Ce arunci la groapa de gunoi vine înapoi!
Plasticul, dozele, sticla, bateriile, echipamentele electrice uzate și orice alte materiale artificiale/sintetice care nu sunt biodegradabile NU au ce să caute la gropile de gunoi. Acestea trebuie sortate pe categorii și trimise la reciclare. Dacă ajung la groapa de gunoi eliberează substanțe toxice atât în aer cât și în sol. Inclusiv pânza freatică este grav afectată iar apa din puțuri se contaminează. Chiar și culturile agricole și animalele crescute în zonă sunt afectate.
Gropile de gunoi din România au devenit adevărate bombe ecologice și afectează grav sănătatea oamenilor și mediul înconjurător din cauza lipsei sortării gunoiului și ratei slabe la reciclare. Suntem pe penultimul loc în Europa la reciclare. Sub 5%.

Ce este de făcut?
  1. Cetățenii din localitățile în care sortarea gunoiului nu este asigurată de către autoritățile publice locale și/sau firma de salubrizare se pot adresa Gărzii Naționale de Mediu cu o sesizare scrisă la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. precizând că nu se respectă prevederile legale în vigoare (Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor Art. 17 și Art. 59).
  2. Sortați în saci separați plasticul&metalul, sticla și hârtia și duceți materialele la centrele de colectare sau predați-le firmei de colectare dacă locuiți la casă și există această posibilitate oferită de Primărie și firma de salubrizare (așa cum prevede legislația în vigoare).
  3. Bateriile sunt extrem de toxice pentru mediul înconjurător. Când se consumă duceți-le la punctele de colectare care se găsesc de obicei în magazinele MEGA IMAGE (prin Organizația Ecotic ), Carrefour (prin RoRec Asociaţia Română pentru Reciclare ) centrele Sigurec etc.
  4. Aparatura electrică și electronice uzate nu dispar niciodată! Sunt de asemenea extrem de toxice pentru mediul înconjurător. NU au ce să caute la gropile de gunoi! Luați legătura cu Asociațiile precum ECOTIC și ROREC. Acestea pot organiza periodic împreună cu locatarii sau Primăria zile de colectare a deșeurilor de acest fel.
  5. Refuză plasticul de unică folosință! Cât mai mult posibil. Ia sacoșa de acasă când mergi la cumpărături și refuză pungile de plastic. Cumpără vrac cât mai mult de la producători locali în propriile sacoșe și recipiente.
  6. Redu consumul cât mai mult. O societate bazată pe consum excesiv este nesănătoasă atât pentru populație cât și pentru mediu.
  7. Refolosește tot ce se poate.
  8. Donează! NU arunca la gunoi ceea ce alți oameni ar putea folosi.
  9. Protejează ceea ce cu adevărat contează! Având grijă de natură înseamnă a avea grijă de tine, de viitorul generațiilor următoare!
  10. Discută cât mai des cu oamenii din jurul tău despre problemele de mediu și despre ce ar putea face fiecare pentru a proteja natura.
NU UITAȚI!
Ce aruncăm la groapa de gunoi vine înapoi!
Sortarea deșeurilor în mod corect și reciclarea pot diminua mult gravele efecte negative pe care gropile de gunoi le pot aduce asupra sănătății noastre. Este un efort mic pe care fiecare dintre noi îl poate face dar cu un impact major asupra mediului înconjurător și calității vieții.