Plantele suculente vopsite și date cu glitter, condamnate la moarte și generatoare de poluare absolut stupidă, într-o societate în care din ce în ce mai multe lucruri din supermarket devin de unică folosință.


Dedeman umblă cu planta vopsită și poluează cu glliter
Am primit această imagine de la o cititoare care ne-a transmis următorul mesaj:

"Salut, vreau să vă spun mai întâi ca admir foarte mult ce faceți. Voiam să vă trimit ce am văzut la Dedeman Cluj. Mi se pare absolut absurd ca s-au apucat sa vopsească bietele suculente și să le dea cu glitter. Mersi mult. Nu știu ce iubitor de plante ar cumpăra sau accepta așa ceva. Mi s-a părut dezgustător. Practic plantele respective sunt condamnate".
Total de acord! Da, este o batjocură și prost gust să vopsești plante și să le comercializezi ca pe niște obiecte de unică folosință, fără pic de valoare ecologică! De altfel, orice horticultor de bună credință ne va confirma că aceste plante sunt efectiv distruse, chiar dacă efectele nu apar imediat, prin aplicarea vopselei pe frunze.

Câtă poluare a fost generată pentru a fi obținute aceste plante suculente vopsite până să ajungă la raft în DEDEMAN, ca apoi să fie vândute și la scurtă vreme aruncate ca atare la gunoi, ca niște deșeuri ?

Poluare pentru a produce ghivece din plastic, poluare pentru a transporta aceste ghivece din plastic, și iar poluare, pentru sute sau poate chiar mii de ani, după ce aceste ghivece din plastic (cel mai probabil din material nereciclabil) ajung aruncate la gropile de gunoi. Apoi adăugăm poluare pentru producerea vopselei, poluare pentru producerea tuburilor de spray în care se îmbuteliază vopseaua și poluarea aerului cu vopseaua efectiv. La care se adaugă poluare pentru a produce, transporta și utiliza fertilizatorii și pesticidele cu care sunt tratate aceste plante suculente, pentru ca într-un final să fie vopsite și implicit "stricate" și aruncate la scurt timp, în loc să trăiască mulți ani în care să absoarbă CO2 și să producă oxigen. Pe scurt, un exemplu destul de clar pentru ceea ce înseamnă societatea de consum și comerțul cu "nimicuri" bazat pe nevoi false, adesea toxice și poluante.


site dedeman planuri de bine
Citim pe site-ul dedeman.ro despre companie unde scrie "Planuri de Bine pentru Mediu" și "Este important sa conștientizăm cu toții impactul pe care îl avem asupra mediului înconjurător" și ne întrebăm, oare DEDEMAN chiar înțelege diferența dintre pretinde pe site-ul său și ce comercializează la raft?


site dedeman planuri de bine mediu

"Planurile de Bine pentru Mediu" nu cumva înseamnă ÎN PRIMUL RÂND schimbarea ofertei de la raft? Nu cumva, înainte de a ne lăuda că sponsorizăm diverse ONG-uri dispuse să spele imaginea companiilor care le finanțează, creând impresia eronată că acestea sunt "responsabile" față de mediu, este mai important să eliminăm "nimicurile" toxice și poluante de la mediu și să înlocuim bunurile comercializate în magazin cu variante din ce în ce mai eco-prietenoase, de la linia de producție până la etapa finală a duratei de viață a acestora?! Evident, dacă nu țintim să facem GreenWashing (strategiile prin care companiile creează impresia, contrat realității, că sunt prietenoase cu mediul înconjurător), că da. Realitatea de la raft este cea care ne demonstrează, fără îndoială, adevărata grijă pe care un retailer o are față de natură. Nu poveștile și bullshit-ul de marketing îmbrăcat în "campanii de plantare" a unor pomișori sau colectarea sortată a unor deșeuri, în raport cu amprenta de carbon și poluarea cu deșeuri acești pomișori, oricâți ar fi ei la număr, NU înseamnă nimic pentru combaterea crizei climatice.

Câți arbori ar trebui să planteze DEDEMAN și cât de mari ar trebui să fie aceștia ca să neutralizeze amprenta sa TOTALĂ (activitate plus tot ce înseamnă marfă la raft, de la producție până la utilizatorul final)? Și reciclarea, deși importantă pentru economia circulară, nu are mare valoare ecologică dacă nu deșeurile nu sunt recuperate în mare parte (peste 80% - 90%). În plus, în afară de hârtie și carton care pot fi compostate natural, fără efecte negative asupra mediului înconjurător, doar aluminiul, fierul și sticla (anumite tipuri) se pot recicla la nesfârșit. Orice alt tip de deșeu va ajunge să polueze mai devreme sau mai târziu după ce este reciclat, indiferent ce se va face cu el la sfârșitul duratei de viață.

