Aflat într-o vizită de lucru pe Argeș Vedea, Ministrul Mediului, domnul Costel Alexe, șochează din nou opinia publică cu dezvăluiri despre descoperirile sale din teren. Mediul înconjurător din România este fără îndoială sub asalt cu concursul autorităților publice locale.

Se pare că autoritățile publice locale au devenit părtașe la distrugerea naturii în întreaga țară, acestea fiind "mute" de cele mai multe ori în fața unor fapte îngrozitoare care se petrec chiar sub ochii lor. Probabil că legea penală ar trebui să cuprindă un articol pentru a sancționa zădărnicirea combaterii poluării. Astfel, poate că primarii nu ar mai trece cu vederea infracțiunile de mediu petrecute chiar sub nasul lor.

Pe scurt, Ministrul Mediului descrie mecanismul prin care niște ticăloși, supranumiți "băieți deștepți", au cerut autorizație de mediu pentru creșterea peștilor, cu scopul de a masca balastierele prin care să extragă agregate minerale din terase fără să plătească vreun leu statului român. După aceea, gropile rezultate în urma exploatării ilegale a agregatelor minerale fiind umplute sau acoperite cu fel de fel de deșeuri.

facebook costel alexe balastiereÎn România avem sute de așa-zise amenajări piscicole care, de fapt, sunt balastiere mascate, exploatate și, mai apoi, abandonate. Acești băieți deștepți nu fac altceva decât să extragă agregate minerale din terase fără să plătească vreun leu statului român

Am fost într-o vizită de lucru pe Argeș Vedea, unde avem nu mai puțin de 140 de astfel de exploatări, care au solicitat avize, dacă au solicitat, doar pentru amenajări piscicole.

Nu pot să vă descriu ce am găsit în locul ”amenajărilor piscicole”, care arătau mai degrabă a depozite de deșeuri, gropile rezultate în urma exploatării ilegale a agregatelor minerale fiind ulterior umplute sau acoperite cu fel de fel de deșeuri.

Dacă ar fi plătit vreun leu statului român, ar fi trebuit avizul de la Agenția pentru Protecția Mediului, avizul de gospodărire a apelor, să plătească redevențe.

Statul român a fost prejudiciat cu cel puțin câteva sute de milioane de euro în toată această perioadă, pentru că din evidențe, la nivel național avem nu mai puțin de 670 de astfel de locații în care operatorii au solicitat aceste exploatări în vederea construirii de amenajări piscicole și, din păcate, avem astăzi mai puțin de 10% dintre ele care să mai aibă apă, darămite să mai aibă și pește.

Vom transmite nominal către Inspectoratul de Stat în Construcții să verificăm dacă au fost respectate reglementările.

Îmi doresc ca toți cei care au solicitat aceste perimetre în vederea amenajării perimetrelor piscicole să plătească, băieții deștepți care ani la rândul, dincolo de prejudiciile de mediu, au prejudiciat statul român cu sume foarte mari.
Fără Jumătăți de Măsură! Fără Compromisuri!

scrie Costel Alexe pe pagina sa de Facebook