Galeria foto care demonstrează ca mulți români disprețuiesc natura și amenzile sunt prea mici
Mulți români disprețuiesc natura și asta se poate observa cu ochiul liber pe oriunde unde te-ai plimba în țară. Deșeuri aruncate peste tot, gunoaie incendiate, râuri, câmpii și păduri poluate, animale sălbatice otrăvite, deversări ilegale cu substanțe toxice, aerul din ce în ce mai poluat în mod intenționat și legislația încălcată flagrant sunt suficiente motive care să te facă să crezi că România se îndreaptă către apocalipsă.
Românii au devenit din ce în ce mai răi în relația lor cu natura și mai ignoranți față de viitorul acestei țări. Pur și simplu noțiunile de frumos și iubirea față de natură parcă au dispărut cu desăvârșire la o bună parte dintre concetățenii noștri. Modul în care românii se comportă față de mediul înconjurător îți dau adesea impresia că, după ce am devenit o societate de consum, în mentalitatea colectivă s-a înrădăcinat ura și disprețul față de cel mai frumos lucru pe care Mama Natură l-a dăruit acestui popor: un relief splendid și o bogăție naturală demnă de a fi invidiată de oricare alt popor de pe fața Pământului.

Dar de ce și cum am ajuns aici?
Probabil că o explicație se găsește în modul în care această țară a fost guvernată în ultimii 30 de ani. Modul în care se face educație, modul în care autoritățile publice (nu) își fac treaba, legislația slabă sau prost aplicată și nu în ultimul rând o Gardă Națională a Mediului și un Minister al Mediului subjugate politic, cu conducători fără pregătire în domeniu și, mai ales, fără o dorință adevărată în inima lor de români de a proteja ceea ce avem cel mai de preț: natura și implicit sănătatea noastră și a generațiilor viitoare.

În opinia mea, Garda Națională de Mediu ar trebui să fie o instituție independentă de orice fel amestec al factorilor politici. Autonomă, care să fie susținută de la bugetul statului dar condiționată și stimulată după criterii de performanță foarte clare și cu o activitate sprijinită de un cadru legal foarte bine definit, simplificat și eficient, care să prevadă atât condamnări penale (acolo unde este cazul) dar și amenzi usturătoare. O lege care să nu se schimbe după cum bate vântul (politic) și o Gardă a Mediului condusă de cei mai ecologiști și bine pregătiți oameni în domeniu din România.

Îmi doresc ca GNM să devină, la propriu, spaima tuturor celor care în mod deliberat distrug natura. Evident, cel mai probabil, aceste lucruri nu se vor întâmpla niciodată pentru că, din păcate, cred că majoritatea românilor nu au în ADN-ul lor o iubire atât de mare față de natura ce ne înconjoară, și că acest lucru va rămâne doar un deziderat al nostru, al celor care ne dorim să trăim într-o Românie cu adevărat Ecologică. O Românie cu adevărat frumoasă!

Mai jos am alcătuit o galerie foto cu imagini și informații preluate de pe pagina oficială de Facebook a Gărzii Naționale Mediu. Este de-a dreptul șocant să vezi cât de mult este disprețuită natura în țara noastră și să constați faptul că pedepsele sunt mult prea mici în raport cu răul pe care poluatorii îl fac.

Dar și mai șocant și trist în același timp este că, urmărind activitatea GNM, îți dai seama că aceste fenomene nu vor fi niciodată stopate și nici măcar diminuate în contextul actual legislativ. Legea este proastă, angajații GNM sunt prea puțini și conduși de la cel mai înalt nivel de oameni fără pregătire în domeniu și, nu în ultimul rând, activitatea GNM nu este cu adevărat susținută de instituțiile de forță ale statului.

