În loc să scadă consumul de plastic eliminând pungile din plastic de raionul la legume și fructe, ca în țările occidentale, Carrefour vine cu o nouă găselniță ca să-l crească: dispensere electrice cu mănuși din plastic de unică folosință

UPDATE 07.12.2019 - După ce am publicat articolul de mai jos, prin care semnalam utilizarea (în mod absurd) mănușilor din plastic de unică folosință la legume și fructe, și după câteva discuții cu Carrefour ParkLake, aceștia le-au transmis celor de la Carrefour Grand Arena solicitarea noastră și astăzi ne-au confirmat că le-au eliminat. Iată, încă odată, dovada că vocea noastră, a cetățenilor simpli, se poate face auzită și respectată!

 

Încă o victorie pentru "România Ecologică"!
confirmare eliminare mănuși

 

Articolul publicat inițial
Este sfidător ce face Carrefour. În timp ce se laudă cu procedura „Vino cu caserola ta de acasă!” și convinge aproape toată presa să o citeze, crește poluarea inutilă cu plastic (și consumul de energie) prin dotarea magazinelor sale cu dispensere electrice pentru mănuși din plastic de unică folosință la raioanele de Legume și Fructe. Absurd!


Carrefour introduce mănuși din plastic la legume și fructe sfidează și poluează 1
Ani de zile oamenii s-au descurcat fără nicio problemă să își procure legume și fructe fără mănuși din plastic. Cu toate acestea, în timp ce Carrefour se laudă că ia măsuri pentru reducerea ambalajelor, în mod sfidător ne arată tuturor că, de fapt, prin ceea ce se întâmplă la raft, nu le pasă că (și cât) poluează. Dacă nu ar fi așa, aceste dispensere electrice cu mănuși din plastic de unică folosință nu și-ar găsi locul nicăieri în magazinul lor. De fiecare dată când am întrebat specialiștii din domeniul reciclării despre condițiile în care se pot recicla mănușile din plastic de unică folosință ne-au spus același lucru: NU se reciclează dacă sunt "contaminate" cu produse alimentare, substanțe chimice etc.
Carrefour introduce mănuși din plastic la legume și fructe sfidează și poluează 2 Carrefour introduce mănuși din plastic la legume și fructe sfidează și poluează 3

Oricum, în condițiile în care discutăm de reducerea poluării cu plastic, reciclarea nu mai are ce să caute în propoziție pentru că nu este aceasta soluția. Reducerea, eliminarea a cât mai multe dintre ambalajele și produsele din plastic de unică folosință sunt singurele soluții reale pentru mediu. În România plasticul se reciclează sub 5%. Dar, și mai grav pentru natură este faptul că plasticul NU se poate recicla la nesfârșit. Îl reciclezi de maxim câteva ori după care fie ajunge la gropile de gunoi, fie aruncat în natură fie coincinerat la fabricile de ciment. Oricare variantă fiind toxică și poluantă!
Procedura Carrefour Vino cu caserola ta de acasa

Procedura „Vino cu caserola ta de acasă!” pe site da, în magazinele  ba!

Procedura Carrefour Vino cu caserola ta de acasa site

Sfidător este și faptul că după ce aproape toată presa a scris despre procedura „Vino cu caserola ta de acasă!”, Carrefour nu face acest lucru cunoscut celor care le vizitează magazinele. Cel puțin nu și în acest magazin HYPER unde cititorii noștri au surprins aceste imagini cu penibilele dispensere electrice cu mănuși din plastic de unică folosință de la legume și fructe. La niciunul dintre raioanele "vizate", așa cum ne informează Carrefour pe site-ul său, gastronomie; brânzeturi – măsline – mezeluri; măcelărie; pește; brutărie - cofetărie-patiserie; Încă un motiv care te face să te gândești că toată tevatura pe care o fac are un singur scop real: Marketing "verde"  sau Greenwashing! Dacă nu ar fi așa, ar împânzi magazinele cu panouri informative, cu mesaje mari și clare, atât la intrare cât și la fiecare dintre raioanele "vizate". Deci dacă nu știi deja de pe net nici nu o să afli din magazin. Probabil că pe asta și mizează.

Practic, în loc să reducă consumul de plastic eliminând pungile din plastic de raionul la legume și fructe, așa cum se întâmplă în țările occidentale, Carrefour vine cu o nouă găselniță ca să-l crească: dispensere electrice cu mănuși din plastic de unică folosință

Iată ce se întâmplă prin alte țări la raioanele de legume și fructe. Sainsbury's, unul dintre cele mai mari supermarketuri din U.K., anunță clienții la raft:

Sainsburys elimină pungile din plastic de la legume și fructe

"Renunțăm complet la pungile de unică folosință...
Începând de săptămâna viitoare, renunțăm complet la pungile de unică folosință de la raioanele de fructe și legume. În schimb, vă vom oferi săculeți refolosibili realizați din plastic reciclat (n.r. aici puteau alege săculeți cânepă), sau vă puteți aduce propriile sacoșe."
Supermarket-urile din România ne-au demonstrat, până în prezent, că sunt INCAPABILE să ia o astfel de măsură!