În atenția Ministerului Mediului: Sesizări NON - STOP pe WhatsApp pentru Garda de Mediu!
Stimate domnule Ministru Costel Alexe, vă solicităm public să faceți rapid (prin Ordin de Ministru) posibilă sesizarea NON - STOP a problemelor de mediu către Garda Națională de Mediu, printr-un număr de WhatsApp. Cetățenii trebuie să poată sesiza, NON - STOP problemele de poluare cu care se confruntă, sub garanția păstrării anonimatului, indiferent că e zi sau noapte.
Nu este greu! Tot ceea ce trebuie să faceți este să înființați un dispecerat special "GNM WhatsApp Alert NON - STOP" prin care câțiva angajați ai Ministerului Mediului, ce vor lucra în 3 schimburi, să preia sesizările cetățenilor transmise prin intermediul aplicației GRATUITE WhatsApp la numărul comunicat în acest scop. Oricine își poate instala WhatsApp pe telefon apoi se poate conecta extrem de ușor și simplu la un computer.

Avantajele implementării unui dispecerat  "GNM WhatsApp Alert NON - STOP" pot fi multiple:


  1. Puteți găsi imediat printre cei 5000 de angajați actuali ai Ministerului 5 - 6 persoane calificate și disponibile care să lucreze în 3 schimburi;
  2. WhatsApp pune la dispoziția utilizatorilor funcții gratuite de mesagerie și apelare rapide, simple și securizate, disponibile pe telefoane din întreaga lume;
  3. Personalul pe care îl veți desemna pentru a acoperi acest serviciu "GNM WhatsApp NON - STOP Alert" poate prelua și centraliza sesizările de oriunde: din sediul GNM, din sediul MM sau chiar de acasă;
  4. Pe lângă posibilitatea transmiterii unor imagini, fișiere video-audio, documente, mesaje text și efectuarea de apeluri vocale, aplicația gratuită WhatsApp oferă serviciul "share location". Asta înseamnă că, dacă un cetățean este martorul unor depozitări ilegale de deșeuri sau arderea unor miriști sau gunoaie, poate transmite live locul unde se întâmplă poluarea respectivă.
Domnule Ministru, de foarte multă vreme cetățenii români asistă neputincioși la tot felul de infracțiuni comise împotriva mediului înconjurător, tocmai pentru că Garda Națională de Mediu nu poate fi sesizată la timp (având program scurt). Nu ne putem baza pe vigilența Primarilor sau autorităților publice locale, pentru că în 99% din cazuri aceasta NU există. De aceea, România este repetentă la reciclare. De aceea, lacurile, câmpiile, pădurile, râurile, terenurile virane din orașe etc. au ajuns să fie batjocorite în fel și chip de netrebnici care nu au pic de frică și jenă față de lege. Trebuie să le oferiți cetățenilor acest serviciu, respectiv posibilitatea de a aduce la cunoștința GNM, printr-un sistem centralizat și controlat în cadrul Ministerului (astfel veți controla și nivelul de seriozitate și implicare al comisarilor), toate problemele de mediu și poluare pe care le constată în teritoriu, la care sunt martori sau care le afectează viața în mod direct.

Și ca să ne facem foarte bine înțeleși, vă rugăm să încercați și dvs. câteva exerciții de combatere a infracțiunilor de mediu:

Este ora 02:00 (noaptea), simțiți un miros puternic de deșeuri arse. Vă uitați pe fereastră și observați că la colțul străzii, niște muncitori de pe un șantier ard deșeurile ca să nu plătească pentru serviciile de salubrizare. Ce faceți? Cum îi opriți imediat? Cum îi opriți definitv? Desigur, dacă Ministerul Mediului v-ar pune la dispoziție serviciul "GNM WhatsApp NON - STOP Alert" care ar fi dublat de un protocol pentru intervenții de urgență (în urma sesizărilor primite prin intermediul WhatsApp) între MM/GNM - Poliția Română și ISU (Pompieri), ați găsi răspunsul pentru rezolvarea problemei.
Același scenariu se poate aplica și atunci când constatăm, sau suntem martorii, depozitării ilegale de deșeuri. Deversarea dejecțiilor din autospeciale pe câmp sau în albia râurilor și lista poate continua.

De asemenea, un serviciu similar puteți implementa și pentru sesizările tăierilor ilegale de pădure, pentru lipsa colectării sortate, pentru toaletarea inadecvată a arborilor etc. Este nevoie doar de puțină organizare și multă bunăvoință din partea Ministerului Mediului și a instituțiilor subordonate. Și, peste toate aceste avantaje, este atât de simplu de pus în practică încât serviciul "GNM WhatsApp NON - STOP Alert" ar putea deveni funcțional chiar de mâine. Ce vă oprește?! Toate detaliile despre aplicația WhatsApp le găsiți aici: whatsapp.com