Ministerul Mediului, condus de Grațiela Gavrilescu, aduce modificări ale legislației de mediu și forțează firmele private ca Sigurec să își restrângă activitatea de colectare și reciclare.

Încă odată statul român se dovedește incapabil să ia măsuri legislative care să sprijine eficient sectorul privat din domeniul reciclării. România este codașa Europei la reciclare și cu toate acestea, doamna ministru, politician și inginer petrochimist de meserie, reușește prin modificările recente ale legislației de mediu să forțeze firmele private precum Sigurec să își restrângă activitatea de colectare și reciclare. Până la faliment nu mai e decât un pas.

În 2019, Comisia Europeana oferă recunoaștere oficială sistemului inovator SIGUREC și il recomandă ca exemplu de bună practică, dar ce contează aceste detalii pentru Ministrul Mediului

Conform declarațiilor publice, Sigurec recunoaște că se află în dificultate și că trebuie să-și restrângă atât serviciile de colectare, cât și gama de materiale reciclabile care până nu demult puteau fi aduse la centrele sale. Ce nu înțelege Ministerul Mediului, condus de Grațiela Gavrilescu, Viceprim-ministru și Ministrul Mediului, vicepreședinte ALDE, președinte OFLDE și președinte ALDE Prahova, este faptul că sectorul privat din domeniul reciclării trebuie să aibă suportul legislativ adecvat ca să se dezvolte. Avem o rată de reciclare de sub 5% și iată că actuala guvernare "dă la gioale" și acelor întreprinzători care îndrăznesc să facă profit (deși nu prea le iese) dintr-un domeniu esențial unei economii circulare.

Ministerul Mediului condus de Grațiela Gavrilescu bagă în faliment firmele de reciclare precum Sigurec 2
Dacă până acum mulți cetățeni se obișnuiseră cu sortarea deșeurilor municipale și își duceau ambalajele din plastic, sticlă, aluminiu, hârtie și carton, ulei alimentar uzat etc. la centrele de colectare Sigurec din parcările supermarketurilor, iată că Ministerul Mediului a reușit să-i descurajeze și pe aceștia care și așa sunt foarte puțini. Acum reciclarea rămâne în mare parte la mâna autorităților publice locale conduse de primari care mai de care repetenți la reciclare. Conform legii 211/2011 primarii sunt obligați să asigure o infrastructură adecvată pentru colectarea sortată a deșeurilor municipale. Nu de ieri, de azi, ci încă din anul 2011. Dar majoritatea primarilor nu au reușit decât un maxim rușinos de 5%.
Gratiela Gavrilescu profil Facebook
Opt ani mai târziu vine și doamna politician pusă în funcția de Ministru al Mediului și "dă în cap" industriei de profil cu modificări ale legislației de mediu care, în loc să încurajeze, descurajează cele câteva firme private care au reușit să creeze infrastructură de colectare cât de cât răspândită la nivel național.

Sticla, conservele și uleiul alimentar uzat nu se mai primesc la centrele Sigurec

Am întrebat reprezentanții Sigurec de ce nu mai primesc sticla, și au răspuns:

"Având în vedere noile condiții legislative prin care colectorii privați nu mai pot beneficia de ecobonificatia data de OTR-uri începând cu 01.04.2019, pentru a putea susține financiar proiectul SIGUREC în următoarea perioada, până la momentul când dumneavoastră veți alege metoda continuității lui, am fost nevoiți să reducem la nivel național prețurile de achiziție de la populație a deșeurilor reciclabile și sa restricționăm achiziția unora dintre deșeurile cu valoare negativa sau care nu au rulaj."

Am întrebat și de ce nu mai primesc uleiul alimentar uzat pentru reciclare și iar au răspuns:

Colectam materialele pe care le putem recicla în România - la fabricile partenere. Momentan am suspendat colectarea uleiului pana la găsirea unui nou partener local.

