Cine e de vină pentru poluarea absurdă cu ambalaje din plastic de la raioanele de legume și fructe Bio? "Inima Bio" dă vina pe supermarketuri.
Probabil că fructele și legumele Bio, sub marca "Inima.bio" le-ați observat deja în supermarketurile Carrefour, Cora, Mega Image, Kaufland sau Metro Cash&Carry și totodată, probabil că ați observat și modul grosolan față de natură în care acestea sunt ambalate. De la nucile de cocos și până la avocado le găsim ambalate, bucată cu bucată, în caserole din plastic, ceea ce nu e deloc fantastic atunci când ne gândim la poluare.

Dar cine e de vină pentru această poluare absurdă de la raioanele de legume și fructe Bio din supermarket?

Din răspunsul pe care deținătorul paginii de Facebook "Inima Bio" l-a dat unei cliente, care a îndrăznit să posteze o recenzie prin care le reproșează utilizarea excesivă a ambalajelor din plastic, înțelegem că supermarketurile sunt cele care le impun să ambaleze nuca de cocos sau avocado în caserole din plastic, bucată cu bucată. Cităm: "Considerați ca NOI decidem cum sunt ambalate produsele noastre? Sau asta ne este impus de la clienții noștri?"

Client "Inima.bio":
"În continuare, Inima Bio, o firma care ambalează UN SINGUR FRUCT într-o CASEROLA DE PLASTIC! Este inadmisibil! Dacă tot nu aveți de gând sa renunțați la plastic, noi am renunțat deja sa va mai cumpăram produsele."

Răspunsul "Inima.bio":
"Buna seara si va multumim pentru comentariul Dvs.
Totusi avem niste curiositati:
1. Considerati ca NOI decidem cum sunt ambalate produsele noastre? Sau asta ne este impus de la clientii nostri?
2. Ambalam intr o caserola reciclabila sau biodegradabila si nu numai. Cum ati-fi propus Dvs sa ambalam un singur fruct? In ce? Ca sa pastram prospetimea sa si gustul sau?
3. Poate ati observat ca in Romania toate produsele Bio trebuie ambalate si vandute in super marketuri cu bucata, nu cu kilogram. Sunteti dispusa sa platiti un pret mai mare, ca sa introducem ambalajul cel mai scump care exista, la fel "enviromentally friendly"?
4. Stiti ca asa sunt ambalate produsele Bio si in N tari europene avansate, cand sunt vandute la bucata?
5. Pana la urma, gustul produsului a fost unu bun?
Cu stima si mereu la dispozitia Dvs
"
Inima Bio Reviews 1

Inima Bio Reviews 2
Inima Bio Reviews 3

Inima Bio Reviews 4

Nu o să comentăm mai mult despre modul rușinos în care deținătorii paginii "Inima Bio" îi răspund clientei nemulțumite, pe bună dreptate, de produsele Bio ambalate inutil în plastic, dar o să invocăm două principii de bază, pe care orice antreprenor și om de Marketing și Vânzări ar trebui să le știe: "Clientul nostru, stăpânul nostru!" și "Clientul are întotdeauna dreptate!". Principii ce nu ar trebui luate ca atare ci mai degrabă interpretate ca pe o invitație la dialog pentru identificarea unor soluții ca răspuns la sugestiile sau nemulțumirile clienților pe care le au față de produsele sau serviciile unui comerciant. Fiecare client contează, nu-i așa?!

Dar, pentru ca deținătorii paginii paginii "Inima Bio" să înțeleagă mai bine de ce primesc recenzii negative și reclamații din partea clienților care sunt nemulțumiți atunci când văd raioanele Bio burdușite cu ambalaje din plastic, punctăm și noi mai jos câteva aspecte care să-i ajute să înțeleagă mai bine motivele:

