Garda Națională de Mediu începe să se autosesizeze în urma cazurilor semnalate de către cetățeni pe Facebook. Foarte bine, comisarii GNM trebuie să fie proactivi.
Dacă în urmă cu un an ne răspundeau la una dintre sesizări că, citez "fapta trebuie constatată de comisarul / inspectorul în controlul gestionării deșeurilor" în ultima perioadă observăm că Garda Națională de Mediu începe să se autosesizeze în urma cazurilor semnalate de către cetățeni pe Facebook. Foarte bine! Comisarii GNM trebuie să fie proactivi, să urmărească toate mijlocele de comunicare și să se autosesizeze de fiecare dată când sunt indicate încălcări flagrante ale legislației privind protecția mediului înconjurător. Sper să fie doar începutul și să vedem din ce în ce mai frecvent o Gardă a Mediului proactivă.

GNM explicatii de ce nu se autosesizeaza 1GNM explicatii de ce nu se autosesizeaza 2

"Fapta trebuie constatată de comisarul / inspectorul în controlul gestionării deșeurilor" ne răspundea în septembrie 2018 Garda Națională de Mediu într-o adresă oficială. Între timp se pare că lucrurile s-au mai schimbat și au început să se autosesizeze în urma unor postări pe Facebook. Să vedem cât îi ține!

Iată câteva dintre postările Gărzii Naționale de Mediu pe pagina sa de Facebook

 

Primăria Municipiului Lugoj a fost sancționată de comisarii GNM cu amendă în valoare de 10.000 lei

În urma unei sesizări și a semnalelor apărute pe rețelele de socializare privind abandonările ilegale de deșeuri pe un teren viran din Municipiul Lugoj, comisarii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Timiș au efectuat un control în timpul căruia s-a constatat că în zona de pe str. Traian Vuia din Lugoj erau abandonate deșeuri amestecate (deșeuri menajere, deșeuri provenite din construcții etc).
În consecință, Primăria Municipiului Lugoj a fost sancționată de comisarii GNM cu amendă în valoare de 10.000 lei, conform art. 59 (1) lit.e) din Legea 211/2011. Totodată, au fost dispuse măsuri de monitorizare a amplasamentului în vederea interzicerii abandonării și îngropării deșeurilor.


Comisariatul Județean Gorj al Gărzii Naționale de Mediu a demarat un control privind deversarea, dintr-un cămin de canalizare, a apelor uzate fecaloid menajere, în zona Rânca – Novaci, după ce a fost postat pe Facebook un material video

În data de 19.08.2019, în urma apariției pe reţelele de socializare a unui material video privind deversarea, dintr-un cămin de canalizare, a apelor uzate fecaloid menajere, în zona Rânca – Novaci, Comisariatul Județean Gorj al Gărzii Naționale de Mediu a demarat un control pentru verificarea celor semnalate. Echipa de comisari care a ajuns la fața locului a constatat obturarea scurgerii apelor uzate de natură fecaloid menajeră (din cauza materialelor solide aruncate în reţeaua de canalizare), fapt care a produs deversarea acestora printr-un cămin de vizitare. La această dată, în urma intervenției operative a reprezentanţilor UAT Baia de Fier, pe a căror suprafaţă administrativă s-a produs evenimentul, deficienţele au fost remediate.
Referitor la aceste aspecte, GNM – CJ Gorj desfăşoară o activitate de verificare a celor două UAT-uri implicate în producerea acestui episod de poluare (Novaci şi Baia de Fier), urmând ca, după stabilirea gradului de vinovăţie, să fie aplicate sancţiunile prevăzute de lege. Precizăm că, sancţiunile contravenţionale care pot fi aplicate, potrivit prevederilor OUG 195/2005 privind protecţia mediului cu modificările şi completările ulterioare, sunt cuprinse între 25.000 şi 50.000 lei.Amendă contravenţională în valoare de 25.000 lei pentru deversare de betonită pe malul stâng al râului Olt la acumularea Strejeşti după ce un filmuleț a fost postat pe Facebook

În data de 22.07.2019, în urma unei postări pe o reţea de socializare a unui incident referitor la deversarea de ape cu aspect tulbure pe malul stâng al râului Olt, acumularea Strejeşti, Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Olt, s-a autosesizat şi a demarat o acţiune pentru verificarea aspectelor semnalate, împreună cu reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor Olt.
În timpul verificărilor, s-a constatat o acumulare de material solid, cu aspect cenuşiu, în zona de la baza digului. Totodată, pe acelaşi amplasament, s-a constatat o scurgere de apă cu aspect tulbure, iar SGA Olt a prelevat o probe de apă în vederea efectuării analizelor fizico-chimice.

