Se împlinesc aproape 6 luni de când Ministrul Mediului Tánczos Barna a blocat Hotărârea de Guvern pentru Sistemul Garanție-Returnare (SGR), la cererea supermarketurilor și a altor poluatori care se opun. HG-ul trebuia să fie publicat în Monitorul Oficial la 01 ianuarie 2021, dar pentru că încă de la începutul mandatului său de ministru al mediului, domnul Tánczos Barna doar promite că va trimite spre avizare interministerială HG-ul pentru SGR, societatea civilă este nevoită să apeleze la noi metode pentru a atrage atenția asupra situației.


Sistemul Garanție-Returnare (SGR) este cea mai eficientă măsură împotriva poluării cu PET-uri care a fost luată până acum în țările civilizate. Prin introducerea unei garanții de 50 de bani pentru returnarea și reciclarea fiecărei sticle, doze și PET-uri România ar putea ajunge la un grad de colectare de peste 90%, așa cum s-a întâmplat în Germania, Croația, Danemarca, Lituania, Suedia etc.

"Returnează PET-ul la Ministerul Mediului" este o inițiativă a celor de la Declic, la care vom participa cu plăcere. Poate de data aceasta va da rezultate. Poate că în sfârșit Tánczos Barna va înțelege că nu poate să mai continue cu "jocurile murdare" în favoarea poluatorilor. Că trebuie să-și facă treaba de ministru al mediului , pentru că nu este plătit din bugetul statului ca să facă pe "avocatul" intereselor financiare ale poluatorilor.

Parcursul SGR, foarte pe scurt
Mircea Fechet (PNL), fostul Ministru al Mediului din Guvernul Orban, a finalizat Hotărârea de Guvern în luna decembrie 2020, după lungi dezbateri publice care s-au încheiat cu o forma a proiectului de lege corectă și față de natură. Mai trebuia doar să obțină avizele interministeriale și să publice HG-ul în Monitorul Oficial. Ghinionul a făcut ca Guvernul României să se schimbe. La Ministerul Mediului a venit Tánczos Barna, care pe 28 decembrie 2020, după ce s-a încheiat consultarea publică (vezi aici, pe site-ul ministerului, https://bit.ly/3pP8hqS întreg parcursul), la cererea unor mari poluatori cu PET-uri, a BLOCAT HG-ul pentru SGR.

De atunci, dl. Barna ne tot duce cu vorba că îl va publica "în maxim 2 săptămâni". Au trecut aproape 6 luni și HG-ul tot blocat a rămas.

Dar Statul NU trebuie "să stea în genunchi" în fața poluatorilor! Aceștia au blocat astfel de măsuri legislative peste tot în lume unde li s-a permis. Însă în țările în care guvernanții a avut demnitate și coloană vertebrală (vedeți Germania), aceștia au impus legea, iar poluatorii s-au conformat și au ajuns rapid la un grad de colectare și reciclare a PET-urilor, dozelor și sticlelor de peste 90%.

Invităm toți cetățenii aflați în capitală să ia un PET gol, curat, și să participe în data de 3 iunie 2021 la evenimentul organizat de către Declic, "Returnează PET-ul la Ministerul Mediului".
Returnează PET ul la Ministerul Mediului

 

Ia cu tine un PET și vino pe 3 iunie, între orele 14.00-14.30, pe bd. Libertății 12. Pentru că ministrul Mediului, Barna Tánczos, amână de jumătate de an să adopte legea pentru sistemul garanție-returnare, vom returna PET-urile la minister.
Vom pune sticlele de plastic într-o piscină în care va fi un înotător. Mesajul pentru ministrul Mediului este că fără sistemul garanție-returnare, în curând ne vom îneca în plastic.

Actul legislativ trebuia adoptat pe 1 ianuarie 2021 pentru ca sistemul să fie funcțional de la 1 aprilie 2022.

Prin sistemul garanție-returnare am putea să returnăm PET-uri, doze de aluminiu și sticle de sticlă în supermarketuri. Pentru fiecare ambalaj returnat, ni s-ar restitui 50 de bani care ne-au fost reținuți la cumpărarea produsului. Suma reprezintă garanția că vom returna ambalajele în magazin. Prin acest instrument, rata de colectare separată ar crește, la fel și cea de reciclare.

Dar pentru că Ministerul Mediului amână de jumătate de an să adopte legea, în curând ne vom îneca în PET-uri și gunoaie. Pe 3 iunie nu ne așteptăm să primim garanția de 50 de bani înapoi. În schimb, vrem să primim din partea ministrului garanția că proiectul de hotărâre va fi adoptat cât mai repede.

În cadrul evenimentului vom depune petiția „Reciclare: vrem sistemul garanție-returnare pentru ambalaje” la registratură.|
via  Declic