Deși e la mintea cocoșului și toată lumea știe că nu e bine și că nu are cum să fie legal să arzi deșeuri sau gunoaie în fundul curții, sau oriunde în altă parte, multor concetățeni, în special celor din zonele rurale, celor care lucrează pe șantiere sau chiar la nivelul unor primării, li se pare ceva "normal". Cu alte cuvinte, să fii extrem de nesimțit, să-ți intoxici vecinii și chiar propria familie cu dioxină și alte substanțe cu efect puternic cancerigen, prin incinerarea deșeurilor, a devenit o "normalitate" în România.

 

foto: Facebook COSTEL ALEXE (Ministrul MEdiului)
NU, nu este nici normal, nici legal, dar este foarte toxic și periculos. Aceste obiceiuri trebuie să dispară din mentalitatea colectivă, indiferent că se întâmplă la sat sau la oraș. Legea spune că NU ai voie. Asta înseamnă că de fiecare dată când arzi deșeuri ești un infractor, iar amenzile nu sunt deloc mici. Aproape zilnic putem citi în comunicările publice ale Gărzii de Mediu despre primării, UAT-uri, persoane fizice sau juridice amendate pentru arderea deșeurilor. Fenomenul este pe cât de răspândit,pe atât de nociv. Într-un articol publicat în anul 2009, Revista-Ferma sintetizează foarte clar riscurile expunerii la dioxină, cităm câteva paragrafe:

Dioxinele sunt toxice, teratogene și cancerigene

Termenul de dioxine se referă la un grup de peste o sută de substanțe cu structură chimică şi proprietăţi biologice asemănătoare. Toate dioxinele sunt potențial toxice, teratogene și cancerigene. Cea mai toxică și cea mai studiată dioxină este 2,3,7,8 tetraclorodibenzo-p-dioxin (TCDD), cunoscută și sub denumirea de Agent Orange, erbicid defoliant, utilizat de SUA în războiul din Vietnam, pentru distrugerea vegetației din junglă.

Zeci de mii de oameni au suferit și unii încă mai suferă consecințele acestor experimente nefericite. Din cauza riscului toxic și cancerigen pe care-l presupune manipularea sa, în prezent, această substanță nu se mai produce industrial. Majoritatea dioxinelor apar în urma diferitelor procese de combustie, pe cale naturală (incendii spontane), dar mai ales prin arderea deșeurilor menajere (a materialelor plastice, din cauciuc etc.) și a combustibililor.

Descompunerea dioxinelor în mediul extern este extrem de lentă şi necesită foarte mult timp. De aceea, dioxinele se pot concentra în lanțul alimentar, animalele ajungând să aibă în corp (prin bioacumulare) concentrații mult mai mari (de sute și mii de ori) decât plantele, apa şi solul. Tendința toxicului este de a se acumula în țesutul adipos al organismului. Atunci când persoana slăbește brusc, chiar și după mai mulți ani de la ingerarea dioxinei, aceasta se eliberează în sânge și exercită anumite efecte toxice, teratogene sau cancerigene.

Vă invităm să citiți întreg articolul pe site-ul revista-ferma.ro

Dar dacă ai vecini care ard deșeuri și nu vrei să respiri fumul lor toxic, ce poți face!?

Răspunsul l-a dat de curând Garda de Mediu Vaslui pe pagina oficială, și îl redăm mai jos. Însă e important de reținut faptul că primii care pot stopa definitiv aceste obiceiuri toxice ale concetățenilor sunt primarii și autoritățile publice locale. Așa scrie la lege. Poluarea locală intră în primul rând în sarcina lor. Dacă în localitatea ta se poluează sub diferite forme apa, aerul sau solul, iar primarul știe și nu face nimic, atunci e timpul să-l "puneți pe făraș și să-i trageți un șut în fund" cu ștampila de vor la următoarele alegeri locale. România a ajuns, din păcate, o țară plină de deșeuri, aruncate și/sau arse peste tot, la munte, la mare, pe deal, la câmpie, în râuri, pe lacuri, nimic nu a scăpat de acest obicei ticălos al românilor ignoranți, și PRIMII vinovați, cei "din linia întâi" (teoretic) care ar trebui să se lupte pentru un mediu sănătos, pentru un viitor sănătos, sunt primarii.

