Înainte să dai buzna la magazin pentru pesticide sintetice, adesea nocive pentru mediul înconjurător, încearcă metodele naturale de combatere a dăunătorilor din grădină. Această rețetă simplă cu usturoi, ardei iute și ceapă este secretul multor grădinari care își prepară singuri, cu ingrediente exclusiv naturale, unul dintre cele mai eficiente "pesticide" cu spectru larg de acțiune.

Ce îți trebuie pentru a prepara acest "pesticid" natural

  1. Doi ardei iuți (de preferat roșii);
  2. O ceapă mare;
  3. O căpățână de usturoi mare;
  4. O cană cu apă;
Eficient pentru a combate dăunători precum tripsi (Thysanoptera), afide (Aphidoidea), lăcuste (Acridoidea) și în general împotriva insectelor care rod sau sug seva plantelor

Cum se prepară

Tocați ardeiul, ceapa și usturoiul cât mai mărunt, apoi pisați-le într-un mojar, adăugați o cană de apă și amestecați până când se omogenizează cât de cât. Puteți face acest lucru și într-un blender dacă îl aveți în dotare. Noi vă recomandăm varianta mai ecologică. Transferați soluția într-o oală și turnați circa 4 litri de apă fierbinte (dar NU clocotită). Lăsați să stea 24 ore, apoi strecurați printr-un tifon pentru a nu înfunda pulverizatorul (resturile de ceapă, ardei iute și usturoi rămase presărați-le la baza plantelor cele mai afectate). Aplicați o dată pe săptămână, de preferat seara, direct pe frunzele plantelor (față - verso) acolo unde există atacuri din partea insectelor pe care noi, oamenii, le catalogăm în grădină ca fiind dăunători. Nu pulverizați pesticidul natural dacă urmează să plouă în următoarele 24 de ore și aplicați mai des dacă este o perioadă în care plouă frecvent.

Repetați tratamentul până când numărul dăunătorilor este semnificativ redus și ați restabilit echilibrul. Până la urmă, grădinăritul ecologic presupune menținerea unui echilibru, nu exterminarea tuturor vietăților care "îndrăznesc" să treacă pe acolo. Cu cât mai mare varietatea de ființe, cu atât mai ecologică este grădina dvs. Fiecare "dăunător" atrage după sine și insectele benefice pentru legumele dvs. Importat e să existe un echilibru între ele. Un alt secret în grădinăritul ecologic este prevenția. Așadar, plantele mai predispuse la atacuri pot fi tratate preventiv cu acest pesticid natural, în perioadele în care atacatorii devin activi.