Revenind la plantele suculente vopsite și date cu glliter, de la raft din magazinele DEDEMAN, într-un articol publicat pe yahoo.com, intitulat "Iată de ce ar trebui să vă gândiți de două ori la înainte de a cumpăra suculente vopsite" scrie:

"Potrivit lui Tiernach McDermott, expert în horticultură pentru aplicația de grădinărit social Candide, suculentele pulverizate cu vopsea nu pot face fotosinteză, fiind efectiv sufocate. Succulentele, ca majoritatea plantelor, își obțin energia din lumină pe care o absorb prin frunzele lor. Cu un strat gros de vopsea care acoperă frunzele, suculentele nu pot absorbi prea multă lumină. „Cele mai multe suculente vopsite vor muri la scurt timp, doar câtea ar putea să supraviețuiască și vor reuși să crească frunze noi de culoare naturală”, spune Tiernach.

Este posibil să nu observați suferința plantelor suculente vopsite imediat după ce o aduceți acasă din magazin - suculentele sunt unul dintre puținele tipuri de plante care sunt în mod natural capabile să supraviețuiască perioadelor lungi de neglijare. Unele soiuri de suculente pot forța creșterea unor frunze noi deasupra frunzelor pictate, permițându-le să absoarbă lumina de care au nevoie ca să prospere și să crească. Cu toate acestea, de cele mai multe ori plantele nu pot obține energia de care au nevoie pentru a crea frunze noi și, în cele din urmă, se vor ofili și vor muri."

Despre toxicul și poluantul glitter folosit și pentru plantele suculente de la raft din magazinele DEDEMAN, publicația Daily Mail scrie pe site-ul său dailymail.co.uk într-un articol publicat în Decembrie, anul trecut, "Oamenii de știință cer interdicție completă a GLITTERULUI, deoarece particulele poluează oceanele și afectează viața marină" expunând o serie de motive precum:

"Glitterul este realizat din bucăți minuscule de plastic - ceea ce îl face la fel de rău și toxic pentru mediu ca microbeads. Ca și alte microplastice, acestea pot fi consumate de plancton, care este consumat de pește - ceea ce înseamnă că intră în lanțul alimentar și ar putea ajunge înapoi pe farfuria ta. Și fiecare bucățică de glitterul are nevoie de mii de ani pentru a se descompune. De obicei, glitterul este format dintr-un strat de plastic, un strat subțire colorat și un strat reflectorizant - adesea confecționat din aluminiu. Acestea sunt lipite într-o foaie subțire, apoi tăiate în forme minuscule. Având în vedere cât de dificil este să curățați sclipiciul într-o casă după ce îl folosiți pentru obiecte artizanale, nu este deloc surprinzător să realizăm ce mizerie o poate face în oceanele noastre. Motivul interdicției este că sclipiciul este format dintr-un polimer numit polietilen tereftalat (PET), sau Mylar, care ajunge la depozitele de gunoi sau canalele de scurgere - ajungând în cele din urmă la sursele de apă.Aceste microplastice reprezintă 92,4 la sută din totalul de 5,25 trilioane de bucăți de plastic care plutesc în jurul oceanului. Acolo, particulele pot absorbi substanțele chimice și poluanți, ceea ce le face tot mai toxice. Și fiecare pentru bucățică minusculă din ceea ce formează glitterul durează mii de ani pentru a se descompune."

Bine, bine, DEDEMAN are "planuri de Bine pentru Mediu",dar să fie pe bune!

În concluzie, "Planurile de Bine pentru Mediu" se realizează începând de la raft. Dacă adopți o strategie cu adevărat intenționată pentru a deveni o companie prietenoasă cu mediul, pe bune, analizezi produs cu produs, de la linia de producție, la ambalaj și până la finalul duratei sale de viață și, nu ultimul rând, pui în oglindă această analiză cu utilitatea, necesitatea și locul unde a fost produs, de la materia primă până la produsul finit. La finalul analizei vei ști exact cât de "eco-prietenoasă" este compania ta și, vei constata că tot ce ai sponsorizat până acum nu are nicio treabă cu responsabilitatea acesteia față de mediu, și că de fapt ai făcut GreenWashing. Poate fără să îți dai seama, și poate că intențiile tale au fost bune, dar tot GreenWashing rămâne!