GreenWashing-ul și poluarea supermarketurilor cu ambalaje din plastic de unică folosință se verifică cel mai bine la raft.
Rafturile din toate supermarketurile sunt pline cu plastic. Majoritatea produselor comercializate de către marile lanțuri de magazine sunt ambalate în plastic. Un procent mare dintre aceste ambalaje NU se pot recicla pentru că nu există tehnologia necesară, sau din cauză că sunt "contaminate" cu alimente (uleiuri, grăsimi etc.), fiind refuzate de către reciclatori pentru că pot afecta utilajele. Unul dintre cele mai grave lucruri din aceasta poveste sumbră pentru mediul înconjurător este faptul că toate supermarketurile, fără excepție, calcă la propriu în picioare orice speranță de a reduce poluarea cu plastic, având o politică de vânzări agresivă, pe care o practică la raft cu ajutorul ambalajelor din plastic.

Exemplul legumelor și fructelor este edificator în privința poluării cu plastic de unică folosință de către supermarketuri

Comercianții folosesc tăvițe din polistiren (un material toxic pentru mediu și imposibil de reciclat), în care pun câte 3-4 ardei iuți sau câteva legume, peste care trag o folie din plastic, de asemenea nereciclabilă, și pe care le vând de 2-3 ori mai scump decât cele (identice) pe care le comercializează vrac (neambalate). Este evident că supermarketurile ambalează legumele și fructele cu un singur scop: maximizarea profitului.

Toate aspectele care țin de protecția mediului înconjurător și sănătatea populației, implicit, sunt complet ignorate. Dar ticăloșia lor nu se oprește aici! A devenit o "modă" pentru supermarketuri sa se laude care mai de care cu tot felul de promisiuni și "strategii de protejare a naturii", însă realitatea de la raft, exact cum se vede azi, ne oferă răspunsul scurt și cuprinzător la aceste laude și strategii mincinoase de marketing: Bullshit, NU le Pasă, GreenWashing!

Nu mă interesează planurile lor de "sustenabilitate" elaborate pentru următorii ani, în care ne povestesc aproape convingător despre ce vor face ei la anu' și la mulți ani! Știm bine că strategia aceasta e doar marketing sau, în termeni mai moderni, GreenWashing. Degeaba vorbesc, povestesc, promit și sponsorizează tot felul de ONG-uri ca să își lipească "fățăul" (sigla, logo, imaginea, brand-ul) de tot felul de acțiuni de adunat gunoaie (mare parte fiind de fapt ambalajele care curg șiroaie de pe rafturile din magazinele lor) de către voluntarii visători la o natură nepoluată (o altă mârșăvie, atât a ONG-urilor care încasează sute de mii de euro pe an fiecare, de la supermarket-uri și producători, cât și a supermarketurilor care se folosesc de bună credința celor care vor să facă ceva pentru a proteja natura, pentru a își promova imaginea).

Realitatea, despre cât de mult (nu)vor supermarketurile să protejeze natura, se verifică și se vede cel mai clar la raft

Din păcate, în orice supermarket intrăm, vom observa imediat că aproape totul este înfășurat în plastic. Și exemple de plastic folosit în mod mârșav, fără scrupule, fără sens, fără pic de grijă față de natură și de poluare, găsim cu miile! Până când supermarketurile nu vor lua măsuri concrete de reducere a poluării cu plastic, prin renunțarea la ambalajele din plastic de unică folosință, fapt care să se observe cu ușurință la raft, orice spun sau promit în această privință, va rămâne doar o MINCIUNĂ!

Raftul este "cheia de verificare" a poluării cu plastic pe care supermarketurile o provoacă!

Așa că, dragă supermarketule, oricare ai fi, oricâte ONG-uri și acțiuni ai sponsoriza, raftul întotdeauna îți va devoala adevărata față!

 

Imaginile cu rafturile de plastic pline vorbesc de la sine!