Iată ce zice Garda de Mediu Vaslui pe pagina oficială că poți face dacă ai vecini care ard deșeuri:

Când ai un vecin care îți produce disconfort prin ardere deșeuri, depozitare gunoi de grajd, deversare ape uzate menajere sau prin creșterea animalelor poți face o sesizare la noi prin email, fax, poștă sau direct, dar nu înainte de a te asigura că ai parcurs următorii pași:
1. discutat civilizat și amiabil cu vecinul pentru a remedia situația
2. sesiza în scris primăria pentru a lua măsuri ( de multe ori se întâmplă să stabilim măsuri de remediere în sarcina administrației publice locale ).
Pentru unele aspecte reclamate s-ar putea să redirijăm sesizarea către administrația publică locală sau Direcția de Sănătate Publică.
Poate nu vei fi mulțumit de măsuri, termen de rezolvare sau răspunsul nostru dar suntem aici pentru a lupta pentru protecția mediului.
Sancțiunile nu au caracter reparator, ci preventiv - educativ, și reprezintă o formă de constrângere juridică vizând patrimoniul făptuitorului.
foto ardere deseuri ministru pag GNM Vaslui
foto: Facebook Garda de Mediu Vaslui

În ultimii ani, pe parcursul a zeci de sesizări pe care le-am adresat diferitelor instituții ale statului pentru a determina primarii și autoritățile publice locale să sorteze deșeurile municipale pentru a crește rata de reciclare (suntem pe penultimul loc în U.E.), am primit de fiecare dată același răspuns, indicând obligațiile legale ale primarilor și ale autorităților publice locale cu privire la sortarea deșeurilor pentru a atinge țintele de reciclare (lucru pentru care România a fost dată în judecată de către Comisia Europeană) și la protecția mediului înconjurător pe plan local în general.
raspuns GNM clarificari legislatie deseuri pg 1 raspuns GNM clarificari legislatie deseuri pg 2

Legea 211/2011 (reactualizată în 2018) spune așa, dar mulți primari se pare că nu vor nici să vadă, nici să audă, și probabil că nici după ce iau amendă de la Garda de Mediu nu se schimbă multe:

(1) Autoritățile administrației publice locale, inclusiv a municipiului București, au următoarele obligații:
A. la nivel de comune, orașe și municipii, inclusiv la nivelul municipiului București:
a) asigură implementarea la nivel local a obligațiilor privind gestionarea deșeurilor asumate prin Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană;
b) urmăresc și asigură îndeplinirea prevederilor din PJGD;
c) elaborează strategii și programe proprii pentru gestionarea deșeurilor;
d) hotărăsc asocierea sau cooperarea cu alte autorități ale administrației publice locale, cu persoane juridice române sau străine, cu organizații neguvernamentale și cu alți parteneri sociali pentru realizarea unor lucrări de interes public privind gestiunea deșeurilor, în condițiile prevăzute de lege;
e) asigură și răspund pentru colectarea separată, transportul, neutralizarea, valorificarea și eliminarea finală a deșeurilor, inclusiv a deșeurilor menajere periculoase, potrivit prevederilor legale în vigoare;
f) asigură spațiile necesare pentru colectarea separată a deșeurilor, dotarea acestora cu containere specifice fiecărui tip de deșeu, precum și funcționalitatea acestora;
g) asigură informarea prin mijloace adecvate a locuitorilor asupra sistemului de gestionare a deșeurilor din cadrul localităților;
h) acționează pentru refacerea și protecția mediului;
i) asigură și răspund pentru monitorizarea activităților legate de gestionarea deșeurilor rezultate din activitatea medicală;
Nu, nici iarba, crengile, buruienile sau alte resturi vegetale, rezultate în urma curățării spațiilor verzi, NU ai voie să le arzi. Așa spune LEGEA serviciului de salubrizare a localităților nr. 101 din 25 aprilie 2006 (**republicată**) Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 658 din 8 septembrie 2014 la articolul 30:

"Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei fapta de aprindere și/sau ardere a deșeurilor din recipientele de precolectare/colectare sau de ardere a deșeurilor vegetale rezultate de la operațiunile de curățare a spațiilor verzi, arbuștilor, arborilor etc." (citește legea pelarg aici: legislatie.just.ro)
raspuns ANRSC clarificari legislatie deseuri
În concluzie, pentru toate problemele legate de deșeurile pe care tu și familia ta le generați, indiferent de tipul acestora, autoritatea publică locală în frunte cu primarul, au obligația legală să îți asigure infrastructura necesară și servicii de salubrizare adecvate, astfel încât să nu le dai foc sau să le arunci în locuri interzise, pentru că este ILEGAL! Dacă primăria refuză, fie să ia măsuri împotriva celor care ard deșeuri, fie să îți ofere soluții legale și corecte pentru ați gestiona gunoiul și deșeurile din gospodăria ta, atunci sesizează, în scris, Garda de Mediu, unitatea din județul tău (vezi aici toate datele de contact) și oferă toate informațiile și dovezile pe care le ai.