În doar 24 de ore de la lansare peste 2600 au semnat petiția "Fără pungi din plastic în supermarketurile MEGA IMAGE din România".
În doar 24 de ore de la lansare, peste 2600 de cetățeni care au înțeles că poluarea cu punci din plastic de unică folosință este o problema de mediu care ne privește pe toți, au semnat petiția "Fără pungi din plastic în supermarketurile MEGA IMAGE din România". Pe lângă sutele de motive legate de protejarea mediului înconjurător și a sănătății publice, solicitarea din partea societății civile către conducerea lanțului de supermarketuri MEGA IMAGE se bazează și pe faptul că acest retailer face parte din grupul Delhaize care a dat startul unor măsuri remarcabile, precum eliminarea pungilor din plastic disponibile la raioanele de legume și fructe în cadrul magazinelor din Belgia.
În doar 24 de ore de la lansare peste 2600 de cetățeni care au înțeles că poluarea cu punci din plastic de unică folosință este o problema de mediu care ne privește pe toți, au semnat petiția "Fără pungi din plastic în supermarketurile MEGA IMAGE din România".
Delhaize a înlocuit ambalajele din plastic de unică folosință cu ambalaje reutilizabile din bumbac și ambalaje compostabile din hârtie FSC, având în plan ca până în 2021 grupul să devină carbon neutru, renunțând la 80% dintre toate ambalajele din plastic în care își comercializează produsele. Practic, prin inițierea acestei petiții, societatea civilă din România îi cere conducerii MEGA IMAGE să adopte de urgență aceleași măsuri benefice naturii și sănătății publice și în România, cu speranța că și celelalte mari lanțuri de magazine le vor urma exemplul.

Tu ai semnat?
Petiția "Fără pungi"poate fi semnată online (click aici) și conține următorul mesaj:

Către: Conducerea lanțului de magazine Mega Image România și Grupul Delhaize
Fără pungi din plastic în supermarketurile Mega Image din România

Grupul Delhaize, din care fac parte și supermarket-urile Mega Image, a eliminat pungile din plastic disponibile la raioanele de legume și fructe în cadrul magazinelor din Belgia, cu scopul de a reduce amprenta de plastic și de carbon a grupului.

Astfel, locul ambalajelor de unică folosință din plastic a fost luat de ambalaje reutilizabile din bumbac și ambalaje compostabile din hârtie FSC. Mai mult, grupul își propune să devină carbon neutru până în 2021, renunțând la 80% dintre toate ambalajele din plastic în care își comercializează produsele.

Dorim ca aceleași măsuri, care au ca scop diminuarea deșeurilor din plastic, să fie luate și în cadrul supermarket-urilor din România, cu atât mai mult cu cât reciclarea în România are rate mult mai scăzute decât în Belgia.

Dorim ca, la fel ca în Belgia, conducerea Mega Image să îi încurajeze și susțină pe consumatorii eco-conștienți care folosesc ambalaje reutilizabile și să ofere posibilitatea de a face cumpărături fără plastic tuturor clienților lor.

De asemenea, dorim ca, la fel ca în magazinele din Belgia, consumatorii să aibă posibilitatea de a-și achiziționa sucuri proaspete sau alte alimente direct în recipientele proprii, fără a produce extra ambalaje de unică folosință (PET-uri, caserole, etc.).

De ce este important?

1. Plasticul are un impact negativ major asupra mediului înconjurător și este unul dintre principalii factori care cauzează schimbările climatice, din ce în ce mai vizibile și în România.

2. Plasticul afectează negativ sănătatea consumatorului, provocând alergii, dezechilibre hormonale, sterilitate și cancer.

3. Plasticul afectează negativ natura și viețuitoarele sale. Milioane de animale mor anual din cauza poluării cu plastic. Conform documentului “Strategia Honolulu”, efectele negative ale plasticului asupra naturii se referă la încurcarea și prinderea animalelor, ingestia de plastic confundat cu hrană, distrugerea habitatului, introducerea și răspândirea speciilor invazive, contaminarea apelor, solului și aerului cu substanțe chimice toxice cu efecte devastatoare asupra lanțului trofic și al sănătății oamenilor.

4. Plasticul afectează negativ economia și comunitatea. Deșeurile din plastic reprezintă 90% din totalul deșeurilor marine. Impactul lor negativ afectează pescuitul (diminuarea cantității de pește prins, probleme de navigație, calitatea acvaculturii), turismul (degradarea aspectului plajelor și al apelor mai puțin adânci), industria fructelor de mare (niveluri sporite de poluare ale mărilor și oceanelor sunt asociate cu producția toxică de fructe de mare) duc la creșterea cheltuielilor administrațiilor locale, afectează bunăstarea și sănătatea comunităților din zonele litorale și au efecte diverse și numeroase asupra sănătății oamenilor.

5. 40% din plasticul nou produs se folosește pentru a fabrica ambalaje de unică folosință, majoritatea fiind nereciclabile și ajungând în gropi de gunoi, în incineratoare sau în natură.

6. În 2017, aproximativ 12% din consumul global de petrol a avut ca destinație industria petrochimică, mai exact fabricarea plasticului. Și în mod îngrijorător, industria plasticului anunță o creștere de 33% în următorii 4 ani.

7. Există 7 categorii de plastic, cu 6 categorii care conțin un singur tip de plastic, și categoria 7 care conține peste 20 de tipuri de plastic și care include și bioplasticul. Nu toate tipurile de plastic sunt reciclabile. În România se reciclează cantități extrem de mici (sub 20%) din aproximativ 5 tipuri de plastic dintre cele reciclabile. Cele nereciclabile (ambalaje compozite, tipuri noi de plastic, bioplastic, PS, etc.) ajung la groapa de gunoi, în incineratoare sau în natură, unde continuă să polueze apa, aerul și solul.

8. România produce anual circa 8 milioane de tone de deșeuri. Peste 90% dintre deșeurile produse NU sunt reciclate și ajung direct la gropile de gunoi, în apele curgătoare și în alte zone din natură adesea puțin vizibile cetățeanului.

Avem nevoie de o voce puternică pentru a implementa acest sistem. Astfel, facem apel la alte ONG-uri, asociații, organizații și cetățeni eco-conștienți să ni se alăture și împreună să realizam scopul principal al acestei petiții - colectarea a 1.000.000 de semnături.

Această petiție este o inițiativă civică a Asociației "Natura Fără Plastic", la care s-a alăturat Asociația "Sustainable Lifestyle" și inițiativa “Clujul Sustenabil” și este susținută de comunitatea “România Ecologică”.

Surse