Primul pas mic, către un obiectiv mare: Natura fără 1 milion de PET-uri
În prima zi după ce am dat startul campaniei "Natura fără 1 milion de PET-uri" am ieșit o oră la plimbare în natură și am strâns primele PET-uri cu care începem numărătoarea până la atingerea principalului obiectiv: 1 milion de PET-uri adunate din natură, care să fie pe cât posibil reciclate.

Concluziile acțiunii de astăzi:

  • 31 de PET-uri adunate;
  • 54 de capace adunate;
  • Cel puțin 60% dintre PET-urile adunate în această zi ar trebui să poată fi reciclate. Le-am predat la un punct de colectare dar o parte rămân sub semnul întrebării, pentru că erau destul de murdare;
  • Poluatorul zilei este greu de identificat ca și brand, însă putem spune că îmbuteliatorii de apă la PET ocupă locul 1 ca poluatori ai acestei acțiuni.

Capacele PET-urilor aruncate în natură, un dezastru ireversibil!

Dacă veți urmări cu atenție, veți observa că aproximativ jumătate din PET-urile pe care le adunați din natură nu mai au capace. Fie pentru că au fost aruncate înainte, fie că se desprind ulterior și nu se mai pot găsi sau observa ușor la acțiunile de ecologizare. Este o poluare cu plastic ireversibilă în cele mai multe situații, pentru că cea mai mare parte nu vor mai fi niciodată recuperate din mediul înconjurător. Vor rămâne acolo mii de ani și se vor fragmenta în particule din ce în cea mai mici, numite microplastic. Vor elibera substanțe toxice în mediul înconjurător și vor ajunge în aer, în sol, în apă, în țesuturile animalelor și în hrana oamenilor.

Fructele și legumele obișnuite precum morcovii, salatele și merele sunt contaminate cu mici particule de plastic și ar trebui să fie un motiv de „îngrijorare considerabilă” în rândul experților în sănătate publică, spun oamenii de știință. (inews.co.uk, 26 iunie 2020)

Drept urmare ne-am propus să fim foarte atenți la fiecare acțiune de adunat PET-uri, pentru a repera și recupera cât mai multe capace. Astăzi a fost o zi mai norocoasă, pentru că am avut o "recoltă" bogată de capace. De obicei nu le găsim atât de repede. Legat de reciclabilitatea acestora, știm că este destul de mare, probabil că 100% dacă sunt înmuiate într-un vas cu apă timp de câteva zile înainte de predarea lor la centrul de colectare sau la firma care ridică reciclabilele. Dacă sunt curate (fără pământ, nisip, uleiuri etc.) se reciclează.

Așadar, dacă dorești să participi la campania "Natura fără 1 milion de PET-uri", te rugăm să parcurgi cei 3 pași simpli enumerați aici: https://www.romaniaecologica.ro/initiative/incepem-campania-natura-fara-1-milion-de-pet-uri-participa-si-tu#participare

În galeria foto de mai jos puteți vedea cum arăta în natură fiecare PET pe care l-am adunat astăzi. Este dezolant faptul că din cauza oamenilor lipsiți de bun simț, a igoranței corporațiilor și a indolenței autorităților natura se transformă într-o mare "pubelă de gunoi", fiind invadată de deșeurile care au ajuns să fie parte din "peisaj".