Școala Gimnazială Batoș din județul Mureş spune prezent și se alătură campaniei Natura fără 1 milion de PET-uri
Elevii, profesorii și grupul civic local au adunat 1496 de PET-uri din natură în prima lor săptămână de participare la campania "Natura fără 1 milion de PET-uri". Proiectul, demarat de Școala Gimnazială Batoș, este unul mai amplu și are ca principale obiective mai multe aspecte care țin atât de educația ecologică a copiilor, cât și de implicarea civică a membrilor comunității, într-o strânsă colaborare cu autoritățile publice locale, pentru a susține colectarea și reciclarea PET-urilor. Frumos! Doar așa se pot schimba cu adevărat lucrurile în bine.

Am fost invitați să le fim alături pe perioada de desfășurare a campaniei locale, între 15 martie și 15 mai 2021, în calitate de parteneri civici și am acceptat, cu mare onoare și bucurie.

"Am răspuns prezent la strigarea dumneavoastră referitoare la campania "Natura fără 1 milion de PET-uri". Prin urmare, întreaga comunitate a spus prezent, mai exact, școala, Primăria și chiar și societatea civilă (de la nivel local). Astfel am întocmit un proiect în care am cuprins atât elemente educative și cât elemente de implicare comunitară în activități ecologice de colectare. Menționăm că ideea ni se pare grozavă și vă mulțumim pentru asta. Deoarece, din fericire, la noi nu se găsesc foarte multe PET-uri în natură ne-am hotărât să colectăm separat timp de 2 luni ca să vedem la ce număr ajungem. Campania noastră locală este bine organizată și ne-am descurca și singuri, dar am prefera dacă se poate, să păstrăm legătura cu dumneavoastră pentru a valorifica statistica noastră de final și pentru a da un exemplu, cred. Suntem curioși cât se colectează dacă lumea e responsabilizată. Cu stimă, Irina Nagy, profesor învățământul primar la Școala Gimnazială Batoș, județul Mureș."
Obiectivele pe care organizatorii proiectului în plan local și le-au propus sunt:
  • Dezvoltarea capacităţii de cunoaştere şi înţelegere a mediului, precum şi stimularea curiozităţii pentru investigarea acestuia;
  • Utilizarea unui limbaj adecvat pentru prezentarea unor fenomene din mediu;
  • Formarea şi exersarea unor deprinderi de îngrijire şi ocrotire a mediului, în vederea educării unei atitudini pozitive faţă de acesta;
  • Formarea şi dezvoltarea unui set de valori şi sentimente specifice unei conduite civice cu valenţe ecologiste;
  • Dezvoltarea conştiinţei şi responsabilităţii faţă de mediu ca întreg şi faţă de problemele acestuia;
  • Cultivarea dorinţei de a se implica activ, colaborând cu alţii pentru rezolvarea problemelor de mediu, în general, și pentru colectarea separată a deșeurilor reciclabile, în special.

În prima săptămână de acțiune, elevii împreună cu profesorii de la Școala Gimnazială Batoș au colectat 1339 de PET-uri din școli.
Irina Nagy"Am împânzit satele cu afișe. Copiii colectează și de la vecini, de prin șanțuri, de pe malul pârâului Luț, suntem harnici. E grozav entuziasmul lor! În ceea ce privește mărcile ce apar pe PET-uri, la noi predomină cele de la berea Neumarkt." ne-a mai comunicat doamna profesor Irina Nagy, inițiatorul proiectului în plan local.
Copiii de la grădiniță și-au notat pe un panou special primele rezultate obținute prin participarea lor la campania "Natura fără 1 milion de PET-uri".

Reprezentanții grupul civic Voluntari pentru Batoș au ieșit în teren pe 19 martie și au completat totalul de PET-uri colectate în școli, în prima săptămână de campanie, cu încă 157 de bucăți recuperate din natură, în special de pe malul pârâului Luț. Vremea rece nu le-a stat în cale.