GNM "dă de pământ" cu PMB și o pune la treabă să-și strângă gunoaiele din propria ogradă
În data de 05 martie 2020 am publicat pe site-ul nostru articolul intitulat "Focar de infecție și depozit ilegal de deșeuri în "curtea" Ministerului Energiei, la doi pași de Primăria Sectorului 6" și am transmis și o sesizare oficială către Ministerul Mediului, Garda Națională de Mediu și către Primăria Municipiului București.
Deși situația depozitului ilegal de deșeuri situat pe Calea Plevnei undeva între numerele 137 și 139 fusese deja prezentată în spațiul public, atât pe site-ul nostru cât și pe Facebook, și a fost adusă și în mod direct în atenția PMB la adresele de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. și Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., în aceiași zi, Direcţia Relaţii cu Publicul și Registratură - PMB în loc să se sesizeze sau să se autosesizeze (fiind o sesizare, NU o petiție) s-a grăbit să ne dea un răspuns rușinos și să claseze sesizarea. Cu alte cuvinte, dacă nu intervenea Garda Națională de Mediu, Primăria Sectorului 6 și URBAN SA, în ciuda faptului că i s-a pus situația "sub nas", PMB s-a ascuns în spatele unor tertipuri pentru a se face că nu vede, nu aude problema deșeurilor depozitate ilegal și a factorului de risc pentru sănătatea publică. Indiferent cine și cum sesizează o problemă legată de mediu și sănătate publică, autoritățile publice, în cazul de față Primăria Municipiului București, TREBUIE să intervină de urgență ca să remedieze situația, dacă le pasă. Cu atât mai mult, cât dovezile apar în spațiul public și sunt foarte clare, cu toate datele necesare pentru a se interveni. Considerăm abordarea PMB jenantă, iar acea persoană din cadrul Direcția Relații cu Publicul și Registratură - PMB care a refuzat să transmită informațiile primite mai departe pentru a se interveni rapid la remedierea situației, invocând niște scuze penibile, ar trebui "să zboare" urgent "la mătură".

Atunci când am prezentat situația pe site-ul nostru am crezut, conform spuselor cititorilor noștri din zonă care ne-au trimis imaginile, că terenul pe care sunt depozitate ilegal deșeuri aparține Ministerului Energiei. După ce comisarii GNM s-au deplasat în teren și au intervenit alături de reprezentanții Primăriei Sectorului 6 și cei de la URBAN SA, terenul aflat chiar în spatele Ministerului Energiei a fost identificat ca aparținând domeniului public al Municipiului București. URBAN SA a curățat zona a doua zi după ce am formulat sesizarea. Nu știm dacă era datoria dânșilor sau nu, probabil că nu, având în vedere că acest operator de salubrizare deservește Sectorul 6.

Acum, după ce comisarii GNM și reprezentații PS6 au identificat Primăria Municipiului București ca fiind deținătorul terenului respectiv, ne cerem scuze față de reprezentanții Ministerului Energiei pentru confuzia făcută.

Câteva lucruri merită a fi reținute ca o concluzie a acestor evenimente:
  1. Comisarii Gărzii Naționale de Mediu din București s-au deplasat la fața locului în aceiași zi în care neregulile au fost semnalate în spațiul public și au luat în lucru a doua zi sesizarea pe care le-am transmis-o și pe cale oficială și cere ulterior PMB să curețe zona;
  2. Reprezentanții Primăriei Sectorului 6 și-au oferit imediat sprijinul și au identificat proprietarul terenului;
  3. Două zile mai târziu URBAN SA salubrizează zona;
  4. Primăria Municipiului București, primește în același timp ca și GNM toate informațiile și, deși este Primăria Municipiului București deținătorul terenului respectiv, în loc să se autosesizeze pentru a acționa proactiv ca să își facă curat în propria, se folosește de tertipuri ca să claseze "petiția".
Practic avem 3 instituții publice implicate în rezolvarea acestei situații, cea vinovată (PMB) se "fofilează", celelalte două o pun la treabă și un operator de salubrizare le face curat deși problema nu e la ei în ogradă. Suntem noi "răi" sau sunt angajații PMB incompetenți sau de rea credință în această situație?!

Răspunsul oficial GNM

 GNM da de pamant cu PMB si o pune la treaba raspuns GNM

Răspunsul jenant primit din partea PMB

Bună ziua,

Vă facem cunoscut că, potrivit prevederilor art. 7 din OG nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, cu modificările şi completările ulterioare: “Petiţiile anonime sau în cele în care nu sunt trecute datele de identificare a petiţionarului nu se iau în considerare şi se clasează”.

Având în vedere cele menţionate, vă rugăm să retransmiteţi petiţia completată cu datele dumneavoastră de identificare, respectiv: nume, prenume, adresă de domiciliu/reşedinţă, urmând ca, după transmiterea acestora, să vă comunicăm numărul de înregistrare.

Cu stimă,
Direcţia Relaţii cu Publicul şi Registratură - PMB

GNM da de pamant cu PMB si o pune la treaba raspuns PMB