Într-o oră de utilizare, suflătoare de frunze poluează cât o mașină Toyota Camry fabricată în 2016 care parcurge 1770 Km sau echivalentul aproximativ a 1100 de mile.
Este vorba despre acele suflătoare de frunze cu motoare pe benzină pe care le vedem folosite în parcuri și alte spații publice de către lucrătorii ADP-urilor și care emană fum, cu miros pregnant de noxe toxice, și fac mult zgomot.

Da, atât de mult poluează atunci când sunt folosite. Într-o oră de utilizare, suflătoare de frunze poluează cât o mașină Toyota Camry fabricată în 2016 care parcurge 1770 Km sau echivalentul aproximativ a 1100 de mile.

toyota camry 2016

credit foto: toyotaofdecatur.com

Agenția pentru Protecția Mediului (CalEPA) din California raportează că cele mai vândute suflante de frunze poluează, după doar o oră de utilizare, cât un automobil Toyota Camry fabricat în 2016, care parcurge o distanță de aproximativ 1.100 de mile. CalEPA subliniază că lucrătorii peisagistici care operează suflantele de frunze inhalează o cantitate de particule ultra-fine - invizibile ochiului liber, de 10 ori mai mare, decât cineva care stă lângă un drum aglomerat cu mașini.


În urma unui demers civic inițiat de către Quiet Communities, Inc., o organizație non-profit din Statele Unite, a cărei misiune constă în tranziția întreținerii spațiilor verzi cu zgomot redus și cu emisii poluante zero, prin adoptarea unor soluții care să se protejeze sănătatea lucrătorilor, copiilor, publicului și a mediului înconjurător, Consiliul Local al Districtului din Columbia a interzis utilizarea suflantelor de frunze precum și comercializarea acestora. Prin amendamentul B22-0234 - "Legea de modificare a Regulamentului suflantelor din frunze din 2017", acesta a decis, cităm: "După cum a fost introdus, acest proiect de lege interzice vânzarea sau utilizarea de suflante de frunze pe bază de benzină în district, începând cu 1 ianuarie 2022. O persoană care încalcă acest ordin va fi supusă unei amenzi de maximum 500 USD.".

The Environmental Magazine scrie că mai mult de 170 de orașe americane din 31 de state (precum și cinci orașe din trei provincii canadiene) au deja un anumit fel de restricții pentru suflătoarele de frunze pe benzină. Oare primarii noștri ce așteaptă?