unor dispensere prin cădere (fără motorizare) pentru detergenți și alte produse lichide pe care clienții le pot folosi în magazin pentru a-și procura cantitatea dorită în propriile recipiente, reducând astfel cantitatea de deșeuri generată.

Eversfield Organic Shop

Cum reușește Eversfield Organic să împace și omul, și animalul și natura?

Cu siguranță veganii (persoanele care nu consumă produse de origine animală din milă față de acestea) vor sări această parte a articolului. Totuși, dacă privim lucrurile strict din perspectiva mediului înconjurător, contextul devine interesant și putem încerca să aflăm cum fermele pot fi exploatate la modul cel mai sustenabil cu putință. Pe de altă parte, produsele vegane care nu provin din agricultura ecologică ascund în spate o serie de procese nocive altor vietăți, dacă mila noastră nu se limitează doar la porcine, ovine și păsări, atunci o să înțelegem că nu doar acestea suferă în urma activităților agricole. Multe pesticide omologate în Europa sunt testate pe iepuri și porcușorii de guineea. Puțini cunosc aceste lucruri când aleg produsele vegane convenționale (neorganice) din supermarket.

Eversfield Organic 4
La fel de puțini vegani iau în considerare și faptul că o dietă exclusiv vegană nu înseamnă neapărat mai bine pentru natură, mai ales dacă alimentele nu sunt produse ecologic, local, și sunt comercializate cu ambalaje poluante precum cele din plastic de unică folosință. Toată lumea trebuie să înțeleagă că agricultura intensivă vine la pachet cu distrugerea unor întregi ecosisteme precum cele din pădurile tropicale defrișate pentru a face loc agriculturii, tot felul de vietăți sunt anihilate în fiecare sezon cu pesticide, solurile sunt erodate cu fertilizatori și lista poate continua. Așadar, farfuria ta vegană, dacă nu este cu hrană exclusiv organică și produsă local, ascunde multe atrocități comise unor ființe pe care s-ar putea să le consideri la fel de nevinovate precum oaia, vaca, porcul sau pasărea dintr-o fermă ecologică. Dar, pentru natură, care dintre acestea este mai puțin nocivă?

Nu încercăm acum să milităm pentru o dietă omnivoră sau pentru una exclusiv vegană, și nici nu âncercăm să le comparăm în acest articol, ci pur și simplu încercăm să gândâim 100% pentru mediu și totodată să le punem în vedere celor care au prostul obicei să arate din prima cu degetul către fermele ecologice, fără să înțeleagă întregul tablou al modului în care omul își produce și procură hrana în zilele noastre, faptul că a avea o dietă anume, fie ea și vegană, nu înseamnă neapărat că protejezi mediul înconjurător, cu atât mai puțin dacă îți faci cumpărăturile din supermarket. Nu am găsit până în prezent o modalitate mai prietenoasă cu mediul de a produce hrană decât varianta străbunilor, când mâncau doar ce produceau în propria ogradă, nu aruncau niciodată nimic, stilul de viață era cu adevărat Zero Waste, nimic industrializat, nimic artificial, și totul se menținea într-un ciclu închis de utilizare/reutilizare, inclusiv resturile alimentare.

Revenind la ferma ecologică din Anglia, haideți să vedem câteva detalii preluate de pe site-ul Eversfield Organic

Eversfield Organic 1

 

Aici, la ferma noastră și la fermele ecologice selectate cu care lucrăm, profităm din plin de pășunile noastre naturale pentru a menține animalele hrănite și sunt lăsate se se bucure de aer liber cât mai mult timp din an. Când vine vremea ca animalele să intre în grajduri pe timpul iernii, acestea sunt hrănite cu ce s-a cosit de pe pășune și s-a pus la păstrare pentru sezonul rece, precum silozul și fânul.

Și adaugăm, într-un articol publicat pe HuffPost, experți în agricultura regenerativă explică cum pășunatul animalelor din ferme ajută mediul înconjurător: "Poate producția de carne să salveze efectiv planeta? Ni se spune, consumul de carne distruge mediul înconjurător. Problema reală este însă producția de carne, nu carnea în sine. Agricultura regenerativă ar putea fi răspunsul." scrie huffpost.com

Eversfield Organic 2

Cu o populație globală în plină expansiune, planeta noastră simte presiunea pusă pentru a hrăni masele. În afară de epuizarea resurselor naturale limitate, producția și industrializarea sporită influențează climatul nostru. În jur de 1/3 din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră provin din agricultură ...

Dar nu toate sunt vești proaste. Agricultura ecologică și-a arătat valoarea în limitarea impactului agricol asupra acestei cifre. De fapt, dacă jumătate din agricultura din Uniunea Europeană ar deveni ecologică până în 2030, am putea reduce emisiile de gaze cu efect de seră din UE cu 23%. Acest lucru se datorează reținerii de carbon în sol și utilizării mai scăzute a îngrășămintelor sintetice.

Solurile sănătoase sunt "depozite" de carbon incredibil de importante, care conțin de trei ori mai mult carbon decât atmosfera și de cinci ori mai mult decât pădurile!

Dacă întreaga agricultură din Marea Britanie ar deveni ecologică, peste 1,3 milioane de tone de carbon ar fi stocate în sol în fiecare an. Acesta fiind echivalentul de a aproape un milion de mașini scoase din circulație. Dacă acesta nu este un argument convingător, nu suntem siguri care este!
Completăm cu faptul că, într-un raport despre agricultura ecologică, Comisia Europeană scrie:
Agricultura ecologică este o metodă agricolă care are ca scop producerea de alimente folosind substanțe și procese naturale. Aceasta înseamnă că agricultura ecologică tinde să aibă un impact limitat asupra mediului, deoarece încurajează utilizarea responsabilă a energiei și a resurselor naturale, menținerea biodiversității, conservarea echilibrelor ecologice regionale, îmbunătățirea fertilității solului, menținerea calității apei. În plus, normele privind agricultura ecologică încurajează un standard ridicat de bunăstare a animalelor și impun fermierilor să răspundă nevoilor comportamentale specifice ale animalelor."
Lucruri pe care le regăsim, fără îndoială, și la afacerea de familie Eversfield Organic.
Eversfield Organic 3
În concluzie, da, se poate să ne producem hrana și să o comercializăm în depină armonie cu natura, însă trebuie să regândim și să reproiectăm modul în care facem aceste lucruri. Nu există altă cale, decât sustenabilitatea, dacă dorim să mai existăm ca specie pe Terra.