Poluarea plasticului ajunge peste tot, chiar și în ouăle pescărușilor!

Ouăle de pescăruș sunt contaminate cu aditivii chimici utilizați în producția de plastic. Un studiu a verificat dacă există urme ale ftalaților - un grup de substanțe chimice adăugate la materialele plastice pentru a le menține flexibile - în ouăle de pescăruș recent depuse în Cornwall, Marea Britanie. S-a constatat că toate cele 13 ouă testate conțin ftalați, cu până la șase tipuri de ftalați per ou. Aceste substanțe chimice funcționează ca pro-oxidanți - provocând potențial stres oxidativ care poate deteriora celulele. De asemenea ftalații, sunt acel tip de substanțe chimice care se depun în țesuturile grase ale organismului, inclusiv la om.

 „Mamele de Pescăruș european (n.r. Larus argentatus) transmit nutrienți vitali descendenților prin ouăle lor”, a spus autorul studiului, Jon Blount, de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie. „Aceasta include lipidele care hrănesc embrioni în curs de dezvoltare și vitamina E, care ajută la protejarea puilor de stresul oxidativ care poate apărea în timpul dezvoltării și la eclozare".


„Din păcate, descoperirile noastre sugerează că mămicile transmit din greșeală ftalați și produse care afectează lipidele - iar ouăle cu o contaminare mai mare a ftalaților conțineau și cantități mai mari de leziuni lipidice și mai puțină vitamină E.”

Vă invităm să citiți mai multe detalii pe site-ul newscientist.com