România merită mai mult respect, ce-i drept! Dar dacă la "nimicuri" aspirăm atunci nu o respectăm!

Respectul vine de la sine dacă îți dorești să-i fie cu adevărat bine! Nu, nu este un articol despre un slogan politic sau despre politică. Nici despre campania electorală a vreunui partid sau altul. Este doar despre respect, despre ceea ce contemplăm și despre aspirațiile pe care le avem fiecare, indiferent de locul pe care îl ocupăm în societate și preocupările pe care le avem în viața de zi cu zi.


Da, România merită mai mult respect! Dar din partea cui?!

A ta, a mea, a noastră, a lor și viceversa! Iar acest respect trebuie să se manifeste și să se regăsească în tot ceea ce facem. De la gesturile mici până la faptele cele mai importante. O Românie cu adevărat respectată de fiecare dintre noi înseamnă o Românie mai sigură, mai nepoluată, mai prosperă, mai frumoasă!

Cu tot respectul, astăzi nu mai există respect! – Janet Nică

Din păcate, de mai bine de 30 de ani România nu mai primește respectul cuvenit. O țară frumoasă și înzestrată de la Mama Natură cu multă bogăție, România este batjocorită în fel și chip, din ce în ce mai mult, și parcă batjocura nu se mai termină. Într-un fel sau altul, fiecare dintre noi refuzăm să-i arătăm respectul cuvenit prin alegerile pe care le facem în viața de zi cu zi. Am devenit dominați de aspirații mărunte și pare că ne-am rătăcit fără ieșire în societatea de consum. Nu mai privim în viitor nici măcar pe termen scurt. Facem alegeri de moment, adesea greșite față de viitorul țării, pentru că suntem "contaminați" de nevoi false induse de marketingul agresiv al consumerismului. Valorile morale și tradițiile strămoșești au pierdut teren în fața materialismului, a banilor. Nu mai prețuim aproape deloc și nimic din bogăția naturală a României, iar valorile morale au dispărut aproape complet din mentalitatea colectivă a românilor.

Pădurile defrișate și vândute străinilor, deșeurile de tot felul aruncate ilegal și depozitate în tot felul de locuri, nicio apă, nicio pădure și nicio câmpie nu a mai rămas nepoluată, cumpărăm toate nimicurile aduse de la mii de kilometri distanță și ne subminăm singuri producția locală. Majoritatea românilor au zero implicare în societatea civilă și în problemele locale cu care comunitățile din care fac parte se confruntă. Nu mai plantează aproape nimeni nici măcar un pom pe an. A devenit o obișnuință să se dea foc la gunoaie în fundul curții, să se incendieze ilegal miriștile și să se ardă de vii animale nevinovate, distrugând vegetația și uneori chiar locuințele oamenilor. Votul "se vinde" pe nimic sau pe vorbe goale și apoi votanții, adesea mult prea puțini, se vaită că nu le merge bine. Toate acestea au la bază aspirațiile mărunte și contemplarea "nimicurilor" pe care mult prea mulți români, fie săraci, fie bogați, le au în zilele noastre. Exact ca musca din imagine!

Fiecare gest contează! Al tău, al meu, al nostru, al tuturor! Dar, în primul rând, trebuie să nu fii ca musca din imagine!

nimicuri
Ce ne dorim cu adevărat, aia primim! Indiferent de context, indiferent de moment, dacă ne dorim mai mult respect pentru România, atunci să ne comportăm cu mai mult respect față de EA! Indiferent de funcția și profesia pe care o ai, indiferent dacă ești sărac sau bogat și indiferent de ce religie sau simpatii politice ai, în fața țării ești fix nimic dacă nu-i arăți respectul cuvenit.
Am ajuns pe primul loc la aproape tot ce-i mai rău în Europa și pe ultimul loc la aproape tot ceea ce înseamnă respect pentru România! După 30 de ani de democrație ne-am făcut țara praf! Și vinovați suntem toți! Iar lucrurile nu se vor schimba dacă vom continua să fim în continuare așa... ca musca din imagine, mulțumiți cu "nimicuri"!

„De altfel, iubești cu adevărat doar pe cine respecți.” — Ileana Vulpescu

Pădurile defrișate, apele poluate, aerul și solul otrăvite și dorința nesăbuită de a cumpăra orice, de oriunde și la orice preț, demonstrează că ne tratăm țara cu dispreț! De parcă mâine nu ar mai fi și parcă generațiile următoare nu vor ști cât de ignoranți, noi cei de azi, am fost. Drept urmare, nu vorbele, nu sloganurile, nu poveștile rostite frumos la televizor ar trebui să ne convingă să alegem cine-i arată României mai mult respect. Ci doar faptele zilnice. Ce am făcut eu, ce au făcut ei, ce am făcut noi? Am visat și aspirat la "nimicuri", precum musca din imagine, sau ne-am tratat țara cu respect?

Mulțumiri Ingrid Christine Temnitzer și Cartoonkiste pentru permisiunea de a folosi această ilustrație pe care o găsim extrem de relevantă contextului actual în care a ajuns societatea românească după 30 de ani de democrație prost înțeleasă, în care mulți români aleg să contempleze "nimicuri", precum musca din imagine, și primesc exact ceea ce-și doresc, "nimicuri"!

Este alegerea pe care fiecare o face, cine visează la "nimicuri", nimic primește!
Fiecare gest chiar contează ca să arătăm cu adevărat respect țării noastre!

#RomâniaEcologică