Pe detergentul, balsamul sau soluțiile de curățare din casa ta, scrie "nociv pentru viața acvatică cu efecte pe termen lung"?
Cât de sănătos este să folosești detergenți sintetici sau produse de curțenie pe care scrie "nociv", știi? De ce scrie pe majoritatea detergenților chimici, "nociv pentru viața acvatică cu efecte pe termen lung"? De ce scrie, "provoacă iritarea pielii", "provoacă o iritare gravă a ochilor"și "poate provoca reacții alergice"?

În ziua de azi, când consumerismul e în floare, mai citește cineva eticheta produselor sau majoritatea cumpără, fără să gândească, pentru că așa sunt îndemnați de reclame la TV? Poate o reclamă pe care o vezi la TV, poate raftul din supermarket puternic mirositor a parfum sintetic și colorat cu "reduceri, bonusuri și noutăți", te fac să cumperi și să arunci în mașina de spălat noii detergenți "la modă".Dar în afară de denumirea mărcii, știi cu ce îți speli rufele? Ce impact are detergentul "la modă" asupra apei, aerului, solului? Asupra viitorului generațiilor următoare?

Ce înseamnă aceste simboluri care se regăsesc pe unele produse din comerț?
Nociv pentru viaţa acvatică având efecte de lungă durată Provoacă arsuri grave ale pielii şi lezarea ochilor
"Foarte toxic pentru mediul acvatic cu efecte pe termen lung. Toxic pentru mediul acvatic cu efecte pe termen lung" și
"Poate fi corosiv pentru metale. Provoacă arsuri grave ale pielii şi lezarea ochilor", conform site-ului european oficial echa.europa.eu.
Pictograme CLP
O pictogramă de pericol este o imagine de pe o etichetă, care cuprinde un simbol de avertizare și culori specifice, menite să ofere informații cu privire la efectele negative pe care le poate avea o anumită substanță sau un amestec asupra sănătății noastre sau asupra mediului. Regulamentul CLP a introdus în Uniunea Europeană un nou sistem de clasificare și etichetare a substanțelor chimice periculoase. De asemenea, pictogramele s-au schimbat și sunt conforme cu Sistemul global armonizat al Organizaţiei Naţiunilor Unite, scrie Agenția Europeană pentru Produse Chimice pe site-ul său oficial.
De ce scrie pe majoritatea produselor de curțenie (detergent de vase, detergent de rufe, balsam de rufe, soluții pentru pardoseală sau gresie și faianță etc.), "nociv pentru viața acvatică cu efecte pe termen lung" sau "nociv pentru viaţa acvatică, având efecte de lungă durată"? De ce scrie, "provoacă iritarea pielii", "provoacă o iritare gravă a ochilor"și "poate provoca reacții alergice" ? De ce scrie "conține subtilizină"? Ce este subtilizina? Pe site-ul oficial al UE, eur-lex.europa.eu scrie astfel: "Subtilizină - Foarte toxic pentru organismele acvatice".

Studiu: Detergentul capsule, de tip "All in One Pods" sau simplu Pods, acum "la modă", polueazp cu plastic

Forbes a publicat recent un articol din care reiese, potrivit unui studiu al Universității Statului Arizona (SUA), faptul că acele PODS (capsule cu detergent lichid), acum "la modă" și în România, pretinse de către producători a avea un înveliș "biodegradabil", de fapt POLUEAZĂ cu plastic atunci când sunt folosite în mod „corect”.

Acestea eliberează cantități mari de PVA (alcool polivinilic) netratat , care pot pătrunde în resursele de apă subterană și în sistemele de apă și pot contamina lanțul alimentar al omului. "În momentul în care aceste capsule sunt intră în contact cu apa, ele se solubilizează într-o soluție de plastic ”, spune Charles Rolsky, Ph.D. și coautor al studiului, de la Centrul de Biodesign pentru Material și Fabricare Macromoleculare Durabile din Statul Arizona.

În concluzie, cumperi pentru că sunt nou apărute, promovate pe toate canalele, de "vedete" care mai de care dornice (multe și nesătule) să le ia banii poluatorilor, dar știi cu adevărat ce-i faci mediului înconjurător și dacă îți afectează sănătatea?

surse: