Mormanele de brazi uscați surprinse la Leroy Merlin în parcare (Ianuarie 2019)
UPDATE: Leroy Merlin ne-a cerut un drept la replică pe care-l publicăm ca atare mai jos dar înainte, mai facem o completare pentru a clarifica aspectele semnalate, dat fiind punctul dumnealor de vedere. Nu punem și nu am pune la îndoială respectarea prevederilor legale de către Leroy Merlin. Ceea ce dorim să aducem în atenția publicului este "produsul" de la raft, denumit generic, "bradul natural tăiat provenit din pepinieră" și impactul său asupra mediului înconjurător. Pe cei care au impresia că brazii crescuți în pepiniere sunt "ok" de tăiat pentru că în cei 10-12 ani, cât au fost lăsați să crească, au absorbit CO2 și au produs oxigen, îi rugăm să pună în balanță acest lucru (evaluand strict impactul acestui "produs" asupra mediului) și să ia în calcul emisiile de CO2 pentru: producerea, transportul, utilizarea pesticidelor și fertilizatorilor chimici folosite în aceste pepiniere. Apoi să adauge și emisiile de CO2 rezultate din extragerea, transportul (de obicei de la sute sau chiar mii de kilometri distanță), distribuția și desfacerea acestor brazi tăiați, de la pepinieră și până la raft.

Plus noxele rezultate în urma deplasării cumpărătorilor până la, și de la, magazin. La care să mai pună peste aceste calcule și emisiile de CO2 rezultate din extragerea petrolului, prelucrarea lui pentru a produce plastic și utilizarea plasticului în care sunt înfășurați brazii. Dacă mai adăugăm și poluarea cu plastic de unică folosință rezultată în urma comercializării acestor brazi tăiați ne dăm seama că pentru planetă, în TOTAL, socoteala cu acest "obicei" al omului dă cu MINUS. Iar pentru generațiile următoare, chiar și mai rău! Dacă toate pepinierele ar comercializa de Crăciun exclusiv brazi la ghiveci cu scopul de a fi replantați și toți comercianții ar implementa și susține acest lucru, iar noi, cumpărătorii finali împreună cu autoritățile publice ne-am angaja an de an în replantarea tuturor brazilor folosiți pe post de pom de Crăciun, toți, absolut toți, am avea de câștigat. Iar acest obicei vechi ar fi corelat la vremurile noastre și ar deveni unul dintre multele lucruri pe care le putem face pentru a combate criza climatică lăsând o șansă generațiilor următoare. 

Leroy Merlin:
"Brazii comercializati de Leroy Merlin nu sunt taiati din padure, ci sunt brazi ce provin din pepiniere autorizate din Romania si alte tari din Europa, special amenajate pentru a planta brazi si a-i comercializa in acest scop, asa cum prevede cadrul legal din Romania, de la care compania noastra nu se abate. Un brad este crescut in pepiniera 10-12 ani pana ajunge la inaltimea potrivita pentru taiere. Conform legii in vigoare brazii sunt introdusi in SUMAL. SUMAL (WOOD TRACKING) este o aplicatie monitorizata de autoritatile statului. Prin Hotărârea nr. 470 din 4 iunie 2014 (*actualizată*) pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, transportul brazilor se face în baza avizelor de însoţire primare. Compania noastra respecta intocmai aceste prevederi legale.

Brazii sunt ambalati intr-o plasa speciala din material plastic. Ambalajele din plastic fac si ele obiectul legislatiei din Romania si din UE care se refera la modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje. Leroy Merlin respecta aceasta legislatie.

Brazii intr-adevar fac parte dintr-o actiune comerciala (acesta fiind domeniul de activitate al companiei), insa Leroy Merlin doreste sa desfasoare aceasta activitate respectand normele in vigoare si incercand sa diminueze impactul asupra mediului.

Obiectivul nostru in cadrul acestei campanii este sa incurajam reutilizarea brazilor uscati, ca o alternativa la aruncarea acestora in fata casei sau la cosul de gunoi. Prin procedura de reutilizare, brazii sunt transformati in materiale combustibile ecologice si in ingrasamant natural pentru gradini si terenuri agricole.

Dar aceasta nu este singura actiune de responsabilitate fata de mediu pe care o intreprindem. Am implementat un sistem de colectare selectiva a deseurilor in toate punctele noastre de lucru (birouri, magazine) si nu in ultimul rand, participam periodic la actiuni de plantare copaci. Toate acestea sunt moduri prin care dorim sa ne aratam grija fata de mediul inconjurator, pentru ca stim ca fiecare gest, cat de mic, conteaza."

Articolul inițial (publicat pe 26.11.2019)
Leroy Merlin anunță reluarea promoției pe care au avut-o și anul trecut, când am surprins în imagini mormane de brazi tăiați la ei în parcare. Pentru fiecare brad natural tăiat cumpărat din magazinele sale și restituit, în perioada 03 ianuarie – 31 ianuarie 2020 în cadrul magazinelor cuprinse în acest program, clienții vor primi un voucher în valoare de 25 de lei.
Regulament Leroy Merlin Voucher Brad
Ceea ce la prima vedere ar putea părea un gest responsabil față de natură, printr-o promoție care urmărește o presupusă reciclare a brazilor naturali ce sunt tăiați pentru pomul de Crăciun, ascunde sub aparențe abordarea consumeristă și ignoranța față de problemele pe care stilul "modern" de viață le cauzează mediului înconjurător. În fapt, această promoție, așa cum este prezentată pe site-ul lor, este o campanie de Marketing cu scopul de a genera mai multe vânzări atât înainte de Crăciun, pentru "produsul brad natural tăiat", dar și după sărbătorile de iarnă prin acel voucher în valoare de 25 de lei pe care îl primești în schimbul bradului USCAT pe care-l aduci înapoi la Leroy stimulându-te să faci alte cumpărături. Cu alte cuvinte, clienții s-ar putea simți mai puțin vinovați pentru că își cumpără acei brazi naturali tăiați pentru Crăciun, chiar dacă toată lumea știe că au avut nevoie de foarte mult timp ca să crească până la momentul tăierii, dacă, după ce se usucă nu-l mai aruncă la gunoi, ci îl duc la Leroy

Imagini cu mormanele de brazi uscați surprinse la Leroy Merlin în parcare în luna Ianuarie 2019

Mormane de brazi tăiați la Leroy Merlin în parcare după Crăciun 1 Mormane de brazi tăiați la Leroy Merlin în parcare după Crăciun 2 Mormane de brazi tăiați la Leroy Merlin în parcare după Crăciun 3 Mormane de brazi tăiați la Leroy Merlin în parcare după Crăciun 4 


Site Leroy Merlin Voucher Brad

Dar, dacă bradul de Crăciun este "stilul tău", te-ai întrebat și care este impactul real asupra mediului înconjurător al acestei "promoții" și al acestui "produs"? Dacă tragem linie, pentru natură, cât e rău și cât e bine? Unele răspunsuri foarte clare și pertinente le-am primit atunci când am citit opiniile câtorva cetățeni eco-conștienți care au comentat pe Facebook unde s-a promovat această promoție, și pe care-i cităm mai jos:

"Dacă:
– a tăia un pom căruia i-au trebuit 10÷12 ani să crească,
– a arde combustibili fosili pentru a-l transporta în magazine,
– apoi alt combustibil fosil ars pentru ca să ajungă în casele oamenilor unde stă 10 zile împodobit cu bomboane,
– apoi alt combustibil fosil ars pentru returnarea lui la magazin
– apoi alt combustibil fosil ars pentru transportarea lui la o fabrică
– apoi alt combustibil fosil ars pentru tocarea lui și transformarea în brichete
– apoi alt combustibil fosil ars pentru transportarea brichetelor rezultate la magazin
– și în sfârșit alt combustibil fosil ars pentru transportarea brichetelor la locuința clientului final
Ei bine, dacă tot lanțul acesta de a arde combustibili fosili se numește acțiune ecologică, atunci indivizii aceștia ori sunt proști, ori ne cred proști ori ambele"

Facebook Romania Pozitiva Leroy Merlin Voucher BradO brad, brăduț, "condamnat" la reciclare, de unde vii tu oare?

Leroy Merlin își prezintă pe site-ul tău întreaga ofertă de brazi naturali tăiați pentru Crăciun dar în afară de faptul că sunt naturali, tăiați și de specia de brad din care "produsul" face parte, nu aflăm mare lucru. De exemplu, am vrea să știm de unde provin? Din ce țară au fost aduși? Cât timp a avut nevoie fiecare brad ca să ajungă la înălțimea la care se vinde acum? Când au fost transportați, au fost ambalați în plastic? Câte deșeuri din plastic (sau alte materiale) au rezultat pentru ca acest "produs" să fie disponibil la "raft"?

Site Leroy Merlin vânzare brazi naturali taiati Site Leroy Merlin Voucher Brad 225 250 cm Abies Nordmanniana


Nu am dori să înțelegi, citind acest articol, că promovăm brazii artificiali. Chiar deloc! Noi încurajăm achiziționarea brazilor naturali în ghivece refolosibile pe timp îndelungat și replantarea acestora în condiții optime. Sau, atunci când bradul la ghiveci nu reprezintă o soluție pentru dumneavoastră, vă încurajăm să dați frâu liber imaginației și să abordați stilul cu adevărat modern, cel minimalist. În care familiile eco-conștiente aleg să își construiască propriul pom de Crăciun din materiale naturale și cu ce mai găsesc prin casă. De exemplu, așa cum Alina din București, cititoarea noastră fidelă, ne-a inspirat cu "pomul" său de Crăciun de anul trecut.

Alina Pop brad minimalist

REGULAMENTUL OFICIAL al Campaniei Promotionale “Voucher Brad” Perioada de derulare: 21 noiembrie 2019 – 16 februarie 2020campaniei este publicat aici.