Lidl, meriți să fii surprins! Cu spam, hârtie irosită și cu morcovi ca să înveți să faci risipă
Spam cu cataloage nedorite, plastic folosit inutil și lecții despre cum să arunci mâncare la gunoi ca să faci risipă. Despre mediu se laudă că-i pasă dar iată că ne demonstrează cum poluează și că raportul său de sustenabilitate este doar o strategie lăudăroasă sau mai bine spus Greenwashing.

Una zice, alta face

Oricine poate observa laudele (GreenWashing) unora și altora la adresa Lidl România despre cum "protejează" natura. De altfel acest mare comerciant se laudă și pe site-ul său cu un așa zis raport de sustenabilitate unde scrie, printre altele, că misiunea lor cuprinde și "responsabilitate în raport cu resursele mediului înconjurător".

Serios?! Nu-i așa că ipocrizia umbrește ecologia?!

"O surpriză pentru fiecare" și cum să contribuim împreună la poluare

Lidl meriți să fii surprins Cu spam hârtie irosită și cu morcovi ca să înveți să faci risipă 2 Lidl meriți să fii surprins Cu spam hârtie irosită și cu morcovi ca să înveți să faci risipă 5 Lidl meriți să fii surprins Cu spam hârtie irosită și cu morcovi ca să înveți să faci risipă 3 Lidl meriți să fii surprins Cu spam hârtie irosită și cu morcovi ca să înveți să faci risipă 4
Am primit aceste imagini de la unul dintre fanii și membrii comunității "România Ecologică" însoțite de următorul mesaj:

"Revista am primit-o forțat agățată într-o pungă de plastic atârnată de clanță. Nu le-am dat acordul. Nu vreau catalogul. Îl primesc online newsletter și e suficient.
Mulțumesc că existați!"

Oricât ar avea, tot nu le ajunge!

Așa au ajuns supermarketurile să se concureze cu disperare unul pe altul și în toată această goană după profit să polueze enorm de mult, și mai mult, de la an la an. Fără să se mai poată opri, oricâte strategii de "sustenabilitate" ar elabora. Concurența acerbă dintre ei NU dă nicio șansă reală protejării naturii totul rămânând doar la nivelul unor strategii de Marketing.
Lidl meriți să fii surprins Cu spam hârtie irosită și cu morcovi ca să înveți să faci risipă 6
În cazul de față, să ai peste două milioane de fani pe Facebook și să alegi să tipărești un catalog grosolan (și să irosești hârtie), în care să înveți cititorii cum să facă risipă alimentară aruncând morcovi la gunoi, pe care-l ambalezi în pungă de plastic ca să faci spam agățându-l de clanță la ușile oamenilor care NU ți l-au cerut niciodată și să te lauzi cu un presupus raport de sustenabilitate asta înseamnă să fii ipocrit și poluator deopotrivă!

Pe scurt, acest catalog livrat cu forța la ușile oamenilor înglobează mai multe forme de poluare:
  • Exploatarea pădurilor
  • Poluare cu plastic de unică folosință
  • Risipă alimentară (pentru cei care iau sfatul cu morcovii de bun și-l pun în practică)
  • Și toate la un loc contribuie la creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră. De la utilajele cu care se exploatează pădurile pentru a obține hârtia pentru acest catalog INUTIL până la transportul aferent și încheind cu morcovii plus catalogul aruncate la groapa de gunoi unde prin procesul de descompunere emană metan.

Și toate astea pentru ce?!

Ca Lidl România să agațe de clanțe o revistă grosolană care cel mai probabil este aruncată la gunoi în cele mai multe cazuri necitită. Unde evident va polua! Se putea folosi această hârtie într-un scop cu adevărat necesar. Dar cui îi pasă? Evident că lor NU.