Comunitatea Batoș (Mureş): elevi, profesori, localnici, două luni de muncă voluntară, 25.260 de PET-uri reciclate și 4 sate mai curate
Din momentul în care a spus "prezent" campaniei noastre "Natura fără 1 milion de PET-uri", doamna Prof. Înv. Primar Irina Nagy de la Școala Gimnazială Batoș, din județul Mureş a făcut minuni în localitatea pe care o reprezintă cu noblețe. Implicarea elevilor, profesorilor, autorităților locale, grupului local de voluntari și a  altor localnici, dar și sprijinul acordat benevol de către anumiți antreprenori locali, au "zdruncinat", în sens bun, comunitatea de doar 4223 de suflete.

Munca voluntară depusă de aceștia timp de două luni, a demonstrat pe deoparte cât de multe deșeuri se generează, chiar și în sate mici unde puțin s-ar aștepta să se consume atât de multe PET-uri, iar pe de altă parte că se poate și altfel, cu grijă față de natură, cu implicare civică, totul pentru o comunitate curată și mai sănătoasă. Este un exemplu demn de urmat pe care ne dorim din tot sufletul să-l vedem replicat la nivelul tuturor comunelor și satelor din România. Ce frumos s-ar transforma România, aproape peste noapte, nu-i așa?!
35
În continuare vă prezentăm raportul impresionant al campaniei întocmit de către doamna Prof. Înv. Primar Irina Nagy, coordonator local la Batoș

Campania a pornit la inițiativa grupului "România Ecologică" și a prins contur în jurul datei de 15 martie și s-au vizat  în principal următoarele obiective:
a) Colectarea de PET-uri, separat de alte deșeuri;
b) Ecologizarea unor zone afectate de poluarea cu deșeuri din comunitatea Batoș,
c) Formarea unor obiceiuri mai sănătoase și prietenoase cu mediul.

Durata campaniei a fost de două luni (15 martie -15 mai 2021)
Grupuri țintă : comunitatea școlară și comunitatea locală

Parteneri:
a) Inițiali : Școala Gimnazială Batoș, Comunitatea "România Ecologică", Primăria Batoș și grupul Voluntari Pentru Batoș;
b) S-au alăturat pe parcurs : Capace cu suflet;
c) Sponsori care au ajutat : Amb Wine Company și Magazinul Meșterului

În data de 29 martie, cu acest proiect, școala a fost înscrisă la concursul ECOPROVOCAREA JUNIOR care presupune implicarea în activități ecologice prin care alături de PET-uri sunt reciclate și alte deșeuri de tip DEEE SAU baterii. Concursul se va încheia la 31 mai 2021, iar rezultatele finale vor fi afișate până în 11 iunie 2021.

Această campanie a fost o adevărată provocare deoarece a implicat mulți parteneri, multe activități desfășurate pe un teritoriu destul de extins. Pe parcursul ei au fost ecologizate cu ajutorul membrilor grupului Voluntari Pentru Batoș următoarele zone:
          1) O parte din valea pârâului Luț;
          2) Cimitirul Ortodox, Catolic și Reformat;
          3) Pășunea Blăgoaia;
          4) Zona Ciurgău și malul Luțului;
          5) Șanțurile, porțiuni de pășune și din hotarul satului Goreni.
Ecologizările întreprinse de voluntarii comunității noastre au scutit natura de poluarea cu 3564 PET-uri.

În paralel s-a desfășurat o campanie de colectare separată a PET-urilor în cele 4 structuri ale școlii Gimnaziale Batoș (Dedrad,Goreni,Batoș,Uila)
  1)Prima livrare a avut loc pe data de 16 aprilie 2021, constând în 13.241 PET-uri (448 kg);
  2)Ultima livrare a avut loc pe data de 24 mai 2021,constând în 12.019 PET-uri (440 kg);
În medie, a însemnat câte 28,44 PET-uri la fiecare kilogram de plastic trimis la reciclare. Iar capacele au fost colectate separat și grupate pe culori pentru a fi donate și valorificate în scop umanitar de asociația Capace cu Suflet (43,5 kg de capace ).

Acum, la finalul proiectului, ne dorim să continuăm colectarea separată a plasticului. Pentru asta suntem în discuții cu un centru de colectare în vederea stabilirii unei zile din fiecare lună în care să fie ridicat acest tip de deșeu . De eventualele fonduri care izvorăsc dintr-o  astfel de acțiune  ar urma să beneficieze asociația școlii "Batoș Educație Pentru Batoș". Astfel vom putea continua să exersăm obiceiurile bune însușite pe parcursul campaniei "Natura fără 1 milion de PET-uri".

Pe această cale, în calitate de coordonator al proiectului, doresc să mulțumesc tuturor celor care s-au implicat activ în campanie, celor care au promovat acțiunile noastre și care le-au făcut vizibile pentru a oferi exemple de urmat, celor care au făcut donații de materiale fără de care ar fi fost mult mai greu, dar mai ales copiilor și voluntarilor. Ei sunt adevărații eroi, cei care au înțeles că trebuie să acționăm dacă vrem  să evoluăm, să ne schimbăm, să trăim mai sănătos împreună. Respect și ne vedem curând la alte acțiuni, deoarece drumul nostru nu se oprește aici!

Prof. Înv. Primar Irina Nagy
Școala Gimnazială Batoș