Așa m-am implicat voluntar și am reușit să aduc containere de colectare baterii uzate de la ECOTIC în fiecare scară de bloc din Greenfield
M-am implicat voluntar, și în 2018 am reușit să aduc containere de colectare pentru baterii uzate de la ECOTIC la fiecare scară de bloc, pentru cei peste 4500 de locuitori din cartierul Greenfield, pentru că știu că o baterie poate polua cu substanțe deosebit de toxice apa și solul până la 50 de ani.

Pe scurt, pentru a duce la bun final această inițiativă, a trebuit să am un schimb de circa 54 de email-uri cu cei de la Ecotic, mai multe discuții telefonice, să insist, să trec uneori peste abordarea mai delăsătoare a unora dintre angajații acestei organizații, să insist (din nou) și să discut atât pe grupul "Comunitatea Greenfield", cât și în privat, cu rezidenții cartierului. Surprinzător de plăcută a fost reacția pozitivă și deschiderea pe care sute de locuitori din Greenfield și administrația au avut-o pentru a reuși amplasarea recipientelor speciale de colectare baterii și electronice mici uzate în fiecare scară de bloc, la biroul administrativ și la magazinul local Green Market.

Green Market anunt posibilitate aducere recipiente ecotic in greenfield  Bloc 8 A Sebi Tontea

Ulterior s-a organizat și o campanie de colectare DEEE (echipamentele electrice precum frigider, masina de spălat, televizor, computere, telefoane mobile, radio-casetofoane, camere video, cuptoare cu microunde, etc.) ca urmare a acestei inițiative.

Campanie de colectare DEEE organizată împreună cu ECOTIC în cartierul Greenfield 2018
Campanie 2018 de colectare DEEE organizată împreună cu ECOTIC în cartierul GreenfielD

De ce sunt bateriile uzate unele dintre cele mai poluante și periculoase deșeuri

După ce se consumă bateriile, continuă să producă reacții chimice care formează oxizi metalici toxici pentru organismele vii. Metalele conținute de baterii pot provoca alergii, sterilitate, pierderi de memorie, boli de inimă, cancer, și alte boli extrem de grave. Atunci când solul și apa sunt contaminate, aceste substanțe ajung în corpul plantelor și animalelor, acumulându-se de-a lungul lanțurilor trofice. În urma consumului de către om a acestor plante și animale, se produc intoxicații care afectează ireversibil sănătatea.

Mercurul este cea mai periculoasă substanță folosită la fabricarea bateriilor. În contact cu apa, formează compusul cancerigen metil-mercur care afectează grav sistemul nervos și rinichii. O baterie de tip pastilă care conține mercur poate polua 500 de litri de apă sau un metru pătrat de sol pe o perioadă de 50 de ani.

Plumbul reprezintă o altă substanța periculoasă care afectează sistemul nervos și aparatele excretor și reproducător, și dacă este ars poate fi transportat pe distante foarte mari de vânt.

Nichelul afectează pielea dacă intră în contact direct cu aceasta, în plus, odată eliberat în aer și aspirat, produce inflamarea căilor respiratorii și cancer la plămâni.
Cadmiul este o altă substanța cancerigenă, ce produce leziuni grave dacă este ingerată sau inhalată.

Litiul afectează grav sistemul nervos, rinichii, căile respiratorii și inima celor intoxicați cu această substanță.

ECOTIC este prima organizație a producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice (EEE) din România, fondată în anul 2006 cu scopul de a aduce mai multă eficiență și omogenitate în îndeplinirea responsabilităților de mediu ale acestora.