Această imagine nu este dintr-un film apocaliptic, este Lacul Bicaz din România

Întreaga țară este sufocată de PET-uri! Suntem repetenții și rușinea Europei la reciclare. Avem un stat slab, umil în fața poluatorilor și neputincios în privința educației locuitorilor. Rezultatul? România a devenit "Țara Gunoaielor". Această imagine apocaliptică cu Lacul Bicaz, sufocat de PET-uri, arată dezastrul pe care lipsa unui sistem de garanție-returnare îl cauzează. Credeți că dacă se va introduce acea garanție de 50 de bani, vom mai avea atâtea ambalaje aruncate în natură?!

Cei 50 de bani pentru fiecare PET/doză/sticlă NU reprezintă o taxă, ci o garanție de RECICLARE ca să mai reducem din poluare. Duci ambalajul la orice magazin și îți primești banii înapoi. Simplu!

NU există momentan o altă cale mai eficientă, nicăieri în lume, decât introducerea unei garanții de returnare, reutilizare și reciclare pentru fiecare PET, doză și sticlă. S-a demonstrat că doar așa mare parte din consumatori pun preț pe ambalaje și nu le mai aruncă pe unde apucă. Țările care au introdus sistemul de garanție pentru returnarea ambalajelor de băuturi au ajuns la o rată de colectare de peste 90%, în cele mai multe cazuri.

♻️ Croația, în anul 2019, a ajuns la o rată de colectare de 88.7%
♻️ Danemarca, în anul 2020, a ajuns la o rată de colectare de 93%
♻️ Estonia, în anul 2019, a ajuns la o rată de colectare de 87.2%
♻️ Finlanda, în anul 2020, a ajuns la o rată de colectare de 93%
♻️ Germania, în anul 2018, a ajuns la o rată de colectare de 98%
♻️ Lituania, în anul 2020, a ajuns la o rată de colectare de 91%
♻️ Olanda, în anul 2018, a ajuns la o rată de colectare de 95%
♻️ Suedia, în anul 2020, a ajuns la o rată de colectare de 88.1%
♻️ Islanda, în anul 2020, a ajuns la o rată de colectare de 91.5%
♻️ Norvegia, în anul 2020, a ajuns la o rată de colectare de 92%
sursa: Reloop

De aproape 10 luni legislația pentru introducerea Sistemului Granție-Returnare (SGR) a rămas blocată la Ministerul Mediului, de când Tánczos Barna de la RMDSZ (UDMR) a preluat mandatul

Avem legea pentru introducerea garanției de 50 bani, avem Hotărârea de Guvern pentru aplicare gata, încă din 23 decembrie 2020. La acest act normativ, fostul ministru al mediului, Mircea Fechet, a lucrat un an de zile alături de specialiști independenți de talie internațională și reprezentanți ai industriei (reciclatori, producători și comercianți). În luna decembrie 2020, chiar înainte de a se schimba guvernul, domnul Fechet finalizase Hotărârea de Guvern, într-o formă mult dezbătută public, cu toate părțile implicate, transparent, inclusiv două zile LIVE pe pagina de Facebook a ministerului (urmărește dezbaterile aici https://bit.ly/3C65wHK și aici https://bit.ly/391xwjq). Trebuia ca producătorii și comercianții să se apuce deja de implementarea Sistemului Granție-Returnare (SGR) începând cu 01 ianuarie 2021, dar supermarketurile i-au cerut ministrului mediului pe 28 decembrie 2020 blocarea acestuia și de atunci blocat a rămas. Aici găsiți scrisoarea cu care poluatorii atacă pe ultima sută de metri introducerea garanției de 50 de bani pentru returnare și reciclare: http://bit.ly/3nWL5Xj.

Mircea Fechet avizare interministeriala HG SGR 23 decembrie 2021
"♻️ Așa cum spuneam anterior, continuăm în linie dreapta cu Sistemul Garanție-Returnare. Am trimis astăzi proiectul de HG Ministerelor avizatoare. Ulterior primirii tuturor avizelor, proiectul va fi aprobat în Ședința de Guvern. Hotărârea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021 și prevede ca întreaga infrastructură să fie finalizată în termen de un an de la data selectării operatorului național de sistem.
✅ Forma finală a proiectului a fost supusă dezbaterii publice, ultima însumând chiar 10 ore. Este construit astfel încât să respecte drepturile tuturor părților implicate și astfel încât nimeni să nu fie afectat de acesta.
✅ Am încredere că SGR va însemna o transformare totală a modului în care se reciclează acum în România și că sistemul va avea rezultate cel puțin la fel de bune ca în țările unde deja se implementează.
✅ Beneficiile unui astfel de sistem asupra mediului înconjurător nu pot fi contestate de nimeni, de aceea este în interesul tuturor ca proiectul să nu fie amânat și ca toate părțile implicate să colaboreze. Recunosc că este proiectul meu de suflet de la Minister, la care am muncit încă de când ocupam funcția de secretar de stat și îmi doresc să îl văd devenind realitate cât mai curând.
Varianta trimisă spre avizare o puteți consulta aici: https://bit.ly/2M1DE2W"
a scris pe pagina sa de Facebook fostul ministrul al mediului, Mircea Fechet,  în data de 23 decembrie 2020.


De atunci,Tánczos Barna, actualul ministrul al mediului, Guvernul României, Partidul Naţional Liberal, UDMR, Alianța USR PLUS, TOȚI decidenții politici par să fie "îngenunchiați" în fața intereselor financiare ale poluatorilor, care de mai bine de 20 de ani au demonstrat că nu dau nici "doi bani" pe dezastrul ecologic pe care îl cauzează cele aproximativ 5.000.000.000 de PET-uri, doze și sticle nerecuperate, nereciclate, peste TOT aruncate în fiecare an.