Poluarea cu microplastice afectează întreaga planetă, potrivit unor noi studii care arată contaminarea lacurilor și a râurilor din Marea Britanie, apele subterane din SUA și de-a lungul râului Yangtze din China și coasta Spaniei.

Oamenii consumă particulele mici de plastic prin alimente și apă, dar posibilele efecte asupra sănătății asupra lor și a ecosistemelor nu au fost încă determinate. Un studiu, în Singapore, a constatat că microplasticele poat găzdui microbi dăunători.
bottles 87342 1920 min"Microplasticul a ajuns peste tot, dar nu știm pericolele pe care le-ar putea avea. Nu e de nici un folos să te uiți în urmă cu 20 de ani și să spui: Dacă am fi putut să ne dăm seama cât de rău a fost. Trebuie să ne monitorizăm acum apele și trebuie să gândim, ca țară și lume, cum putem să reducem dependența de plastic ". - Christian Dunn de la Universitatea Bangor din Țara Galilor, care a condus studiul.

În fluviul Tamisa din Londra a fost găsite aproximativ 80 de particule microplastice la litru, la fel ca și râul Cegin din nordul Țării Galilor. Râul Blackwater din Essex avea 15. Ullswater are 30 și rezervorul Llyn Cefni pe Anglesey 40 de particule microplastice la litru.
guise 1533853 1920
Microplasticele s-au dovedit a dăuna vieții marine atunci când au fost confundate cu alimente și aiu fost găsite în interiorul fiecărui mamifer marin studiat într-un sondaj recent din Marea Britanie. În 2017 s-a dezvăluit că au fost găsite microplastice și în apa de la robinet din întreaga lume.
Citiți articolul pe larg în theguardian.com

Dar ce putem face?
Să refuzăm plasticul de unică folosință de la raft și să mergem la cumpărături cu sacoșa din pânză adusă de acasă!