Protecția mediului înconjurător ar trebui să devina principalul obiectiv de țară, de la nivelul Președintelui țării până la fiecare cetățean român! Nu avem nimic mai de preț decât bogăția naturală, nimic! De ce nu o apărăm într-un mod cu adevărat eficient ?
Iată galeria foto cu imagini și detalii preluate de pe pagina GNM (Garda Națională de Mediu) care demonstrează că mulți români poluează și disprețuiesc natura și că avem prevăzute în lege amenzi mult prea prea mici ca să-i oprească

20.04.2019 - Abandonare de deșeuri pe domeniul public, în zona străzii Văleni, cartierul Galata, din Municipiul Iași

20.04.2019 Abandonare de deșeuri pe domeniul public în zona străzii Văleni cartierul Galata din Municipiul IașiGarda Națională de Mediu - Comisariatul Județean Iași s-a autosesizat cu privire la abandonarea de deșeuri pe domeniul public, în zona străzii Văleni, cartierul Galata, din Municipiul Iași. În urma verificărilor efectuate împreună cu reprezentanți ai Poliției Locale Iași, s-a constatat că deșeurile respective provin de la un magazin alimentar din oraș. Comisarii GNM continuă ancheta, urmând ca, în cel mai scurt timp, să identifice autorul faptei și să aplice măsurile legale care se impun.

15.04.2019 - Abandonare de resturi animale pe marginea drumului european E60, în zona localității Nadeș, Județul Mureș

15.04.2019 Abandonare de resturi animale pe marginea drumului european E60 în zona localității Nadeș Județul Mureș
În cursul zilei de astăzi, în urma sesizării autorităților locale din județul Mureș referitoare la abandonarea de resturi animale pe marginea drumului european E60, în zona localității Nadeș, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Mureș a acționat cu promptitudine și a reușit să identifice autorul faptei. Persoanei în cauză i-a fost dispusă măsura eliminării deșeurilor, pe parcursul acestei zile, urmând ca, în baza OUG 195/2005, să primească o sancțiune contravențională în valoare de 50.000 lei.

15.04.2019 Abandonare de resturi animale pe marginea drumului european E60 în zona localității Nadeș Județul Mureș 2

15.04.2019 - Depozitări ilegale de deșeuri în comuna Șcheia, județul Suceava. Primăria Șcheia amendată cu 10.000 lei


15.04.2019 Depozitări ilegale de deșeuri în comuna Șcheia județul Suceava. Primăria Șcheia amendată cu 10.000 lei
Colegii noștri de la Comisariatul Județean Suceava s-au autosesizat și au demarat un control referitor la depozitările ilegale de deșeuri în comuna Șcheia, prezentate într-o filmare difuzată de postul local Intermedia Tv, în data de 5.04.2019.
În urma verificărilor din teren, Comisarii Gărzii de Mediu – CJ Suceava au constatat că, în apropierea șoselei de centură a Sucevei, nu este respectată legislația în vigoare cu privire la regimul deșeurilor, motiv pentru care Primăriei Șcheia i-a fost aplicată o amendă contravențională cu o valoare de 10.000 lei.

12.04.2019 - Braconaj specie protejată de broaşte din zona Comandău din Județul Covasna

12.04.2019 Braconaj specie protejată de broaşte din zona Comandău din Județul Covasna
La scurt timp după apariţia în mass-media a unui reportaj în care se semnala faptul că în zona Comandău din Județul Covasna au loc acţiuni de braconaj al broaştelor (acestea fiind capturate în vederea comercializării picioarelor), Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Covasna a demarat un control, împreună cu reprezentanţi ai A.N.A.N.P - Serviciul Teritorial Covasna, ai I.P.J. Covasna - Secţia 3 Poliţie Rurală Covasna şi ai Postului de Poliţie Comandău, în timpul căruia a fost identificată persoana care comercializa broaște, prezentată în reportaj.
Întrucât, specia de amfibieni (Rana arvalis), recoltată din zona respectivă, este inclusă în anexa 4A conform OUG 57/2007, ca specie protejată, fiind interzisă orice formă de colectare, capturare, ucidere, distrugere sau vătămare a exemplarelor aflate în mediul lor natural, în oricare dintre stadiile ciclului biologic, Garda Naţională de Mediu-Comisariatul Judeţean Covasna va înainta o sesizare către organele de urmărire penală care au competențe, potrivit legii.