  1. O bună parte dintre cumpărătorii legumelor și fructelor Bio aleg să plătească mai mult față de cele convenționale și din grija lor față de natură, nu doar pentru a-și proteja propria sănătate. Aleg produsele ecologice pentru că vor să susțină producătorii care aleg metode mai puțin dăunătoare mediului înconjurător. Ori, în aceste condiții, atunci când vrei să susții agricultura ecologică dar comerciantul îți trântește la raft și câte un ambalaj din plastic pentru fiecare nucă de cocs sau avocado sau câte caserolă grosolană din plastic pe care nu ai cum să o eviți și despre care știi foarte bine că poluează chiar și după ce se reciclează, primul impuls este să-i reclami acest lucru comerciantului de la care ai așteptări să ia măsuri imediat și devină responsabil față de natură sau, mai simplu, renunți.
  2. Circa 40% din deșeurile de plastic provin de la utilizarea ambalajelor de unică folosință. România este codașă la reciclare în rândul statelor membre U.E. ocupând penultimul loc cu o rată maximă de 13% din totalul deșeurilor municipale, plasticul fiind undeva la maxim 5%. Asta înseamnă că cel puțin 95% din ambalajele din plastic pe care Inima.bio le pune pe raft poluează încă de la prima utilizare.
  3. Plasticul NU se poate recicla la nesfârșit. Odată fabricat și folosit este doar o chestiune de timp până când plasticul devine o problemă de mediu. Un gunoi de care nu se poate scăpa decât prin depozitare sau incinerare. Ambele variante având ca rezultat poluarea aerului, apei și solului.

Legat de modul în care se pot comercializa nucile de cocos sau avocado, și ca răspuns la întrebarea nepotrivită pe care ați adresat-o clienților, cităm:
"Cum ati-fi propus Dvs sa ambalam un singur fruct?",
un exemplu bun de urmat găsiți la Auchan:

auchan cocs carton avocado Auchan grapefruit auchan 

Alte exemple găsiți și la Lidl România. Cum ar fi avocado fără ambalaje sau nuci de cocos cu o banda autoadezivă din hârtie

avocado lidl nuca de cocos lidl romania

Realitatea de la raft contrazice prezentarea firmei și produselor acesteia

De pe pagina de Facebook "Inima Bio" aflăm așa:
"Inima Bio este brandul care vinde exclusiv produse BIO românești, certificate de organisme acreditate. Fructe și legume 100% BIO, direct de la producătorii români."
Inima Bio About


La raft:
"Cartofi pentru copt, origine Bulgaria"

cartofi inima bio pentru cuptor din Bulgaria
Pe site-ul inima.bio găsim doar 4 produse: kiwi, ardei kapia, portocale, morcovi. Interesant, deci dacă "Inima Bio" este brandul care vinde exclusiv produse BIO românești, poate ne spun și nouă reprezentanții acesteia unde cresc în România kiwi și portocale că tare mult ne-am dori să facem un reportaj acolo.
INIMA BIO
Tot de pe site-ul inima.bio aflăm și că, cităm:
"Susținem producătorii Bio autohtoni chiar dacă au cantități mici de marfă și până acum, le-a fost imposibil să își vândă produsele prin canale moderne. Cu proceduri transparente și îndrumare la fiecare pas, susținem orice producător serios să facă pasul decisiv spre Agricultura Contractuală! Contactează-ne și te vom ajuta să nu mai fi nevoit să aștepți cumpărătorii la poarta ta!"

La raft, de exemplu în magazinele Carrefour, găsim: ardei Kapia Olanda, sfeclă roșie Olanda, ardei roșu Olanda etc.
ardei Kapia inima bio pentru cuptor din Olanda
Așadar, stimați reprezentanți ai "Inimii Bio", având în vedere modul în care vă prezentați, de la paginile oficiale pe care le dețineți și până la raft, nu vă mai obrăzniciți clienții care vă reclamă lucruri cât se poate de pertinente, ci încercați mai degrabă să veniți în întâmpinarea lor și să găsiți soluții alături de supermarketuri ca să vă comercializați marfa cu mare grijă față de natură. Ironic, pe acest segment de afaceri unde ați înregistrat o cifră de afaceri frumușică în 2018 de circa 2.460.000 Euro și un profit aproximativ de 79.000 Euro, se datorează clienților care aleg să vă cumpere marfa și naturii care vă produce acea marfă.

Bio, nu ar trebui să fie niciodată o etichetă care vinde bine, ci un rezultat al evoluției umane în direcția bună. O dovadă care confirmă faptul că omul începe să înțeleagă că dacă nu are grijă de natură se autodistruge.

Agricultura intensivă este una dintre principalele cauze ale crizei climatice cu care ne confruntăm și la care s-a găsit un prim răspuns: agricultura ecologică. Poluarea cu plastic, este de asemenea una dintre cele mai grave probleme de mediu ale momentului. De la cel mai înalt nivel al Comisiei Europene se admite gravitatea poluării cu plastic.

