Punga de transport din plastic subţire şi foarte subţire, cu mâner, se interzice începând cu data de 1 iulie 2018

Pe 14 Martie 2018 a fost adoptat si trimis spre promulgare proiectul de lege care prevede interzicerea din data de 1 Iulie 2018, a introducerii pe piața națională a pungilor de transport din plastic subțire (cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni) și foarte subțire cu mâner (cu grosimea peretelui mai mică de 15 microni), precum și interzicerea de la comercializare, începând cu data de 1 Ianuarie 2019, a pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire cu mâner.

Actul normativ transpune prevederile Directivei (UE) 2015/720, iar România, ca orice alt Stat Membru, avea termen de transpunere a acesteia până la data de 27 noiembrie 2016. Astfel, pentru conformarea cu prevederile acesteia, și anume reducerea consumului de pungi de transport din plastic subțire, România va interzice, începând cu data de 1 iulie 2018, introducerea pe piața națională a pungilor de transport din plastic subțire (cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni) și foarte subțire cu mâner (cu grosimea peretelui mai mică de 15 microni). De asemenea, începând cu data de 1 ianuarie 2019 se va interzice și comercializarea pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire cu mâner.

Poluarea cu pungi din plastic este încă departe de a fi rezolvată întrucât pungile de transport din plastic subțire și foarte subțire fără mâner nu fac obiectul interzicerii comercializării sau introducerii pe piața națională. În România, nivelul actual al consumului de pungi de transport din plastic creează cantități ridicate de deșeuri, care conduc la poluarea mediului și agravează problema deșeurilor abandonate inclusiv în corpurile de apă, amenințând biodiversitatea ecosistemelor acvatice.
surse: cdep.ro, mmediu.ro