În prezent Sigurec colectează și reciclează doar următoarele materiale: 

 • PET
 • doze de aluminiu
 • becuri
 • baterii
 • toate tipurile de deșeuri electrice și electronice
 • hârtie și carton

  Redăm mai jos comunicările publice pe care Sigurec le-a avut în ultima perioadă

  SERVICIUL SIGUREC MOBIL PENTRU RIDICAREA RECICLABILELOR DE LA DOMICILIU LA FINAL DE DRUM În primul rând, mulțumim tuturor pentru implicarea în proiectul SIGUREC MOBIL. A fost o călătorie frumoasă în care ne-am făcut o mulțime de prieteni noi, tineri, mămici, tătici, copii, vârstnici, persoane cu nevoi speciale, creând astfel o comunitate de oameni responsabili și pasionați. Împreună am reușit să salvăm deșeuri reciclabile post consum, pe care noi le numim resurse prețioase, care au ajuns să prindă o nouă viață în fabricile de reciclare din România.

  Și cum nu trăim într-o lume a poveștilor cu final fericit, cu părere de rău vă anunțăm că modificările recente ale legislației de mediu ne pun în imposibilitatea de a ne continua activitatea și suntem nevoiți să închidem serviciul SIGUREC MOBIL.

  Pentru cei ce vor să continue colectarea separată, vă îndrumăm către stațiile inteligente SIGUREC. În continuare veți putea folosi aplicația SIGUREC pentru a localiza cel mai apropiat centru de colectare, pentru a primi imediat o recunoaștere a eforturilor de reciclare în cadrul comunității dar și pentru a monitoriza performanțele de colectare prin salvarea emisiilor de C02.
  Semnat: Echipa SIGUREC
  În primul rând, mulțumim tuturor pentru implicarea în proiectul SIGUREC. A fost o călătorie frumoasă în care ne-am făcut o mulțime de prieteni noi, tineri, mămici, tătici, copii, vârstnici, persoane cu nevoi speciale, creând astfel o comunitate de oameni responsabili și pasionați. Din 2013 până de curând am reușit să trimitem în fabrici 130.000 de tone de deșeuri reciclabile, salvând astfel 190.000 de tone de emisii de C02. În 2019, Comisia Europeana oferă recunoaștere oficială sistemului inovator SIGUREC și il recomandă ca exemplu de bună practică.
  Cu toate acestea, schimbările legislative recente nu au creat un mediu favorabil dezvoltării infrastructurii de colectare SIGUREC. Dimpotrivă, au dus la retragerea parțială a echipamentelor SIGUREC și conservarea acestora pana la momentul unor clarificări legislative care să ne poată permite repornirea în vechiul format sau într-unul nou modificat.
  In prezent, încercăm prin discuții cu primăriile să obținem un accept pentru integrarea sistemului nostru în fluxul municipal, gestionat astăzi conform legii în exclusivitate de companiile de salubritate. Vă așteptăm să ne fiți alături în continuare prin colectarea deșeurilor la stațiile rămase.
  Vă mulțumim pentru înțelegere și suport! SIGUREC

UPDATE - 06 MARTIE 2020

Din păcate circa un an mai târziu cele semnalate mai sus s-au confirmat. Sigurec își retrage stațiile de coleactare și își restrânge astfel activitatea de reciclare. Iată mai jos comunicatul oficial:

"În primul rând, mulțumim tuturor pentru implicarea în proiectul SIGUREC. A fost o călătorie frumoasă în care ne-am făcut o mulțime de prieteni noi; tineri, mămici, tătici, copii, vârsnici, persoane cu nevoi speciale, creând astfel o comunitate de oameni responsabili și pasionați. Din 2013 până de curând am reușit să trimitem în fabrici 130.000 de tone de deșeuri reciclabile, salvând astfel 190.000 de tone de emisii de C02. În 2019, Comisia Europeana oferă recunoaștere oficială sistemului inovator SIGUREC și il recomandă ca exemplu de bună practică.

Cu toate acestea, legislația în vigoare nu a creat un mediu favorabil dezvoltării infrastructurii de colectare SIGUREC. Dimpotrivă, a dus la retragerea stațiilor SIGUREC,responsabilitatea totală pentru colectarea deșeurilor reciclabile de la populație și exclusivitatea pentru acestea, revenind primăriilor. Tot procesul de retragere se va incheia în data de 27 martie.

Ne pare rău că nu vom mai fi prezenți pe partea de colectare, însă vom continua să menținem comunitatea SIGUREC unită, împărtășind informații din domeniu, sfaturi pentru un stil de viață responsabil și noutăți despre proiectele Green Group. Ne vom concentra pe activitatea noastră principală, aceea de reciclator.

Muțumim pentru suportul acordat în decursul acestor ani.
Echipa SIGUREC"

#RomâniaEcologică