În această zonă se efectuează lucrări de construcţii - montaj privind investiţia ”Dezvoltarea pe teritoriul României a sistemului naţional de transport gaze naturale pe coridorul BRUA”, lucrările de construcţie fiind efectuate de o firmă care utilizează produsul bentonită pentru fluide de foraj, pentru execuţia lucrării de subtraversare. S-a constatat că, pe parcursul execuţiei lucrării, bentonita injectată cu presiune pentru subtraversare, a ieşit la suprafață.

Conform Raportului de încercare întocmit de SGA Olt pentru proba de apă prelevată în data de 23.07.2019, valorile indicatorilor monitorizaţi au indicat depăşiri la indicatorul materii în suspensie faţă de limitele prevăzute de NTPA 001/2002 (apă cu turbulenţă ridicată).
Faţă de cele constatate, au fost impuse măsuri privind îndepărtarea depunerilor de materiale (bentonită şi alte materii în suspensie) din barajul Strejeşti, în zona unde se execută lucrările de montare a conductei.

Pentru neîndeplinirea obligaţiei de a informa autorităţile teritoriale pentru protecţia mediului cu privire la incidentul care a condus la evacuarea de apă cu conţinut de bentonită şi alte materii în suspensie în râul Olt, executantul lucrării a fost sancționat de comisarii GNM cu amendă contravenţională în valoare de 25.000 lei, în conformitate cu prevederile art.96. al. 1. pct 1 din OUG 195/2005, cu modificările şi completările ulterioare.UAT Municipiul Hunedoara și operatorul de salubritate, amendate cu 15.000 de lei pentru abandonarea ilegală a deșeurilor colectate

Ca urmare a unei postări, distribuite pe Facebook, care conține imagini din comuna Petrești, județul Dâmbovița, în care se văd grămezi de deșeuri abandonate conținând pet-uri și alte ambalaje, textile, saci cu moloz, resturi de deșeuri electrice etc., Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Dâmbovița s-a autosesizat și a demarat un control în teren pentru verificarea aspectelor semnalate. Comisarii GNM – CJ Dâmbovița au dispus în sarcina Primăriei Petrești măsuri de igienizare a perimetrului afectat, precum și monitorizarea zonelor predispuse la abandonarea de deșeuri. La această oră, reprezentanții Primăriei acționează cu utilaje în vederea salubrizării zonei respective.

 

Într-o postare pe Facebook se vede cum șoferul unei autoutilitare descarcă o remorcă cu pământ în albia râului Șteaza, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Sibiu s-a autosesizat și a demarat un control în teren și aplică o amendă contravențională în cuantum de 2.000 lei

În cursul zilei de astăzi, în urma unei filmări postate pe Facebook de jurnalistul Lucian Mândruță și distribuită pe aceeași rețea de socializare, în care se vede cum șoferul unei autoutilitare descarcă o remorcă cu pământ în albia râului Șteaza, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Sibiu s-a autosesizat și a demarat un control în teren, la care au participat reprezentanți ai IPJ – Sibiu și ai SGA Sibiu, împreună cu primarul Comunei Rășinari. La scurt timp, a fost identificat făptașul, care a declarat că „pământul provenea de la un prieten care săpase în curte”. Ca urmare a celor constatate, acesta a fost sancționat de comisarii GNM - CJ Sibiu cu amendă contravențională în cuantum de 2.000 lei, conform Legii 211/2011 privind regimul deșeurilor. Totodată, GNM – CJ Sibiu a dispus Primăriei Rășinari măsuri de igienizare a perimetrului afectat, precum și monitorizarea zonelor predispuse la abandonarea de deșeuri. La această oră, reprezentanții Primăriei acționează cu utilaje în vederea salubrizării zonei respective.

Echipa "România Ecologică" a înființat anul acesta un grup public pe Facebook unde cetățenii pot posta probleme de mediu pe care Garda Națională de Mediu ar trebui să le sancționeze prin autosesizare. Vă așteptăm să vă alăturați grupului și să sesizăm împreună!

 
În atenția GNM - sesizări publice pentru Garda Naţională de Mediu
Grup Public · 10 membri
Înscrie-te în grup
Acest grup este dedicat exclusiv problemelor legate de poluare care trebuie aduse în atenția Gărzii Naționale de Mediu. Fără publicitate!