Conform unei proceduri aprobate în data de 19 mai 2020, Garda Națională de Mediu și toate unitățile sale teritoriale pot confisca bunurile și mijloacele cu care se produc contravenții și infracțiuni de mediu precum autoturisme, remorci, autoutilitare, autospeciale, bărci, motoare, unelte de pescuit etc.

Procedura de confiscare a bunurilor cu care se produc contravenții și infracțiuni de mediu a fost postată pe pagina Facebook "Garda Națională de Mediu" în 21 mai 2020

GARDA NAȚIONALĂ DE MEDIU TRECE LA CONFISCĂRI !!!
În data de 19 mai 2020, Garda Națională de Mediu a definitivat procedura confiscării bunurilor și mijloacelor cu care se produc contravenții și infracțiuni de mediu.

Aviz celor care abandonează deșeuri și celor care deversează, în mod ilegal, reziduuri în ape și în canalizări, celor ce braconează și, în general, tuturor cetățenilor care încalcă prevederile legislației de mediu! De acum, toți aceștia riscă foarte mult!

În afară de aplicarea unor amenzi usturătoare, sau după caz, înaintarea unor dosare penale, comisarii GNM pot confisca toate mijloacele cu care se produc aceste infracțiuni sau contravenții. Ne referim, aici, la autoturisme, remorci, autoutilitare, autospeciale, bărci, motoare, unelte de pescuit etc.

Potrivit noii proceduri, sunt supuse confiscării următoarele categorii de bunuri:
a) bunurile destinate săvârșirii contravenției,
b) bunurile folosite la săvârșirea contravenției,
c) bunurile rezultate din săvârșirea contravenției.

În urma întocmirii procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției, comisarii GNM indisponibilizează bunurile în vederea confiscării, urmând ca sancțiunea complementară de confiscare să rămână obligatorie și executorie la pronunțarea instantelor de judecată, printr-o hotărâre definitivă, în cazul contestării procesului-verbal.

În cazul mijloacelor de transport indisponibilizare în vederea confiscării care aparțin unei alte persoane decât contravenientul, comisarul anunță, în termen de maximum 24 de ore, organele de poliție pentru a fi lăsate spre păstrare acestora, până la identificarea proprietarului mijlocului de transport pentru tragerea la răspundere.
 - a postat Garda Națională de Mediu pe pagina sa de Facebook.

Premieră în România, două autoutilitare CONFISCATE pentru depozitarea ilegală a deșeurilor. Încep să apară raze de speranță pentru "Țara Gunoaielor".

Primul caz de confiscare apărut în spațiul public a avut loc în comunei Sânandrei, sat Covaci, din județul Timiș, unde comisarii de mediu au confiscat două autoutilitare folosite la depozitarea ilegală a deșeurilor. Proprietarii acestora le utilizau pentru a descărca deșeuri pe un teren viran în proximitatea șoselei de centură. Zona respectivă făcea obiectul unui control al comisarilor de mediu din Timiș în urma sesizărilor primite de la cetățeni.

ATENȚIE! Garda de Mediu a început confiscarea camioanelor care depozitează ilegal deșeuri!
Astăzi, într-o localitate din județul Timiș, comisarii de mediu au confiscat două autoutilitare folosite la depozitarea ilegală a deșeurilor. Proprietarii acestora le utilizau pentru a descărca deșeuri pe un teren viran aflat în extravilanul comunei Sânandrei, sat Covaci, din județul Timiș (în proximitatea șoselei de centură). Zona respectivă făcea obiectul unui control al comisarilor de mediu din Timiș în urma sesizărilor primite de la cetățeni.

La momentul sosirii echipei GNM, unul dintre transporturi fusese descărcat complet, cealaltă autoutilitară fiind parțial descărcată, atunci când făptașii au fost surprinși de comisarii GNM.

Conform HG 1061/2008, transportul deșeurilor se realizează doar de către operatorii economici care dețin autorizație de mediu pentru această activitate. De asemenea, transportul de deșeuri nepericuloase trebuie însoțit de documente justificative.

Întrucât cele două persoane fizice, proprietarii celor două autospeciale, nu au putut prezenta niciun document prevăzut de legislația în vigoare privind transportul deșeurilor, respectivii au fost amendați cu 30.000 de lei fiecare. În plus, s-a dispus și măsura complementară de confiscare a mijloacelor de transport folosite la săvârșirea contravenției. Astfel, cele două autoutilitare au fost imobilizate în vederea confiscării la societatea cu care Comisariatul Județean Timiș al GNM are semnat un protocol pentru depozitarea bunurilor confiscate.

La acțiune au participat și reprezentanți ai Poliției Locale, Jandarmeriei, precum și viceprimarul Comunei Sânandrei şi responsabilul cu probleme de mediu din cadrul Primăriei.

Cercetarea a continuat, comisarii GNM reușind, în scurt timp, să identifice și proprietarul terenului. Acestuia, dar și UAT Sânadrei le-au fost dispuse măsuri cu termene privind salubrizarea terenului și luarea măsurilor necesare pentru ca acest fenomen să nu se mai repete.

Atragem atenția celor care obișnuiesc să abandoneze deșeuri în natură că astfel de controale şi verificări au fost inițiate de Garda Națională de Mediu la nivel național, așa încât, ar fi bine să se gândească ce riscă (amendă + confiscarea autovehiculului), înainte de a descărca ilegal deșeuri prin diverse zone.

Oricine poate filma aceste fapte, astfel încât făptașii să poată fi identificați și pedepsiți, potrivit legii!
-  scrie ministrul mediului, domnul Costel Alexe, pe pagina sa de Facebook.