Dacă ministrul mediului Mircea Fechet va face jocul poluatorilor, vom avea fentare, nu reciclare prin garanție - returnare!

În sfârșit, după ani de zile de bețe în roate băgate de către poluatorii proiectului legislativ prin care se dorește introducerea unei garanții de 50 de bani pentru fiecare PET, doză și sticlă în care se comercializează băuturile, Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică proiectul de lege privind sistemul de garanție - returnare.

Acum, pe ultima sută de metri, renumite companii multinaționale (producători și comercianți), mari poluatoare cu ambalaje de unică folosință, încearcă din nou să facă tot felul de jocuri de culise ca să influențeze voința politică și modul în care Ministrul Mediului Mircea Fechet (foto - sursa facebook.com/mirceafechet) va parafa forma finală a hotărârii de guvern, prin care sistemul de garanție - returnare va fi implementat.

Dar dacă se va face așa cum vrea "pipoțica" unor poluatori, sistemul de garanție - returnare va fi un eșec în ceea ce privește refolosirea și reciclarea recipientelor în care se comercializează băuturile. Este obligatoriu ca actualul guvern să accepte TOATE amendamentele venite din partea specialiștilor din cadrul ONG-urilor INDEPENDENTE ce vin cu know-how bazat pe practica țărilor occidentale, care au introdus garanția pe ambalaje de ani de zile și au ajuns la o rată de reciclare de peste 90%. 


UE vrea să reciclăm! Peste 90% dintre români sunt de acord cu introducerea acestei garanții și se așteaptă să vadă cum se curăță țara de PET-urile, dozele și sticlele aruncate peste tot. Ministrul Mediului Mircea Fechet NU are voie să cadă în capcanele poluatorilor, care ne demonstrează de ani de zile că nu dau (nici măcar) 2 bani pe protecția mediului înconjurător. 

Deci nu, nu aveți voie domnule ministru să dezamăgiți, niciun pic! Și cea mai bună cale de a vă asigura că nu dați greș și că nu faceți jocul murdar al poluatorilor, este să țineți cont la virgulă de propunerile pe care le primiți din partea specialiștilor de bună credință care fac parte din ONG-uri independente. Așadar, redăm mai jos comunicatul Zero Waste România susținut de 16 ONG-uri naționale și internaționale. Nu veți avea nicio scuză plauzibilă dacă dați greș!

comunicat Zero Waste Romania
Proiectul de lege privind sistemul garanție - returnare, platformă solidă pentru dezvoltarea reciclării în România. E nevoie de mai multe prevederi care să încurajeze reutilizarea

Zero Waste România salută lansarea în dezbatere publică a proiectului de Hotărâre de Guvern privind implementarea sistemului de garanţie-returnare (SGR) pentru ambalaje primare nereutilizabile, prin care consumatorii pot returna în magazine recipientele de băuturi cu volum între 0,1 și 3 litri inclusiv.

Am analizat propunerea legislativă și constatăm că au fost luate în considerare mare parte dintre cele 12 principii recomandate pentru o legiferare eficientă a SGR, enunțate în documentul de poziție comună a Zero Waste România, Reloop Platform, Zero Waste Europe, European Environmental Bureau, Bankwatch România, Asociația Mai bine, Agent Green, Asociația SNK, Greenpeace România, Fundația Eco-Civica, Romania Green Building Council, Asociația Mă Educ, Asociația Ecoteca, Act for Tomorrow, Asociația România în Tranziție, Cultopedia și Pachamama Romania. Aceste măsuri vor asigura bunul mers al procesului, iar România se va alătura din 2022 statelor unde astfel de sisteme sunt funcționale și contribuie la colectarea recipientelor de băuturi, care altfel ar ajunge la groapa de gunoi sau aruncate în natură.

Potrivit Eurostat, în România rata de reciclare a deșeurilor municipale a fost de 11% în 2018, în scădere față de 2017. Implementarea sistemului garanție-returnare poate contribui la evitarea unei noi proceduri de infringement. În alte state, implementarea sistemului a condus la atingerea unor rate de colectare a deșeurilor de ambalaje chiar de peste 90%. Astfel, sistemul este un instrument dovedit de încurajare a comportamentului responsabil.

Care sunt punctele pozitive din propunerea legislativă?

Apreciem că proiectul de Hotărâre de Guvern oferă condițiile prealabile pentru înființarea unui operator de sistem centralizat, cu obligația de a organiza și finanța SGR, acționând într-o manieră non-profit. Un SGR centralizat, autofinanțat, autocontrolat și transparent garantează că toți producătorii vor fi conectați la o singură entitate care va îndeplini obligațiile de Responsabilitate Extinsă a Producătorilor cu privire la recipientele de băuturi vizate. De asemenea, garantează un flux unic, transparent, de transmitere a datelor raportate către autoritățile publice. În opinia noastră, obligațiile privind transparența ar trebui abordate chiar mai detaliat, spre exemplu prin publicarea online din oficiu a rapoartelor anuale.

De asemenea, considerăm oportună includerea în proiectul de hotărâre a cât mai multor tipuri de materiale de ambalaje și a unei game largi de produse, întrucât o sferă de aplicare cât mai cuprinzătoare garantează rezultatele de mediu dorite și eficiența din punct de vedere al costurilor sistemului.

Obligația producătorilor de a raporta cantitatea și numărul de recipiente de băuturi puse pe piață și colectate, nu per volum sau greutate, la fel ca marcarea cu un simbol reprezentativ, ușor de recunoscut de către consumator, și cu un cod de bare specific, vor asigura trasabilitatea tuturor ambalajelor ce fac obiectul SGR.

Salutare sunt și prevederile hotărârii cu privire la posibilitatea de a returna ambalajul la orice comerciant, fără condiția de a dovedi proveniența acestuia, și de a compensa comercianții obligați să ia înapoi ambalajele de băuturi, sub forma tarifului de gestionare.

Ce poate fi îmbunătățit în cadrul Hotărârii de Guvern?

Proiectul de HG urmează modelul altor acte normative din Europa în ceea ce privește stabilirea unor obiective minime de colectare în cadrul SGR, crescute gradual. Considerăm că țintele ambițioase de 75 % în primul an calendaristic de aplicare a sistemului, 80% în al doilea și 90% în al treilea an și ulterior, pentru toate tipurile de materiale de ambalaje sunt în măsură să contribuie la atingerea obligațiilor de reciclare ale României ca stat membru al Uniunii Europene. Cu toate că nivelul minim al obiectivelor de colectare este suficient de ridicat, observăm că nu se face nicio referire la calitatea materialelor ambalajelor introduse pe piață. Sistemul ar trebui să asigure gestionarea sustenabilă a resurselor prin ecodesign-ul ambalajului pentru reutilizarea sau reciclarea recipientelor de băuturi.

În acest sens, solicităm din nou Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) completarea legislației în vigoare și stabilirea unui obiectiv pe termen lung pentru ambalajele reutilizabile vândute de către comercianții cu amănuntul, de minimum 55% până în 2030. Susținem în continuare că obligațiile privind punerea pe piață a ambalajelor reutilizabile trebuie să se regăsească în proiectul de hotărâre ce reglementează SGR. Sunt necesare prevederi privind înființarea unei organizații de transfer de responsabilitate care să administreze un sistem de compensare centralizată pentru recipientele refolosibile. Experiența altor țări arată că operatorii de sisteme pentru recipiente de unică folosință și pentru cele refolosibile pot coopera și pot folosi la comun infrastructura de colectare, variantă mai accesibilă pentru consumatori și cu aplicabilitate la scară mai largă.