Strasbourg, 16 ianuarie 2018
Prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, responsabil cu dezvoltarea durabilă, a declarat:
„Dacă nu schimbăm modul în care plasticul este produs și folosit, în 2050 oceanele vor conține mai mult plastic decât pește. Trebuie să luăm măsuri pentru ca plasticul să nu mai ajungă în apa, în mâncarea și în organismele noastre. Singura soluție pe termen lung este reducerea deșeurilor din plastic, printr-o reciclare și o reutilizare sporite. Aceasta e o provocare pe care cetățenii, industria și administrațiile trebuie să o soluționeze împreună. Prin Strategia UE privind materialele plastice propunem, de asemenea, un model economic nou și mai circular. Trebuie să investim în noi tehnologii inovatoare care să asigure protecția cetățenilor și a mediului, menținând în același timp competitivitatea industriei noastre.”

 "Inima.bio", un brand de la care avem mai multe pretenții pentru că deținătorii acestui brand știu să facă afaceri, dar să nu mai lase grija față de natură deoparte! Deloc!


Conform whois.domaintools.com, domeniul "Inima.bio" este deținut de către firma MORE Only For You S.R.L. care, conform site-ului listafirme.ro și-a schimbat denumirea și în prezent se numește More Bio Commerce S.R.L. păstrând același CUI 28280814, și face parte din grupul de firme "More Group of Companies" fondat de Ilias P. Papageorgiadis și Grigoris P. Papageorgiadis fiind activ în România din 2004.

Conform site-ului propriu more-group.eu, More Group of Companies oferă:
  • Servicii imobiliare specializate în investiții și consultanță în domeniul imobiliar
  • Servicii de înființare a firmelor în România
  • Soluții integrate pentru investiții cu subvenții (fonduri europene etc.)
  • Servicii de consultanță pentru companiile care doresc să intre pe piața românească, cea mai mare piață din Balcani
  • Servicii în sectorul energiei regenerabile, cu o vastă experiență în proiecte (în special biomasă și biogaz)

More Group of Companies activează în și sectorul comerțului produselor FMCG, preponderent produselor Bio

Conform datelor înregistrate pe siteul Ministerului, cifra de afaceri netă înregistrată de către agentul economic More Bio Commerce S.R.L. în 2018, a fost de 11.448.202 lei. La un curs mediu BNR în 2018 (1 Euro = 4,653) rezultă circa 2,460,127 Euro cu un profit de aproximativ  370.321 lei  (79,579 Euro)
surse: mfinante.gov.ro, bnr.ro

UPDATE 19.12.2019

În data de 18 Decembrie 2019, sub forma unui comentariu la o postarea pe această temă de pe pagina noastră, reprezentantul Inima.bio a solicitat un drept la replică pe care-l redăm mai jos cu copy/paste.

"Ne este o onoare sa observam ca v-am starnit interesul, critica este mereu ceva constructiv. Va confirmam ca da, in Romania noi ambalam si vindem produsele sub instructiunile clientilor nostri, retelele se super marketuri in principiu. Nu putem vinde oricum dorim noi, respectam legea romaneasca + cererea clientilor.

Orice am scris catre doamna ramane valabil si este adevarat, insa avem si niste noutati:

- Incepand de ianuarie 2020, am decis ca vom trece treptat la schimbarea tuturor ambalajelor noastre cu ambalaje biodegradabile.
- Vorbim despre trecere treptata, pentru ca este vorba si despre costuri foarte mari, dar si de disponibilitate de ambalaje biodegradabile care gasim sau nu.
- Provocarea cea mai mare este exact pastrarea prospetimei si gustului al produselor. Poate pentru Dvs asta nu spune mare lucru, insa pentru noi este un angajament sa combinam trecerea la ambalaj biodegradabil fara sa riscam calitatea al legumelor si fructelor noastre, pentru care suntem recunoscuti.
- Cu fiecare produs care va trece la ambalaj biodegradabil, vom anunta clientilor nostri, pentru a stie ca procedura a fost deja efectuata cu succes.

Cu speranta ca raspunsul aceasta va lamurereste, va stam la dispozitie pentru orice alta intrebare, comentariu sau idee pe care aveti. Suntem aici ca sa luptam impreuna si cu Dvs, ca sa oferim clientilor nostri produse Bio cu adevarat, protejand in acelasi timp si mediul nostru incojurator.

Cu deosebita stima,
Ilias Papageorgiadis

PS. Speram ca raspunsul aceasta va fi publicat sub articolul Dvs, ca sa apare si punctul nostru de vedere si cititoriii Dvs sa fiu informati din toate partile implicate."