Garda Națională de Mediu pusă pe avarie, fără comisar general!
Fără un comisar general, doar cu doi adjuncți, un silvicultor și un politician, Garda Națională de Mediu acum, când ar trebui să fie mai proactivă ca niciodată, funcționează dezorganizat, în regim de avarie. Din păcate, instituția publică care ar putea amenda pe bandă rulantă lipsa colectării sortate, aruncarea deșeurilor peste tot în natură și pe la colțuri de stradă și pentru arderea gunoaielor pe șantiere și în gospodării, este mai tot timpul în degringoladă. Fără o echipă de conducere cu specialiști și activiști de mediu, GNM se află în bătaia vântului politic, este adesea prinsă la mijloc în gâlceava partidelor politice și face angajări cel puțin curioase în posturile cheie. Pe scurt, aceasta este radiografia instituției care ar trebui să fie spaima tuturor poluatorilor.

Indiferent cine ocupă funcția de Ministru al Mediului, și indiferent din ce partid provine, acesta trebuie să înțeleagă că așa, cu batjocură la adresa uneia dintre cele mai importante instituții publice care poate proteja natura, NU se mai poate! Lăsați specialiștii adevărați, care iubesc natura, să iasă în față. Creați cadrul legal adecvat pentru a forma echipe de conducere și echipe de comisari bine pregătiți, care suferă și se revoltă atunci când văd cum își bat joc unii și alții de mediul înconjurător. Și terminați odată pentru totdeauna cu nepotismul politic sau de altă natură, prin care tot felul de neprofesioniști ajung să ocupe funcții în cadrul GNM!

Fără muncă de teren zilnică, în trei schimburi, fără o echipă de conducere formată din profesioniști și fără comisari bine pregătiți și determinați să pună capăt tuturor dezastrelor ecologice și bătăilor de joc la adresa naturii, Garda Națională de Mediu va rămâne la fel de neputincioasă, ca în cele mai multe cazuri de până acum, și România va continua să devină o țară a gunoaielor, atât la propriu cât și la figurat!

Deocamdată, după ce Ministrul Mediului, domnul Costel Alexe, a demis-o pe doamna Gabriela Dorojan din funcția de Comisar general al GNM, actuala conducere este formată dintr-un politician, Marius Octavian POPA, zis și „Popicu”, și un silvicultor, Adrian Haralambie BIDU. Asta reiese din ce ni se prezintă astăzi pe site-ul oficial gnm.ro. Un site demodat, adesea neactualizat la timp, cu multă polologhie și fără prea multă substanță. Cumva exact așa cum se resimte activitatea GNM în teren. Multă birocrație fără substanță, fapte puține și în cele mai multe situații măsuri prea firave în raport cu gravitatea problemelor de mediu comise de netrebnici.

Ambii comisari generali adjuncți, persoane controversate care apar în diferite scandaluri politice relatate de presa națională și locală

"Luna viitoare, „Popicu” renunță la conducerea ALDE Tulcea!" scria realitatea.ro pe 21 octombrie 2019 despre comisarul general adjunct al GNM, Marius Octavian POPA. Dacă ne uităm și pe CV-ului lui Nea „Popicu” nu găsim nimic WOW, nimic convingător, nimic care să demonstreze că avem de-a face cu un specialist care să merite această funcție. Doar o "varză" politico - administrativă!
CV comisar general adjunct gnm Marius Octavian POPA
Celălalt comisar general adjunct al GNM, domnul Adrian Haralambie BIDU, silvicultor de meserie, lucru care nu ajută prea mult în activitatea GNM, apare în presă cu un alt scandal (probabil una dintre "condițiile" pentru a prinde un post în această instituție publică, "cârligul", nu CV-ul):

"Scandal uriaș la Garda Naţională de Mediu. Jupânul din Suceava al Graţielei Gavrilescu, numit comisar general adjunct. La propunerea ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, premierul Ludovic Orban l-a numit, joi, pe Adrian Haralambie Bidu (foto, în stânga Graţielei Gavrilescu) în funcţia de comisar general adjunct la Garda Națională de Mediu." scrie puterea.ro.

Dacă activitatea GNM ar fi una exemplară, vizibilă tuturor cetățenilor, din toate colțurile țării, probabil că știrile acestea despre pamfletul politic nu ar conta prea mult.

CV comisar general adjunct gnm Adrian Haralambie BIDU

De ce nu lucrează Garda Națională de Mediu non stop?! Zi și noapte, trebuie să fie peste tot!

O reorganizare din temelii a Gărzii Naționale de Mediu este absolut necesară! În momentul de față, GNM este de cele mai multe ori NEPUTINCIOASĂ în fața unor probleme precum:

× gunoaie aruncate ILEGAL. România a devenit "Țara Gunoaielor", sunt aruncate chiar peste tot. Fără frică, fără jenă, pentru că autoritățile statului, în această privință, nu există;
× gunoaie arse ilegal pe șantiere, în gospodării, la marginea drumurilor, pe câmp și oriunde vor românii ignoranți pentru că nimeni nu-i trage la răspundere;
x aproape niciun șantier mai mic (în special cele în regie proprie) NU are containere speciale pentru sortarea deșeurilor. Polistirenul, plasticul și alte materiale inflamabile sunt arse la fața locului. Restul sunt aruncate ilegal în natură;
x lipsa unor servicii de salubrizare în foarte multe zone rurale;
x deșeuri municipale nesortate în majoritatea localităților;
× fose "septice" fără "fund" în foarte multe gospodării care infestează pânza freatică;
x ape reziduale deversate ilegal pe lângă majoritatea așezămintelor și zonelor industriale de pe marginea lacurilor și râurilor;
x incendierea ilegală a miriștilor peste tot în țară.

Asta-i realitatea din teren care din birourile GNM sau din cabinetul de ministru NU se vede! TREBUIE gândit și semnat de URGENȚĂ un protocol de colaborare pentru un plan de acțiune comună între o Gardă Națională de Mediu reorganizată pentru a fi eficientă în teren și Poliția Română, ISU și DSP. Amenzi drastice, aplicate pe loc. Tragerea la răspundere în instanță și supraveghere non-stop în teren. Dacă nu se întâmplă aceste lucruri, totul rămâne la nivel de "pamflet politic" cu poluare peste tot ca singurul "rezultat" vizibil al funcționarilor publici ce se perindă pe la conducerea Ministerului Mediului și al GNM.