02.04.2019 - Depozitări ilegale de deșeuri pe raza UAT Nicolae Bălcescu, județul Constanța


02.04.2019 Depozitări ilegale de deșeuri pe raza UAT Nicolae Bălcescu județul Constanța 1 02.04.2019 Depozitări ilegale de deșeuri pe raza UAT Nicolae Bălcescu județul Constanța 2 
Urmare a sesizărilor primite din partea cetățenilor, referitoare la existența unor depozitări ilegale de deșeuri pe raza UAT Nicolae Bălcescu, în data de 02.04.2019, o echipă de comisari ai Gărzii Naționale de Mediu din cadrul Comisariatul Judetean Constanța s-a deplasat la fața locului, pentru a verifica aspectele sesizate.

În timpul verificărilor, s-a constatat că pe taluzul unei ravene aflate în spatele cimitirului din satul Dorobanțu, au fost depozitate, de către persoane neidentificate, deșeuri amestecate: menajere, reciclabile, inerte și gunoi de grajd, care urmau să fie acoperite cu pământ.

Terenul aparține comunei Nicolae Bălcescu. Pe o suprafață de aproximativ un hectar sunt depozitate deseuri. S-a dispus sistarea lucrărilor de acoperire a gunoiului, precum și ridicarea deșeurilor menajere și reciclabile de pe suprafața indicată. De asemenea a fost aplicată o sancțiune contravențională conform OUG 195/2005. Măsurile au ca termen de finalizare data de 28 aprilie, iar comisarii Gărzii Naționale de Mediu vor verifica, din două în două zile, dacă acestea au fost duse la îndeplinire.

20.03.2019 - Căprioare, iepuri de câmp și fazani otrăvite cu produse chimice folosite pentru combaterea rozătoarelor pe raza localităților Pecica, Semlac și Nădlac, județul Arad

20.03.2019 Căprioare iepuri de câmp și fazani otrăvite cu produse chimice folosite pentru combaterea rozătoarelor pe raza localităților Pecica Semlac și Nădlac județul Arad
Ca urmare a sesizării reprezentanților Fondului de Vânătoare 8 Pereg, cu privire la identificarea unor exemplare moarte din speciile căprior, iepure de câmp şi fazan, pe raza localităților Pecica, Semlac şi Nădlac, comisari ai Gărzii Naționale de Mediu din cadrul Comisariatului Judeţean Arad, împreună cu reprezentanţi ai IPJ - SAESP Arad, DSVSA Arad şi ai fondului de vânătoare s-au deplasat în teren pentru a verifica aspectele sesizate. În urma verificărilor efectuate pe terenurile agricole, au fost identificate mai multe cadavre de animale din specia căprior, iepure de câmp şi fazan, care au fost ridicate de către DSAVSA Arad pentru efectuarea de analize, în vederea stabilirii cauzei exacte a morţii.

De asemenea, s-a constatat prezenţa unor produse chimice de culoare albastră (folosite pentru combaterea rozătoarelor), aplicate direct pe sol. În urma cercetărilor, au fost identificate fermele ce administrează terenurile pe care au fost găsite produsele chimice. S-a stabilit că aceşti operatori economici au procedat la combaterea rozătoarelor prin utilizarea produsului rodenticid cu denumirea comercială de “PROKUM PELET”, fără respectarea indicaţiilor înscrise pe eticheta şi în fişa de securitate a produsului. Mai exact, aplicarea acestor substanțe s-a realizat prin împrăștierea pe suprafaţa solului şi nu prin introducerea în galerii sau în staţiile de intoxicare (cutii utilizate în spaţii închise).

