Arzi plastice? De la cancer, infertilitate și până la mutații genetice îți faci sănătatea praf!
Atunci când arzi plastic, substanțe deosebit de nocive îți intră în organism, atât prin plămâni cât și prin piele, și îți fac sănătatea praf. Substanțele toxice emise în urma arderii plasticului te pot îmbolnăvi de cancer, de boli de inimă, de rinichi sau de ficat și îți pot provoca astm, emfizem, erupții cutanate, greață, dureri de cap, daune la nivelul sistemului nervilor și ale sistemului de reproducere.


Incinerarea gunoiului și a deșeurilor de plastic reprezintă o sursă majoră de îmbolnăvire, mai ales pentru oamenii care locuiesc în zonele rurale și poluează nu doar aerul ci tot ceea ce ne înconjoară. De cele mai multe ori, oamenii de la sat ard gunoiul (deșeuri municipale), printre care și materiale plastice, eliberând astfel în atmosferă gaze toxice precum dioxină, furani, mercur și bifeniliii policlorurați.

De asemenea, prin arderea clorurii de polivinil (masă plastică foarte rezistentă obținută prin polimerizare, folosită în industria maselor plastice, a fibrelor sintetice etc.) se elimină halogeni periculoși și poluează aerul și cu gaze cu efect de seră care contribuie în mod negativ la schimbarea climei. Substanțele toxice eliberate prin arderea gunoiului li plasticului reprezintă o amenințare la adresa vegetației, a sănătății umane, a animalelor și a mediului înconjurător în ansamblu.

 

Cazanul nelipsit din gospodăriile multor români care ard plastice și gunoaie și ignoră răul pe care-l fac
Cazanul nelipsit din gospodăriile multor români care ard plastice și gunoaie IGNORÂND răul pe care-l fac

Polistirenul este dăunător sistemului nervos central. Compușii bromurați periculoși acționează ca agenți cancerigeni și mutageni. Dioxinele rezultate în urma arderii plasticului și a gunoiului se depun pe culturile agricole și în ape de unde intră în cele din urmă în alimentația noastră și, prin urmare, în organism.

Dioxinele sunt poluanții organici persistenți (POP) și componenta cea mai gravă, tetraclorodibenzo-p-dioxin (TCDD), cunoscută sub numele de agentorangeză, este un compus toxic care provoacă cancer și leziuni neurologice, perturbă tiroida, funcția reproductivă și sistemele respiratorii. Astfel, arderea deșeurilor din plastic crește riscul bolilor cardiace, agravează afecțiunile respiratorii cum ar fi astmul și emfizemul și provoacă erupții cutanate, greață sau dureri de cap și afectează sistemul nervos.

De aceea este important să înțelegem că a respecta legislația în vigoare, a cere primarilor să asigure servicii de salubrizare complete, inclusiv sortarea deșeurilor municipale pe mai multe categorii (plastic, metal, hârtie, sticlă etc.), așa cum cere legea 211/2011 la articolele 17 și 59, înseamnă de fapt să ne protejăm sănătatea familiilor noastre și a generațiilor viitoare. România este în topul țărilor Europene cu o populație din ce în ce mai bolnavă și trebuie să înțelegem că principala cauză este modul în care trăim. Nu poți să dai foc la gunoaie și să ai impresia că nu o să ți se întâmple nimic oricât de ignorant ai fi. Undeva în subconștient știi foarte bine că ceea ce faci este foarte rău pentru tine, pentru familia ta, pentru tot ceea ce te înconjoară. Desigur, o administrație publică locala eficientă și proactivă ar putea diminua enorm aceste proaste obiceiuri ale românilor. Dar și noi, fiecare, putem face mult mai mult. De la discuții cu vecinii până la sesizări la Garda Națională de Mediu și până la presiune civică asupra primarilor ca să respecte legea privind salubrizarea și colectarea sortată a gunoiului.