Nu poți vorbi despre protejarea naturii atâta timp cât milioane de litri de apă și băuturi le ambalezi în plastic de unică folosință! Orice spui în această privință devine o minciună în fața rafturilor pline cu ambalajele tale din plastic. România este pe penultimul loc la reciclare în UE. Practic, mai mult de 95% din ambalajele din plastic folosite în comerț devin gunoi, toxic și poluant. În plus,oricâte povești de Marketing ar inventa echipa Romaqua Group Borsec se pot demonta ușor prin simplul fapt că plasticul NU se poate recicla la nesfârșit. La un moment dat tot gunoi devine, și indiferent ce faci cu el, poluează! Reciclarea NU rezolvă problema cu poluarea!
De foarte mulți ani cumpăr apă minerală Borsec îmbuteliată la sticlă și lunar se strâng zeci de sticle de 750 ml. Pentru că îmi pasă de natură, nu cumpăr niciodată apă îmbuteliată în plastic dar, în fiecare săptămână mă confrunt cu problema sticlelor cu care rămân după ce consum apa minerală Borsec. De regulă le donez țăranilor din piețe, dar nu este așa simplu precum pare. Majoritatea le refuză și spun că nu au ce face cu ele.

Da, din păcate, și țăranului român i-a fost "implantată" mentalitatea societății de consum. Aproape că nu mai există deloc acel obicei pe care în urmă cu 15-20 de ani încă îl mai întâlneai în gospodăriile românești: "nimic nu se aruncă, totul se refolosește".

Nu mai există abordarea aceasta atât de benefică mediului înconjurător. U.E. încearcă să introducă acest concept pe care-l numește "Economia Circulară", dar pașii statelor membre în această direcție sunt atât de timizi, încât sunt aproape invizibili în viața de zi cu zi a cetățenilor.

Știu că sticla se poate recicla la nesfârșit. Deci reciclarea sticlelor de la apa minerală Borsec ar putea fi o soluție, dar la fel de bine știu că orice proces tehnologic aduce de la sine și poluare. Nu există fabrică facută să nu polueze și care să nu contribuie, mai mult sau mai puțin, la creșterea gazelor cu efect de seră vinovate pentru schimbările climatice din ce în ce mai vizibile și în România. Așadar, reciclarea sticlelor Borsec rămâne întotdeauna un plan B.

Ce ar putea face Romaqua Group Borsec ca să-mi demonstreze că îi pasă cât de mult poluează? Cel puțin următoarele lucruri:

1. Să ofere tuturor clienților posibilitatea de a returna sticlele goale la magazinele de unde au fost cumpărate ca să le refolosească. Așa cum făcea odată!

Sunt client fidel vreau să protejez natura cât pot dar Borsec nu mă ajută deloc 6

Sunt client fidel vreau să protejez natura cât pot dar Borsec nu mă ajută deloc 2

2. Să înlocuiască inelul din plastic (sigiliul) de la capac cu un inel din aluminiu (același material ca și capacul) așa cum fac deja alți îmbuteliatori. Aluminiul se poate de asemenea recicla la nesfârșit precum sticla

Sunt client fidel vreau să protejez natura cât pot dar Borsec nu mă ajută deloc 5

Sunt client fidel vreau să protejez natura cât pot dar Borsec nu mă ajută deloc 9

3. Să elimine (sau să-l înlocuiască cu hârtie FSC) acel sigiliu ridicol de pe capacele PET-urilor sale

poluare Borsec cu folie de plastic

4. Să reducă semnificativ poluarea cu plastic, în primul rând prin reducerea îmbutelierii apei la PET (crescând în schimb cantitatea apei îmbuteliată în sticlă refolosibilă ca să compenseze) și în al doilea rând prin introducerea unei scheme eficiente (eventual cu recompensă) de recuperare a PET-urilor disponibilă la fiecare punct de vânzare/desfacere. În orice punct de vânzare să existe și posibilitatea de returnare a ambalajelor Borsec.

Imaginea principal de pe site-ul oficial devoalează adevărata
Imaginea principalĂ de pe site-ul oficial devoalează adevărata "Viziune pentru viitor": 99% plastic, 1% Doze (aluminiu), 0% Sticlă. Refolosibil nici NU există!

Din păcate, așa cum este prezentată astăzi situația pe site-ul romaqua-group.ro, mai mult decât niște povești de Marketing și GreenWashing nu pot afla. Însă, pe site-ul lor, în comunicatele oficiale, la TV și în ziare pot declara și promite orice. Pe mine, clientul fidel al apei minerale Borsec la sticlă, foarte atent la detalii atunci când vine vorba de protejarea naturii, cu vorbele nu mă vor convinge niciodată. Doar cu faptele! Vreau să citesc pe sticlă ce pot face cu ambalajul după ce consum apa minerală. Unde îl pot duce, ca să se REFOLOSEASCĂ în primul rând. Și acest lucru să-mi fie cât mai la îndemână oricât de comod aș fi. Vreau să nu mai văd acel "capișon" (acel sigiliu din plastic de care îmbracă capacul la PET-uri) deloc, nici pe stradă, nici în natură, nicăieri!

Iar reclama la PET-uri trebuie să înceteze! Știu bine că peste 95% din PET-urile Borsec nu sunt nici mai mult nici mai puțin decât un gunoi. România NU reciclează mai mult de 5%.

Sunt client fidel vreau să protejez natura cât pot dar Borsec nu mă ajută deloc 15 Sunt client fidel vreau să protejez natura cât pot dar Borsec nu mă ajută deloc 14 Sunt client fidel vreau să protejez natura cât pot dar Borsec nu mă ajută deloc 16

Vreau să observ de la o zi la alta cum dispar PET-urile (PET tip 1, toxic și poluant) din ce în ce mai mult de la raft și cum sunt înlocuite cu sticla refolosibilă. Mă vor convinge dacă NU îmi vor mai ieși în cale PET-urile Borsec pe oriunde merg, pe șantiere, pe marginea drumurilor, prin păduri, pe câmp, în lacuri și râuri. Abia atunci mă vor convinge că au luat cu adevărat măsuri, pentru că le pasă cât de mult poluează și că merită să rămân clientul lor fidel. În caz contrar, tot ce susțin public despre protecția mediului consider că este doar un bullshit de marketing (GreenWashing) și asta se poate observa ușor oriunde mergem.

Nu poți vorbi despre protejarea naturii atâta timp cât milioane de litri de apă și băuturi le ambalezi în plastic de unică folosință! Orice spui în această privință devine o minciună în fața rafturilor pline cu ambalajele tale din plastic. România este pe penultimul loc la reciclare în UE. Practic, mai mult de 95% din ambalajele din plastic folosite în comerț devin gunoi, toxic și poluant. În plus, oricâte povești de Marketing ar inventa echipa Romaqua Group Borsec, se pot demonta ușor prin simplul fapt că plasticul NU se poate recicla la nesfârșit. La un moment dat tot gunoi devine, și indiferent ce faci cu el, poluează! Reciclarea NU rezolvă problema cu poluarea!