Ca urmare a celor constatate, societăţile respective au fost sancţionate contravenţional cu amenzi în valoare totală de 70.000 de lei, şi au fost stabilite măsuri privind interzicerea utilizării acestor substanţe, altfel decât conform Fișei tehnice de securitate.
Întrucât, până în prezent, nu a fost identificată cauza exactă a morţii animalelor sălbatice, urmează ca după ce acesta va fi stabilită, potrivit rezultatelor analizelor, reprezentanţii IPJ Arad să ia măsurile legale care se impun împotriva eventualilor vinovaţi.

11.03.2019 ape uzate (poluate) deversate în râul Argeș, localitatea Mihăilești, sat Drăgănescu, județul Giurgiu

11.03.2019 ape uzate poluate deversate în râul Argeș localitatea Mihăilești sat Drăgănescu județul Giurgiu
În urma unei sesizări, însoţită de un material video, primită de Garda Națională de Mediu - Comisariatul Judeţean Giurgiu, din care reieşea că, în seara zilei de 05.03.2019, un operator economic de pe raza judeţului Giurgiu deversa ape uzate în râul Argeş, o echipă de comisari ai comisariatului judeţean Giurgiu al Gărzii Naţionale de Mediu s-a deplasat, imediat, la faţa locului, pentru a verifica aspectele sesizate. Din primele constatări, comisarii au identificat faptul că acea conductă face parte din sistemul de evacuare al apelor epurate provenite de la staţia de epurare a abatorului aflat în localitatea Mihăileşti, sat Drăgănescu.

La verificarea în teren, au fost prezenți și reprezentanți ai Administrației Naționale „Apele Române” - SGA Giurgiu, care au prelevat probe de apă la evacuarea apelor din staţia de epurare a societăţii, în râul Argeș. Rezultatele analizelor fizico-chimice, pentru proba de apă recoltată, au relevat faptul că s-au înregistrat depăşiri ale valorilor concentraţiilor maxime admise la anumiți indicatori (amoniu, azot total, fosfor total).

Ca urmare a aspectelor constatate, comisarii GNM au impus măsura ca operatorul economic să exploateze corespunzător staţia de epurare, iar, pentru nerespectarea prevederilor legislaţiei de mediu, au aplicat o amendă contravenţionala în valoare de 60.000 lei. Comisarii Gărzii de Mediu Giurgiu vor reveni în control, în zilele următoare, pentru a verifica dacă operatorul economic respectă măsurile trasate în urma inspecției.

07.03.2019 - În mai multe cartiere ale Municipiului Arad (Micălaca, Aradul Nou, Vlaicu, Zona Gării, Gradiște) s-a resimțit un miros puternic de dejecții. Vinovatului i-a fost aplicată o sancțiune contravențională, în valoare de 50.000 lei


07.03.2019 În mai multe cartiere ale Municipiului Arad s a resimțit un miros puternic de dejecții
Urmare a numeroaselor sesizări ale cetățenilor și a articolelor apărute în presa on-line în care era semnalat faptul că, în cursul nopții de miercuri spre joi, cât și în dimineața zilei de joi, 07.03.2019, în mai multe cartiere ale Municipiului Arad (Micălaca, Aradul Nou, Vlaicu, Zona Gării, Gradiște) s-a resimțit un miros puternic de dejecții, comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Arad au demarat o serie de verificări la mai multe societăți din Municipiul Arad și din localitățile adiacente, pentru a identifica sursa mirosului care a produs disconfort cetățenilor. În timpul acestor verificări, s-a constatat că o societate agricolă din localitatea Fântânele a transportat și a aplicat, pe terenurile agricole pe care le exploatează pe raza comunei, cantități semnificative de dejecții provenite de la ferme de creștere intensivă a păsărilor, fără ca acestea să fie încorporate în sol.


Disconfortul olfactiv, provenit de la dejectiile aflate într-un stadiu avansat de fermentare, a fost amplificat de condițiile meteorologice (vânt puternic, care a direcționat mirosul spre Municipiul Arad).
Comisarii GNM au dispus măsuri cu caracter imediat în ceea ce priveste încorporarea dejecțiilor deja aplicate, iar în situația în care urmează să fie aplicate dejecții animaliere și pe alte terenuri, încorporarea în sol să se facă în maxim 12 ore de la data aplicării, termen prevăzut în documentul „Bune practici agricole si de mediu”.

