MESAJ VIRAL PE FACEBOOK ÎMPOTRIVA PUNGILOR DE PLASTIC: Vreți pungă? Nu, nu vrem pungă

Un mesaj împotriva utilizării la cumpărături a pungilor de plastic de unică folosință postat pe pagina oficiala de Facebook - România Ecologică a devenit viral cu peste 2100 de redistribuiri (share-uri) ajungând la peste 300.000 de persoane. Mesajul adresat simplu sună astfel:

Vreți pungă? Nu, nu vrem pungă! Avem sacoșă din pânză adusă de acasă. De ce? Pentru că ne pasă. 95% din pugile de plastic oferite cu atâta amabilitate în magazine sufocă planeta, la propriu și la figurat!

Pe 14 Martie 2018 a fost adoptat si trimis spre promulgare proiectul de lege care prevede interzicerea din data de 1 Iulie 2018, a introducerii pe piața națională a pungilor de transport din plastic subțire (cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni) și foarte subțire cu mâner (cu grosimea peretelui mai mică de 15 microni), precum și interzicerea de la comercializare, începând cu data de 1 Ianuarie 2019, a pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire cu mâner.

Poluarea cu pungi din plastic este încă departe de a fi rezolvată întrucât pungile de transport din plastic subțire și foarte subțire fără mâner nu fac obiectul interzicerii comercializării sau introducerii pe piața națională. În România, nivelul actual al consumului de pungi de transport din plastic creează cantități ridicate de deșeuri, care conduc la poluarea mediului și agravează problema deșeurilor abandonate inclusiv în corpurile de apă, amenințând biodiversitatea ecosistemelor acvatice.