Întrucât societatea respectivă nu a respectat prevederile din autorizația de mediu cu privire la modul de aplicare a dejecțiilor pe terenurile agricole, i-a fost aplicată o sancțiune contravențională, în valoare de 50.000 lei.

03.03.2019 - Zona Liberă Galați, incendiere vegetație care s-a extins rapid și a cuprins și un depozit în aer liber de anvelope

03.03.2019 Zona Liberă Galați incendiere vegetație care s a extins rapid și a cuprins și un depozit în aer liber de anvelope
În data de 03.03.2019, în jurul orei 14.00, în Zona Liberă Galaţi, a izbucnit un incendiu de vegetaţie care s-a extins rapid şi a cuprins şi un depozit în aer liber de anvelope. Imediat după ce a venit alerta de la ISU Galaţi, o echipă de comisari a Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Galaţi s-a deplasat la faţa locului. S-a constatat că incendiul era în curs de localizare, prin interventia echipajelor de pompieri. Garda de Mediu a monitorizat zona cu o echipă dedoi comisari.
În prezent comisariatul judeţean Galaţi al Gărzii Naţionale de Mediu derulează un control la cele două societăţi care deţin depozitul de anvelope, precum şi la Regia Autonomă Administraţia Zonei Libere Galaţi, pentru a stabili responsabilităţile legale care revin celor implicați în incident. După finalizarea controlului, vom reveni cu noi informaţii.

05.02.2019 - Abandonări de deşeuri pe cursul de apă Valea Mare Şuncuiş (afluent al râului Crișul Negru). UAT Finiş, județul Bihor a fost sancţionată cu amendă contravenţionala în valoare de 10.000 lei

05.02.2019 abandonări de deşeuri pe cursul de apă Valea Mare Şuncuiş 1


Urmare a sesizărilor venite din partea cetăţenilor, precum şi a apariţiei în mass media a unor reportaje cu privire la abandonări de deşeuri pe cursul de apă Valea Mare Şuncuiş (afluent al râului Crișul Negru), în data de 05.02.2019 o echipă de comisari din cadrul Comisariatului Județean Bihor al Gărzii Naționale de Mediu a efectuat un control pe raza UAT Finiş, în zonele indicate.
În timpul verificărilor, comisarii au constatat faptul că pe toată lungimea cursului de apă verificat, circa 1,5 km, starea de salubrizare a albiei minore, a ambelor maluri şi a digurilor de pe ambele maluri era necorespunzătoare, constatându-se existenţa unor deşeuri de tip PET, deşeuri de ambalaje de materiale plastice, deşeuri de lemn-rumeguș, deşeuri tip DEEE. Cantitatea de deşeuri abandonate în albia cursului de apă este de circa 60 mc.
05.02.2019 abandonări de deşeuri pe cursul de apă Valea Mare Şuncuiş 2
De asemenea, s-a constatat că pe raza localităţii Şuncuiş nu sunt amenajate spaţiile necesare pentru colectarea separată a deşeurilor, precum şi dotarea acestora cu containere specifice fiecărui tip de deşeu. Ca urmare a celor constatate, UAT Finiş a fost sancţionată cu amendă contravenţionala în valoare de 10.000 lei, în conformitate cu prevederile art. 61 lit. c) din Legea 211/2011 actualizată, privind regimul deşeurilor.

În paralel, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au dispus, ca măsură, salubrizarea cursului de apă, până în data de 08.02.2019, urmând ca, în această săptămână, să revină în control pentru verificarea îndeplinirii măsurii.

De asemenea, pe amplasamentul unei balastiere din Oradea, cartierul Episcopia Bihorului, comisarii de mediu din cadrul Comisariatului Județean Bihor au identificat un depozit ilegal cu deșeuri inerte, provenite din demolări - beton, beton armat, cărămizi, țiglă spartă, respectiv deșeuri de materiale plastice, deșeuri metalice, deșeuri tip PET, cabluri electrice, deșeuri tip DEEE, deșeuri municipale amestecate, în cantitate totală de cca 500 mc, fiind încălcate prevederile art. 19 alin (3) și alin (4) din Legea 211/2011 actualizată. Pe lângă măsurile de ecologizare a zonei, de eliminare/valorificare a deșeurilor, în conformitate cu legislația de mediu, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Bihor a aplicat o sancțiune contravenţională în valoare de 40.000 lei operatorului economic care deţine balastiera.

17.11.2018 - Liebling, județul Timiș exemplare moarte de căprior, șacal, fazan și coțofană, suspectate că ar fi murit prin otrăvire și amendă contravențională în valoare de 40.000 lei pentru incendierea deșeurilor (periculoase și nepericuloase) pe sol

17.11.2018 Liebling județul Timiș exemplare moarte de căprior șacal fazan și coțofană
În cursul după amiezii de sâmbătă, 17.11.2018, comisarii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Timiș au efectuat un control, la solicitarea organelor de poliție IPJ Timiș - Secția 9, ca urmare a identificării de către aceștia a unor exemplare moarte de căprior, șacal, fazan și coțofană, suspectate că ar fi murit prin otrăvire. Comisarii GNM s-au deplasat, imediat, în teren, unde au constatat că pe terenurile agricole din extravilanul localităţii Liebling, cultivate cu rapiță de către SC AGRAR LIEBLING 2015 SRL, au fost aplicate produse de combatere a dăunătorilor, direct pe sol (peleți solizi de culoare rozalie și granule albastre) (vezi foto).  La fața locului, au fost identificate 3 cadavre de căprior, unul de șacal, 6 de fazan, respectiv 2 de coțofană, iar reprezentantul DSVSA Timiş a prelevat probe de la exemplarele de vânat care au murit pe terenurile agricole ale societății, urmând a fi prezentat buletinul de analiză.

În urma cercetărilor întreprinse de comisarii GNM, a reieşit faptul că societatea a aplicat manual raticid Ratt Killer (4000 kg) și moluscocid Axcella (2000 kg), pe o suprafaţă totală de aproximativ 50 ha (terenuri agricole şi spaţii din incinta fermei). Motivul invocat de reprezentanții societăţii a fost o invazie masivă de rozătoare și melci, atât în fermă cât și pe terenuri. O parte din aceste terenuri se suprapun, însă, cu fondul cinegetic 52 Jebel gestionat de AJVPS TIMIȘ.

Ancheta nu s-a oprit aici. Verificările efectuate de comisarii GNM CJ Timiș, împreună cu reprezentanții IPJ Timiș, au continuat, în data de 17.11.2018, în incinta fermei din Liebling, unde echipa de control a constatat că angajaţii societăţii incendiau deșeuri amestecate (menajere, reciclabile, ambalaje de la produse de combatere dăunători și fitosanitare, filtre de ulei, etc).

În urma acestui control, operatorul economic a fost sancţionat cu amendă contravențională în valoare de 40.000 lei pentru incendierea deșeurilor (periculoase și nepericuloase) pe sol, într-o groapă din incinta fermei, și au fost dispuse măsuri de remediere cu termene de realizare:
- Interzicerea aplicării de produse chimice pentru combaterea dăunătorilor, pe terenurile agricole, fără respectarea prescripțiilor tehnice din fișa cu date de securitate a produsului. Luarea măsurilor tehnice de eliminare a riscurilor privind apariția mortalităţii la specii de animale sălbatice, pe terenurile ocupate de culturi rapiță, pe care au fost aplicate produsele raticid și moluscocid.
- Încheierea unui contract de valorificare și eliminare a deșeurilor menajere și asimilabile generate de societate la punctul de lucru, cu operatorul de salubritate local.
- Gestionarea deșeurilor, conform cerinţelor Legii 211/2011 prin societăți specializate autorizate.
Totodată, a fost interzisă incendirea deșeurilor de orice tip.